Tätä pohtiessa voi leipoa. Jotain makeaa, jotain keväistä. Ystävänpäiväksi.
Kevät alkaa rytinällä. Ainakin juhlapäivissä. On Runeberginpäivää, laskiaista ja ystävänpäivää. Itsellä menee ainakin puolet näistä ohi, mutta nyt havahduin, että huomenna pitää rakastaa.
Ystävänpäivänä tupataan tarjoamaan rakkaille makeita herkkuja ja jos hyvin sattuu, myös kuohuvaa. Nyt ystävänpäivä on arkena, joten aika on kortilla. Nämä pienet leivonnaiset eivät vie aikaa. Tänään kun tekee piirakkapohjan, niin huomenna herkutellaan.
Näissä somistuksissa, joita voisi kutsua vaikka leivoksiksi, on kevään maku. Sitruunainen, raikas täyte ja häivähdys sinistä taivasta pinnalla. Ja kaikki, missä on mascarponea, on aina huumaavaa. Ja leivottaessa tehdään rakkauden taikoja.
Mustikkaleivokset
n. 8 kpl
Piirakkapohja
100 g voita
1 muna
2 rkl vettä
3,5 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
1 1/4 dl tomusokeria
Nypi voi ja jauhot käsin muruiksi. Lisää kanamunat ja sokeri. Levitä taikina pieniin kakkumuotteihin ja laita hetkeksi kylmään odottamaan paistamista. Jos oikein hienostella haluaa, kylmenneisiin muotteihin laitetaan palanen foliota ja herneitä. Näin pohja ei nouse liikaa. Mutta olen myös jättänyt tämän vaiheen väliin, kun ei huvita tai ole herneitä. Riittää, kun pistelee pohjiin haarukalla reikiä. Ja peittäähän se täyte kuitenkin sen pohjan. Paista pohjat 175 asteessa, kunnes taikina on kypsää. Tämä vie vajaat 10 minuuttia. Tästä piirakkaohjeesta saa muuten rapean pohjan kaikille marjatortuille. Käytän tätä käytännössä kaikissa tekemissäni piirakoissa. Annos riittää mainiosti yhteen perinteisen kokoiseen piirakkavuokaan.
Näihin leivoksiin, kakkumuoteista riippuen, taikinaa voi olla useampaankin muottiin kuin mihin täyte riittää. Silloin kannattaa täyttää muotit ylimääräisellä taikinalla ja pakastaa ne pakastepussissa. Näin tarvittaessa pakkasesta löytyy paistoa vaille valmiit, herkulliset piirakkapohjat, jotka voi täyttää sopivilla aineksilla. Kermalla, marjoilla, vaniljakastikeella..
Täyte:
Täyte riittää n. 8 pieneen kakkumuotilliseen
1 pkt pensasmustikoita
1 prk mascarponea
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sitruunamarmeladia
2 rkl pölysokeria
2 rkl Cointreauta
Sekoita mascarponeen sitruunanmehu ja raastettu kuori, pölysokeri sekä Cointreua. Lusikoi täyte rapeaksi paistettuihin pohjiin, koristele leivokset mustikoilla ja siivilöi koristeeksi vielä pölysokeria.
Näissä leivoksissa pohja on rapea, sisus sitruunainen, mutta makea ja suussa rikki rapsahtavat mustikat kruunaavat makuelämyksen. Jos ei rakastanut, niin näiden leivosten jälkeen kyllä varmasti rakastaa.
Ja vielä – näitä mustikkaunelmia ei kerta kaikkiaan voi syödä, ainakaan ystävänpäivänä – ilman jotain tunnetta tihkuvaa rakkaslaulua. Olkoon se tällä kertaa tämä, Eminemin pateettinen Space Bound, josta rakkauden ihanuus ja angsti tihkuu suloisesti läpi.