Mielestäni nerokkaimpia ruokia ovat sellaiset, jossa ruoka valmistuu kuin itsestään. Chili sin carne on yksi tällainen.
Ja pataruoat yleensäkin kuuluvat tähän kategoriaan. Kun sopivia aineksia kokoaa pataan, nakkaa perään lämpimän maun antavat mausteet ja pata saa hiljakseen hautua muhevaksi niin yleensä pöytään kannetaan mitä makoisin herkku.
Tällainen on esimerkiksi tänään Iltalehdestä ruokasivuilta löytyvä Chili sin carne-resepti. Voin myös luvata, että lihansyöjä ei lihan puuttumista huomaa. Ruoka vain on niin maukasta sellaisenaa. Ei se lihaa kaipaa. Lihaimapi versio ihanasta chilistä on tuo alla olevasta linkistä löytyvä kvinoachili. Niin herkullista ja ruokaisiaa, sekin.
——
CHILI SIN CARNE
570 g (2 prk) mustia papuja
230 g (1 prk) kidneypapuja
50 g suklaata
280 g säilöttyä maissia
800 g (2 prk) minitomaatteja tomaattimehussa
780 g (2 prk) tomaattimurska-chiliä
1 jalapeno siivutettuna
2 rkl tomaattipuretta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kanelia
1 tl savupaprikaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kuminansiemeniä
pari rouhausta mustapippuria
1 tl suolaa
loraus oliiviöljyä
Lisäksi:
tuoretta korianteria
cheddaria
ranskankermaa
viipaloituja jalopenoja
keitettyä täysjyväriisiä, tattaria tai speltinjyviä
Pilko tomaatti ja murskaa valkosipulit. Siivuta jalapeno. Lorauta pataa hieman oliiviöljyä ja freesaa sipuleita hetki. Viipaloi chilit, valuta pavut ja maissi. Murskaa kuminan- ja korianterinsiemenet morttelissa.
Lisää pataan mausteet ja loput raaka-aineet lukuun ottamatta suklaata. Anna chilin hautua hiljalleen noin 30 minuutin ajan. Lisää lopuksi suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut chilin joukkoon.
Tarjoa chili raastetun cheddarin, jalapenosiivujen, ranskankerman ja korianterisilpun sekä keitetyn tattarin kera.
—–
Muutenkin oma makumaailma tykkää tällaisista tex-mex-mauista. Ja aivan parasta tietysti on, että näiden ruokien päälle sopii ja kuuluu lusikoida paksua ranskankermaa, sopivan tulista salsaa sekä raastaa pinnalle keko kirkkaan oranssia cheddaria.
Muita meksikolaisherkkuja:
Itsetehdyt nachokset ja tomaattisalsa
Vesimelonimargarita
Best ever guacamole
Savuinen papudippi nachoksille
Kvinoachili
Paistetut tacot
—
Chili sin carne. You wouldn’t even know it’s totally vegetarian. My favorite winter dish for sure.