Oli isoäitini. Pyrin itse samaan.
Ja opiskeluaikana saavutinkin jonnin verran jalansijaa, sillä vein joka vappu pussillisen itsetehtyjä munkkeja Ullanlinnanmäelle. Ne olivat löysästä takinasta tehtyjä, epämääräisen muotoisia pikkupalluroita, joita ystävät leikillisesti kutsuivat härän palleiksi.
Jotta tällaista mielleyhtymää ei nyt tulisi, tein munkkirinkilöitä. Appelsiinisokerilla. Mutta en kyllä vie näitä Ullanlinnanmäelle. Nämä nautitaan tänään. Juuri nyt, kun munkit ovat parhaimmillaan.
Munkkirinkilät appelsiinisokerilla
2014-04-30 15:52:05
Tulosta
Ainesosat
- 3 dl punaista maitoa
- 1/2 pkt hiivaa
- 1 muna
- 1 dl ruokosokeria
- 1 /2 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljaa myllystä rouhittuna tai yhden vaniljatangon siemenet
- n. 1 l spelttivehnäjauhoja
- 75 g voita tai margariinia
Paistamiseen
- 2 pkt eli 1 kg kookosrasvaa
Lisäksi
- raastettu kuori kahdesta appelsiinista
- 3 dl sokeria
Valmistusohjeet
- Lämmintä maito kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon sokeri sekä hiiva. Sekoita joukkoon munat, sokeri, suola, mausteet ja jauhot sekä lopuksi pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa hetki ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi kulhossa liinan alla. Teen aina löysähkön taikinan ja käytän runsaasti jauhoja sen leipomiseen. Isoäidin - sen munkkigurun oppeja.
- Leivo taikinasta parikymmentä pyöreää pullaa ja kohota niitä vielä 10 minuuttia.
- Kuumenna valurautapannussa kookosrasva. Tee pulliin reiät etusormella ja paista ne kuumassa rasvassa kypsiksi. Kun munkki on kauniin ruskea, on myös sisus kypsää. Nosta kypsät munkit pois rasvasta reikäkauhalla.
- Raasta appelsiininkuori ja sekoita se kahteen desilitraan hienoasokeria. Laita seos lautaselle. Laita toiselle lautaselle 1 dl pelkkää sokeria.
- Kierittele kuumat munkit ensin pelkässä sokerissa ja sen jälkeen appelsiinisokerissa. Appelsiinisokeri on kosteaa, joten saat paremman sokerikerroksen, kun ensin pohjustaa rinkilän tavallisessa sokerissa.
Vinkit
- Nauti vappumunkit heti, vielä vähän lämpiminä. Niin ne ovat herkullisimmillaan! Ohjeesta tulee n. 20 rinkilää.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Utelias kokeilemaan sanoo
Appelsiinisokeri kuulostaa herkulliselta, mutte hieman jäi tuo kypsennysosuus tämän ohjeen myötä epäselväksi, että kuinka paljon kookosrasvaa (ei ole kookosrasvaa ainesluettelossa) ja siis upotetaanko (kuten yleensä) vai…?
Jotain maukasta sanoo
No huh, hyvä huomio.Niinpä oli jäänyt rasva pois reseptistä eli 2 pkt, yhteensä 1 kg oli mulla käytössä syvässä valurautapadassa eli rinkilöiden kuuluu kellua kuumassa rasvassa. Ensin paistetaan toista puolta, kun se on kauniin ruskea, rinkilä käännetään ja toista puolta sen jälkeen. Munkit nostetaan reikäkauhalla pois kuumasta öljystä. Noin, siinä hieman tarkennuksia.
Utelias kokeilemaan sanoo
Ok, kiitos. Näin arvelinkin kypsennyksen tapahtuvan, tuo rasvan määrä vain jäi epäselväksi ja sitä myöden alkoi arveluttamaan. Mutta josko näillä eväin testaamaan. Iloista vappua!
Jotain maukasta sanoo
Hyviä munkkihetkiä sinne. Meillä enää muutama jäljellä!