Tämä Auxerrois-rypäleestä tehty viini on pullotettu tylsäetikettiseen pulloon. Viinipullo on vähän kuin maalainen kaupungissa muiden koreilevaetikettisten joukossa.
Mutta annas olla, kun kaadat tätä luxembourgilaista, Bernard-Massard Auxerroisia, runsaan hedelmäistä viiniä lasiin ja otat ensisiemauksen. Pyöreä, pehmeä, kevythappoinen, ilahduttava ja raikas. Kuin pulahdus kukkapellolle. Ihanaa!
Itseasiassa asiaa hieman tarkemmin tutkittuani ymmärsin, miksi tämä viini niin miellytti. Rypäleet ovat kasvaneet Moselin laaksossa ja viini on puolikuiva eli jäännössokeria pullosta löytyy. Mutta ei kuitenkaan liiaksi, ei tämä mikään makea viini ole. Tämän tyyliset rieslingit ovat vahvasti makuuni istuvia. Viinissä on samoja kaikuja, mutta enemmän hedelmää ja kukkia.
Auxerrois on oikein mukiinmenevä sellaisenaan, vaikka hetkenä, jolloin muuten korkkaisit kuohuviinin. Ihan vain hyvää oloon. Tai sitten tämä on juuri se oikea, aurinkoisen lauantaipäivän viini, joka korkataan juuri ennen kokkailua.
Ja kun se on niin seinäruusun näköinen, tekisin sille jotain rustiikkista, värikästä ja makeaan vivahtavaa. Eiköhän oivan perjantain ainekset saa kasaan punajuurigalettella ja lasillisella tätä vaaleaa?
Punajuurigalette
4 hengelle
4,5 grahamjauhoja
2 vehnäjauhoja
1 tl suolaa
175 g voita
1 muna
1 rkl kylmää vettä
Täyte:
3 punajuurta
2 rkl hunajaa
suolaa
salviaa
200 g vuohenjuusto
oliiviöljyä
Valmista taikina nyppimällä huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekä suola muruiksi. Lisää muna, sitten vesi ja puristele tasaiseksi. Laita hetkeksi kylmään. Leikkaa tällä välin punajuuret ohuen ohuksi siivuiksi. Murenna vuohenjuusto ja silppua salvian lehtiä silpuksi, n. 1 ruokalusikallinen riittää.
Nosta taikina pellille leivinpaperin päälle ja kauli se hieman soikionmuotoiseksi. Reunoja ei tarvitse saada sileiksi tai siisteiksi, nyt on maalaismeininki kyseessä. Levitä ohueksi kaulitun taikinan päälle juustomurut, silputtu salvia ja asettele lopuksi päälle punajuuripalat. Nostele reunat leivinpaperia apuna käyttäen osittain piirakan täytteen päälle. Valuta vielä päälle hunajaa ja oliiviöljyä sekä ripottele päälle hyppysellinen sormisuolaa. Paista 50 minuuttia 200 asteessa, kunnes punajuuret ovat läpipehmeät ja reunat kauniit ruskeat.
Nauti galette lämpöisenä, laita vielä päälle vaikka lusikallinen creme fraichea ja muutama salvianlehti. Ja sitten taas maistellaan tätä Moselinlaakson maalaista..
P.S Papuperjantai siirtyi #perjantaipullon tieltä, mutta älä huoli, kyllä ne Meksikon herkut vielä tänne tulee.
Mervi sanoo
Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla, hyvää ja kaunista 🙂
Jotain maukasta sanoo
Niinpä, oikeeta silmänruokaa. Ja ei unohdeta, että hyvää sellaista.. 🙂
Paula sanoo
Onpa hyvännäköinen piirakka. Täytyy kokeilla.