Veriappelsiini pot de crème, herkullisuudestaan huolimatta varsin iisi tapa tehdä jälkkäri, joka varmasti ihastuttaa.
Mikäs se sellainen pot de crème sitten oikein on? No se on maustettua, uunissa kypsytettyä äärimmäisen hyvää vanukasta. Koreasta nimestään huolimatta helppo, muutamien ainesten jälkkäri, jota kelpaa vieraillekin tarjota.
Veriappelsiinimehusta tulee herkän keltainen väri tähän jälkiruokaan ja appelsiininkuori antaa myös jälkiruokaan makua.
VERIAPPELSIINI POT DE CRÈME
6 hengelle
6 dl kuohukermaa
1 veriappelsiinin kuoriraaste
1 veriappelsiinin mehu
6 kookasta luomukananmunan keltuaista
¾ dl ruokosokeria
½ vaniljatanko tai ¼ tl aitoa vaniljaa jauheena
koristeluun 1–2 veriappelsiinia segmentoituna
1. Vatkaa kierrevatkaimella kulhossa keltuaiset ja sokeri keskenään. Seoksen ei tarvitse olla vaahtoa, riittää, että ainekset sekoittuvat kunnolla keskenään.
2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet, lisää kerman joukkoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen. Lisää veriappelsiinin mehu ja -kuoriraaste.
3. Lisää lusikallinen kerrallaan kuumaa kermaa munavaahtoon. Siivilöi seos, anna seistä 10 minuuttia ja kuori vaahto pois pinnalta.
4. Jaa seos kuuteen uunin kestävään kulhoon ja laita vesihauteeseen. Kypsennä folion alla 160 asteisessa uunissa 1 h tai kunnes ovat juuri ja juuri hyytyneitä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja viilennä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia ennen tarjoamista tai yön yli.
5. Segmentoi muutama veriappelsiini kalvottomiksi lohkoiksi. Koristele pot de crèmet veriappelsiinilla.
Tämä on siitä jännä jälkkäri, että tähän voi laittaa mausteeksi melkein mitä vain. Banaani pot de crème on yksi suosikkejani, koska rakastan banaanin makua jälkkäreissä. Olen tehnyt tätä Dumleista, Baileysista, suklaasta ja pelkästään herkullisen vaniljaisena. Aina toimii. Mutta mikäpä näin keväällä olisikaan parempi kuin raikkaan veriaplarin makuinen jälkkäri. No ei mikään.