Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Kun kaalikääryle punastui

16.9.2013 by Mari

Vaahteran värejä.

Vaahteran värejä.

Kaalikammo. Vielä tuoreessa muistissa, vaikka kääntynyt olenkin.

Kohtalotovereita löytynee? Ei liene poikkeuksellista, että kaali ei kuulu lapsuuden lempiruokiin. Istuin kaaliruoat edessäni, kello nakutti ja ei huvittanut. Kaalikääryleet olivat se helpoin pala, koska niiltä kuorin takin ja söin hyvät sisukset.

Sittemmin jätin lihan pois ruokavaliostani ja söin vain kuoret kääryleistä. Ajan -iän ? -myötä kaalista onkin tullut herkku. Hyvin valmistettuja kaalikääryleitä rakastan. Tosin työlästä niiden valmistaminen on, joten tätä herkkua nautitaan noin kerran vuodessa.

Mainitsin äidilleni, että tein kaalikääryleitä tässä juuri. Äiti kysyi, että kumman osan nyt söit? Eli tuoresssa muistissa muillakin.

Onneksi maku kehittyy. Nyt kaali on ihanaa, kaikissa muodoissaan.

Tämä kaaliruoka lähti syntymään väreistä. Näin silmissäni hennon vihreässä kaalikuoressa syvän viininpunaisen täytteen, punajuurta ja kaalia.  Ja nämä twistasivat hienosti yhteen.

Paketointia.

Paketointia.

Punaiset kaalikääryleet
8-10 kappaletta

400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
voita
1,5 tl Maldon-suolaa
mustapippuria
1/2 tl paprikaa
1/2 dl silputtua, tuoretta persiljaa
3 punajuurta
1 muna
3 tl hunajaa

8 -10 kaalinlehteä
1/2-1 dl kaalien keittolientä
1/2 dl vaahterasiirappia

Valmista ensin kaalinlehdet. Yleensä ohjeistetaan keittämään koko kaali ja kuorimaan lehtiä siitä sitten kypsymisen myötä. Itse keitän isossa kattilassa vettä, johon on lisätty ripaus suolaa. Sitten irroittelen kaalinlehtiä tarvittavan määrän juuresta irti leikkaamalla ja varovaisesti irroittaen. Näin en turhaan kypsennä koko kaalia, vaan loppu jää sitten vaikka salaattiaineksiksi.

Kun vesi kiehuu, lisää kolmisen kaalinlehteä veteen kerralla, kanta edellä, annan niiden kiehua n. 5 minuuttia ja nostan lehdet varovaisesti pois. Kun lehdet ovat jäähtyneet ja valuneet, leikkaan ohuen siivun kaalin paksuimmasta kohdasta pois. Sitten voi aloittaa lehtien täyttelyn.

Pari tuntia ja pöytään.

Pari tuntia ja pöytään.

Täyte valmistetaan freesaamalla sipuleita voissa hetki, lisäämällä jauheliha ja paistelemalla ainekset kypsiksi.  Paistamisen aikana maustelen seoksen suolalla, mustapippurilla ja paprikalla. Kun lihat paistuvat, raastan kolme punajuurta aivan hienoksi raasteeksi ja lisään raasteen pannulle hunajan kera. Siis siinä vaiheessa, kun jauheliha jo kypsää. Mikä upean värinen täyte tästä syntyykään! Paistelen seosta vielä joitain minuutteja. Sitten seos saa hetken jäähtyä ennen kuin lisäätään loput aineet eli kanamuna ja persiljasilppu.

Tämä täyte on lihaisa, riisit ja ohrat jäivät nyt rannalle.

Silkkaa silmänruokaa.

Silkkaa silmänruokaa.

Sitten kaalinlehti leikkuulaudalle, täytettä pari ruokalusikkallista päälle  ja kirjekuorimainen paketointi. Sen verran takaraivossa nakuttaa männä vuosien kaalikammo, että en rullaa kaalia moneen kertaan täytteen ymärille, vaan yksi kerros riittää. Ja tässä tapauksessa se on esteettisestikin tärkeää. Keittäessä lähes läpinäkyväksi kiehuneen kaalin sisältä loistaa tummaa liila. Kaunista.

Lopuksi sekoitan 1/2 dl vaahterasiirappia ja 1/2 dl kaalinkeittolientä, valelen kääryleet tällä seoksella ja laitan kaunottaret uuniin paistumaan. Ensin 200 asteeseen n. 15 minuutiksi ja sitten vielä 175 asteessa puolisentoista tuntia. Valelen kääryleitä vielä paiston aikana tarvittaessa keittoliemellä.

Nämä kääryleet ovat lempeän kaalisia, hieman makeita eikä näiden kanssa tarvitse puolukkahilloa. Pala tummaa leipää ja vähän vihreää rinnalle.

Nyt kello ei ehtinyt nakuttaa eikä aika kulua. Sain hetkessä syötyä kolme käärylettä, meniköhän edes minuutti per yksilö..

Filed Under: arkiruoka, liha ja riista, Pääruoat, Reseptit, vihannekset ja juurekset Tagged With: kaalikääryleet, kaaliruokia, punajuurikaalikääryleet

« Meksikosta, päivää!
Kahden vuoden vanha »

Comments

  1. Mari says

    16.9.2013 at 16.13

    Onpa kyllä kauniit! Erinomainen idea.

    • Jotain maukasta says

      16.9.2013 at 18.39

      Kiitos! Ne onnistuivat kyllä juuri niin kuin toivonkin. Kaunista ja maukasta syksyruokaa.

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Anyhow, the hole in the doughnut is at least digestible. H.L. Mencken

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta