Karamellisoitunut omena kohtaa lehtevän voitaikinan. Romanssi on syntynyt. Tai syntyi jo 1800-luvulla, jonne tämän tortun historian juuret juontuvat.
Tarte Tatin, keikauskakun tyyppinen omanapiirakka on kertoman mukaan syntynyt vahingossa. No, hyvä niin, sillä tämä klassikko on herkullisinta, mitä omenasta saa aikaan. Tarte Tatin kypsyy vanhanajan valurautapannussa kinuskiseksi herkuksi.
Tarte Tatin
4 hengelle
6 keittämisen kestävää, kovalaatuista ja hapanta omenaa
100 g voita
n. 2 dl sokeria
paketti voitaikinalevyjä
mascarponea
vaahterasiirappia
kinuskikastiketta
karhunvatukoita
Leikkaa omena isoiksi lohkoiksi, yksi omena neljään lohkoon. Kuori palat ja poista siemenet.
Laita valurautapannu hellalle ja sulata voi, lisää joukkoon sokeri. Anna pannun olla hellalla, lisää omenalohkot pyöreä puoli alaspäin. Kauli voitaikinalevyistä ohut peitto omenille ja levitä se omenien päälle. Anna tortun porista hellalla noin 10 minuuttia. Näin sokeri ja voi kinuskisoituvat, omenat ja voitaikina alkavat kypsyä.
Siirrä torttu tämän jälkeen uuniin ja paista, kunnes voitaikina on saanut kauniin värin pintaan ja se on noussut lehteväksi. Keikauta torttu uuninkestävälle vuoalle ja ota vielä ennen tarjoilua hieman väriä pintaan uunissa. Tarte Tatin tarjoillaan aina lämpimänä.
Notkista mascarponea vaahterasiirapilla, leikkaa tortusta annospalat lautasille, koristele torttu karhunvatukoilla, kinuskikastikeraidoilla ja vaahterasiirappi-mascarpone seoksella. Taivaallisen hyvää ja makeaa mahan täydeltä.