Lohtua pimeyteen. Lämpöä ja tunnelmaa. Pehmeitä makuja siivittämään joulunodotusta. Tumma portiviinin ja karpaloiden maustama glögi ja makeansuolainen juustoleipä on pari paikallaan.
Hunajaiset taleggioleipäset
chapataa
taleggiojuustoa, myös stilton tai muu hyvin sulava homejuusto käy
valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
pinjansiemeniä
Leikkaa chapata viipaleiksi. Sivele palat oliiviöljyllä ja hiero valkosipulin kynnestä aromia leivän pintaan. Laita leivät hetkeksi 200 asteiseen uuniin niin, että pinta rapeutuu. Leikkaa taleggiosta ohuita viipaleita, ota leivät uunista ja laita pala taleggiota joka leivälle. Laita leipäset takaisin uuniin, kunnes juusto sulaa ja ruskettuu. Valuta päälle notkeaa hunajaa ja koristele leivät pinjansiemenillä. Koristele esimerkiksi auringonkukanversolla. Täyteläistä, makeaa ja herkullista. Lohturuokaa talven pimeyteen.
Tummanpuhuva portviiniglögi
4 dl hehkuviiniä tai viiniglögiä
2 dl makeaa portviiniä, esim. Ferreira Late Bottled Vintage
1 dl karpalomehutiivistettä
2 -3 dl vettä tai omenamehua
kanelitanko
karpaloita
Tämä glögi on tummaa, tuimaa ja makeaa. Niin kuin glögin kuuluukin olla. Tätä ei tarvitse nauttia isoa mukillista, vaan juoma kaadetaan pieneen kauniiseen lasiin, jonka pohjalle laitetaan koristeeksi rusinoiden sijaan muutama karpalo. Glögi nautitaan lämpimän taleggioleivän kanssa kynttilänvalossa, sohvannurkkaan käpertyneenä tunnelmoiden, että ulkona on jo ripaus talven tuntua.