Varmasti kolottaakin, jos aamukahvi tulee tarjolle kello 11.36.
Mutta tälle oli syynsä. Join maailman parhaan aamukahvin Amsterdamin lentokentällä Starbucksissa. Seinällä olevalla liitutaululla suositeltiin Pumpkin Spice Lattea. Olin kahden vaihella. Kurpitsakahvia? Mutta se kuulosti jo niin oudolta ja niin jenkkimeiningiltä, että oli aivan pakko testata.
Ja voi hyvänen aika. Onneksi testasin. Paras kahvi ikinä. Juoma oli paksua, mausteista, syksyistä, jopa jouluista. Virkistävää ja jotenkin lohduttavaa yhdellä kertaa. Voisin tarjota tätä jälkiruokana, termarista hiihtoretkellä, jouluaikaan. Kaikki käy!
Tätä kun sitten hehkutin Instagramissa, niin kreikkalainen tuttuni totesi, että heillä tätä ei ole myynnissä Starbucksissa – kuten tuskin tulee Suomeenkaan-, mutta että herkkuun kyllä löytyy ohje netistä. Testiin siis!
Kahvinlaitto alkoi siitä, että pöydällä oli kurpitsalatten alkuainetta, pari kokonaista kurpitsaa. Jotain outouksia tuossa reseptissä oli, kuten maidon sekoittaminen kurpitsasoseen joukkoon. Ei kannata tehdä näin, koska maito happanee ja sose ei säily. Resepti myös käytti purkkisosetta. Eihän meillä sellaisia ole, joten tein mausteisen, paksun soseen itse. Reilun parin tunnin jälkeen sain kahvini. Tässä reseptistä sovellettu versioni, olkaa hyvät!
Eikä kuulkaas kalpene originaalille. Kello 11.36 vetäisin n 4 desilitraa tätä ihmejuomaa ja olin onnellinen.
Kurpitsalatte
n. 5 dl valmista sosetta eli 5 kupin annos
Kurpitsasose:
1 l kurpitsanpaloja
1/2 tl neilikkaa
1 tl muskottia
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua mustapippuria
1 dl maitotiivistettä (condensed milk)
3 rkl ruokosokeria
1 tl hyvää vaniljasokeria
Kuori, halkaise ja paloittele kurpitsa pieniksi paloiksi. Laita palat leivinpaperin päälle 200 asteiseen uuniin ja anna kypsyä läpikypsiksi. Pieninä paloina tämä vie reilut 30 minuuttia. Aja soseeksi tehosekoittimessa. Mausta ja maista maku. Aja vielä kertaalleen tehosekoittimessa. Tuloksena tulisi olla piparkakulta tuoksuvaa, lämpöisen mausteista sosetta. Sose säilyy jääkaapissa vähintään viikon. Itse pakkasin sen sopiviin annoksiin (1 dl) aamukahvia ajatellen.
Kahvi:
1 dl vahvaa kahvia tai espressoa
2 dl kuumaa, vaahdotettua maitoa
1 dl kurpitsasosetta
Kuumenna ja vaahdota maito. Tee vahva espresso. Kuumenna kurpitsasose, mikäli se tulee suoraan jääkaapista. Itse pidän tuhdinkurpitsaisesta juomasta, joten käytän 1 desin sosetta aamukahviin. Tämä on makuasia, laita sen verran kuin hyvältä tuntuu. Sekoita ainekset ja kaada ne isoon lattemukiin. Istu ikkunan ääreen, katsele viilenevää maisemaa ja nauti..
Maija Haavisto sanoo
Allspice on tietääkseni ihan tavallista maustepippuria, Suomessakin yleinen mauste. Ei missään nimessä korvata mustapippurilla vaan ennemmin neilikalla.
Käsittääkseni Starbucksin kurpitsakahvissa ei edes ole oikeaa kurpitsaa…
Miten sait kurpitsasoseesi säilymään viikon? Ehkä maitotiivisteen sokerin voimin? Omien havaintojeni mukaan soseutettu kurpitsa säilyy vain noin 2 vrk. En juo kahvia, mutta sillä saa tehtyä ihania leivonnaisia, lettuja, pastavuokia jne.
Jotain maukasta sanoo
Nyt oli mausteet ja mustat sekaisin näin aamusta. Mutta tosiaan, jamaikalaisen tuttuni mukaan Suomessa myytävä maustepippuri ei ole samaa kuin allspice ja erilaiselta nuo tuoksuvatkin. Mutta jos allaspicea ei ole, voi kokeilla ripausta maustepippuria.
Starbucksissa heillä on kurpitsasosetta kahvissa, sen tuntee jo suussa, kun kahvi on paksua ja kupin pohjalle jää sosetta. Ja pöydällä heillä oli iso pursotinpullo tätä sosetta. Hyvin sose säilyy, miten se sulla voi pahentua kahdessa vuorokaudessa??
Maija Haavisto sanoo
Jamaikalaisessa keittiössähän maustepippuri on tärkeimpiä mausteita. Luulen kyllä, että tämä ei ole jamakailainen ohje, niin muunkinlainen maustepippuri käy. (Mielenkiintoinen fakta: täällä Hollannissa ruokakauppakaneli on tosi paljon huonompaa kuin Suomessa, vaikka molempien pitäisi olla nimenomaan kassiakanelia eli sitä halvempaa. Hollantilaiset ovat kyllä erittäin persoja kanelille.)
Useiden Internet-sivujen mukaan Starbucksin kahvi ei sisällä oikeaa kurpitsaa, mutta en ole kyllä löytänyt varmaa tietoa suuntaan tai toiseen. Voihan se toki olla urbaanilegenda.
Netistä luin aikoinaan, että kurpitsasose säilyy vain pari päivää. En uskonut, koska havaintojeni mukaan kaikki ruoat säilyvät kauemmin kuin ohjeissa, ja miksi tuo säilyisi noin huonosti. No, minulla se säilyy vain pari päivää. Ero lienee sokerissa.
Jotain maukasta sanoo
Totta, sokeri se säilyttää tämän soseen hyvänä pidempään. Varmaankin sose sellaisenaan menee huonoksi nopeammin.
Jotain maukasta sanoo
Kysäisin muuten Starbucksin Brand Managerilta täällä Suomessa, että sisältääkö juoma aitoa kurpitsaa ja vastaus oli että kyllä. Sisältää sekä keinotekoista maustetta että aitoa kurpitsaa. Ja myös sen tarkistin, että tämä herkku on myynnissä kentällä parhaillaan ja tulee ensi syksynä Stockan Starbucksiin. Kiva, ei tarvitse jatkuvasti paahtaa kurpitsoja omaa lattea varten..
Makuhermoilija sanoo
Hmm, menee mulla vähän liian pitkälle. Hieman puristinen näkökanta, mutta Kahvi kahvina! 😀
Ansku sanoo
Kuulostaa herkulliselta, mutta just tänä aamuna mulla ei ole paria tuntia kahvin keittoon 😀
Starbucksin kahvi on parasta, mitä olen koskaan missään juonut. Ainoa Starbucks, missä olen käynyt, oli Floridassa. Join mustaa kultaa litroittain ja muistan kahvin tuoksunkin vielä. Onneksi Jyväskylässä ei ole, muuten muuttaisin asumaan sinne.
Jotain maukasta-ruokablogi sanoo
Noo, joku toinen aamu sitten 🙂