Kukapa ei tykkäisi sellaisista ruoista, joita ei tarvitse veivata ja vääntää. Ne vain valmistuisivat kuin itsekseen ja mitä pidempään niitä hauduttelet, sen parempaa tulee. Tämä tomaatti-oliivikastike on juuri tällainen. Vastaus kaikkiin arjen kiireiden kesekellä heitettyihin rukouksiin, että valmistuisipa ruoka ilman suurempaa vaivaa.
Tomaattisäilykkeissä on eroja. Se on fakta. Ja tällaisessa tomaattikastikkeessa, jossa maku tulee nimenomaan tomaateista on tomaattikastikkeen maku on kaiken a ja o. Eli kannattaa ostaa laatukamaa eikä käydä alelaarilla. Jotenkin sitä ajattelee, että säilykepurkki kuin säilykepurkki, mutta ei se ihan niin mene.
Tomaattisäilykkeen makuun vaikuttaa muun muassa se, milloin tomaatit on poimittu (täysin kypsä tomaatti siirtyy säilykepurkkiin vieden mukanaan sen herkullisen maun), missä ne ovat kasvaneet, onko säilykkeeseen lisätty säilöntäaineita tai nestettä, kuinka laadukkaita säilötyt tomaatit ovat olleet. Näin muun muassa.
Eli kun keittelen tomaattikastikkeita, valitsen kastikkeeseen säilykkeen, jonka maku on niin hyvä, että sitä voi lusikoida suuhunsa vaikka sellaisenaan. Ei karvautta tai raa’an tomssun makua mun kastikkeisiin, kiitos.
TOMAATTI-OLIIVIKASTIKE
4 hengelle
2 tlk (à 400 g) kirsikkatomaatteja, esim. Mutti (myös perustomaattimurska käy)
1 sipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl harissaa
1 dl vihreitä kivettömiä oliiveja
1 dl kivettömiä kalamataoliiveja
35 g pieniä kapriksia
mustapippuria myllystä
sormisuolaa tarvittaessa
Lisäksi: 4 rkl tuoretta persiljaa 1 dl kreikkalaista jugurttia
1. Kuori ja silppua sipuli. Fresaa sipuleita oliiviöljyssä hetken ajan. Lisää kirsikkatomaatit ja harissa. Anna kastikkeen hautua 15 minuutin ajan tai tunnin ajan. Maku vain tiivistyy pidemmässä keittelyssä.
2. Lisää olivit ja kaprikset. Mausta mustapippurilla. Maista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele kastike persiljasilpulla sekä kreikkalaisella jugurtilla. Tarjoa pastan kanssa.
——-
Suosin tomaattisäilykkeissä myös kokonaisina säilöttyjä tomaatteja. Vähemmän käsitelty tarkoittaa yhtä kuin maukkaampi tomaatti. Ja ne parhaimmat kokonaiset tomaatit on luonnollisesti säilötty kermaiseen paseerattuun tomaattiin, josta saa ihanasti nestettä kastikkeeseen.
Tätä kastiketta voi ruokaistaa paistamalla joukkoon Muru kaurajauhista – näin kastike maistuu vegaanillekin, kunhan tuota jugurttia ei yritä hänen lautaselleen tunkea. Pastana nautin täysjyväpastaa, simpukkamalli toimii mukavasti ja kätkee sisäänsä ruhtinaallisesti kastiketta. Tai jos ei halua nauttia kastiketta pastan kanssa, se on mitä mainioin vaalean kalan kylkeen lusikoituna.
Ainekset tähän tomaatti-oliivipastakastikeeseen löytyy myös aina kotoa. Muutama purkki tomaattisäilykkeitä pitää aina olla jemmassa ja oliivi- ja kaprispurkkien jämiä nyt pyörii jääkaapissa enemmän kuin laki sallii..
Maista myös:
Chorizopasta
Sitruunainen jättikatkarapupasta
Pasta karamellisoidusta sipulista
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter