Syntyi parikin, tarkkaan ottaen.
Sunspeltin Kari soittele tuossa taannoin ja tarvitsi kvinoareseptejä ja kuvia tulevaan Luontaisterveys-lehteen. Ehdotin, että mitäs jos tekisin pari jälkiruokaa. Kari innostui. Innostui itseasiassa niin paljon, että houkutteli mukaan Masajo Oy:n intiaanisokereineen ja Kiantama Oy:n kuivattuine marjoineen. Siinä siis raaka-aineet. Ja jälkiruoat tulille.
Tällainen syntyi. Ja tuli toinenkin, aika herkku, mutta säästetään se resepti keittokirjaan.
Uuniomenassa on sellainen lapsuuden maku. Pientä happamuutta, sitkeyttä kuoressa ja omenasta, sokerista ja voista kasaan kiehunut, siirappinen kastike. Kylmän ja kuuman leikkiä. Jäätelöä ja omenaa. Rapeaa ja pehmeää. Tässä on oikeastaan kaikki, mitä jälkiruoalta voi toivoa.
- 4 isoa omenaa
- 4 kanelitankoa
- 1/2 dl kvinoaa
- 1/2 dl intiaani-täysruokosokeria
- 1/4 dl kuivattuja puolukoita
- 1/2 dl pecanpähkinöitä
- 1 rkl raastettua sitruunankuorta
- 1 vaniljatangon siemenet
- 1 tl kanelia
- n. 1 rkl voita
- 1-2 rkl vaahterasiirappia
- 1/2 dl vettä
- voita
- Pese omenat ja poista siemenkodat niin, että omenan pohja pysyy ehjänä. Näin täyte ei valu pohjan kautta ulos.
- Rouhi pecanpähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita kulhossa kvinoa, pähkinät, intiaani-täysruokosokeri, vaniljatangon siemenet sekä kaneli. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi, raastettu sitruunankuori ja sekoita seos tasaiseksi.
- Täytä omenat tällä seoksella niin, että myös omenan päälle tulee hieman täytettä. Valuta hieman vaahterasiirappia ja laita nokare voita vielä jokaisen omenan päälle. Laita täytteeseen koristeeksi pystyyn yksi kanelitanko ja kaada paistoastian pohjalle puolisen desilitraa vettä.
- Paista omenoita 200 asteisessa uunissa noin 40-50 minuutin ajan, kunnes omenat ovat pehmeitä ja täyte kauniisti ruskettunut.
- Parhaimman tuloksen saat hieman happamilla, hyvin uunissa pehmenevillä omenoilla.
- Tarjoa uuniomenoiden kanssa paksua vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.