Kikhernekastike. Iisi apu kiireiseen arkeen. Makoisa kasvisruoka, joka maistuu niin sekaanille kuin vegaanille.
Kiireisinä työviikkona ei enää jaksa laahustaa kauppaan, vaan silloin kurkiii kuivakaappien sisältöä. Ja yleensä sieltä löytyy kikherneitä, tomaattimurskaa ja -pyreetä. Juustokuminaa on aina, kuten myös kanelia tai kanelitankoja. Ja riisiäkin on. Eli kun nälkä jyrsii sisuskaluja, apu on lähellä.
Tämä mausteinen kastike vain paranee, mitä kauemmin sen antaa muhia eli jos on siinä jotain muuta puuhattavaa, kun kotiin saapuu, niin kastike tulille ja sitten sen voi hetkeksi sinne unohtaa.
KIKHERNEKASTIKE
4 hengelle
2 rkl oliiviöljyä
3 keltasipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl juustokuminaa
3 kanelitankoa tai 2 tl jauhettua kanelia
2 rkl tomaattipyreetä
2 prk tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 prk säilöttyjä kikherneitä
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
mustapippuria
Tarjoiluun jasmiiniriisiä ja korianteria
1. Kuori ja hienonna keltasipuli, murskaa valkosipulit. Kuullota sipuleita ja mausteita oliiviöljyssä, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää tomaattipyree ja kypsennä hetki.
2. Lisää tomaattimurska, vesi, kikherneet ja hauduta noin 30 minuuttia. Mausta hunajalla, balsamicolla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile jasmiiniriisin ja korianterin kera.
Kun ostaa hyvänmakuista ja -rakenteista tomaattimurskaa 8itse suosin Muttia), voi olla varma siitä, että kastikkeeseen tulee hyvä maku. On nimittäin tomaattimurskia ja sitten on tomaattimurskia. Niiden kirjo on laaja ja maussa on valtavasti eroa. Tässä kastikkeessa hyvänmakuisella, sakealla tomaattimurskalla on tärkeä osa ja sitä ei kantsu korvata jollain vetisellä tarjousmurskalla.
Juustokumina antaa tähän kikhernekastikkeeseen sen jujun ja hyvän maun ja kikherneet tuovat ruokaisuutta. Just passeli ruoka sellaiseen iisiin arkeen, kun ei ehdi eikä jaksa pingottaa.
Muita kikherneherkkuja arkeen:
Peruna-kikhernepelti
Tonnikala-kikhernesalaatti
Paahdetut kikherneet
Paahdettuja vihanneksia ja kikherne-kvinoalisuke