Ja ihanasti vihertääkin. Värinsä se on napannut basilikasta, tämän keväisen vihreä basilikarisotto.
Mietin tuossa, että menenkö lenkille vai kirjoitanko blogipostauksen. Päädyin lähtemään lenkille ja tuuli antoi siivet selkään. Lenkki kulki. Kotiin saapui aivan eri energiatason ihminen. Joten tehtiin molemmat. Postaus että lenkki.
Basilikarisotto
2 dl Carnaroli-riisiä
2,5 dl proseccoa
1/2 dl sipulipyrettä
2-3 dl kasvislientä
100 g voita
100 g Pecorino-juustoa
2 dl basilikasosetta
Sipulipyre:
2 kookasta salottisipulia tai 4 pientä salottia
loraus oliiviöljyä
Basilikasose:
1 iso ruukku basilikaa
1 tl merisuolahiutaleita
1/2-3/4 dl rkl hyvää oliiviöljyä
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
Valmista ensin sipulipyre. Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.
Tee sitten basilikaöljy valmiiksi. Aja tehosekoittimessa tai monitoimikoneen kulhossa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi seokseksi.
Valmista risotto. Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon prosecco ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt. Lisää sipulipuree ja kaksi desilitraa kuumaa kasvislientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen. Lisää raastettu juusto. Voit tässä vaiheessa lisätä lientä, mikäli risoton koostumus on liian paksu.
Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 18 minuutin kuluttua, lisää basilikaöljy ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla. Risotto on sopivan kypsää 16-18 minuutissa. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.
——
Muistatteko vielä visiittini Amaronen asuinsijoilla ? Sain oppia italialaisesta huippukokilta Davide Bottalta risoton valmistukseen. Tein Viinimaalle kolme risottoa tällä persoonallisella ja mitä mainioimpia risottoja tuottavalla ohjeistuksella. Tämä keväinen basilikarisotto on yksi niistä. Niin herkän herkullisen värinen ja makuhermoja hivelevä kevätrisotto. Syvän oranssi ja kermainen kurpitsarisotto oli se ensimmäinen Daviden ohjeilla syntynyt risottoherkku.
Tänään oli muuten mitä mainioin päivä. Työt sujuivat, vaikka assarini oli kipeänä ja seilasin itsekseni keittön ja kameran väliä. Hyviä kuvia syntyi ja muutenkin työasiat näyttivät luistavan. Unohdin jopa sen joka keväisen ärsytyksen eli kellojen rukkailun tässä kaikessa kivassa pöhinässä. Mutta nyt kuolen nälkään, joten taas – keittiötä kohti.
Ja taas, ethän unohda äänestää blogiani vuoden herkullisimmaksi. Täällä voit antaa äänesi, yhteystietoja ei edes tarvitse jättää. Iso kiitos, jos tykkät!
Meri sanoo
Hei! Reseptisi kuulostaa herkulliselta ja mainiolta pääsiäispöytään, mutta myös melko vaikealta, kun taloudesta ei löydy sauva- eikä tehosekoitinta. Pystyyköhän sipulipyrettä ostamaan valmiina? Ja voisiko basilikaöljyn korvata pestolla? Tai olisiko sinulla muuten vinkkejä tähän probleemaan? 🙂
Mari sanoo
Riittää, että kypsennät sipulit todella pehmeiksi ja kypsiksi, et tarvitse soseutinta. Kaupan pesto toki käy, maku on vain voimallisempi kuin tuon basilikaöljyn. Mutta samaa ideaa saat kyllä aikaan.