..vähän siellä sun täällä. Ainakin päätellen siitä, kuinka suosittu hakusana hirvi on.
Ja edelleen jonkun vuoden takainen hirvipataohjeeni on yksi luetuimmista postauksistani.
Ostan joka syksy hirveä. Ja laitan osan pakkaseen varastoon. Talven kuluessa sitten silloin tällöin nautimme hirviherkkuja. Ja kun tämä talvikin nyt suvaitsi tulla, niin pataruoka alkoi houkuttaa.
Mutta johtuuko joulusta vai mistä, niin halusin patani nyt hyvin yksinkertaisena, perusmauilla ja tein hirvipadan hyvin erilaisella reseptillä kuin tuo suosikkiresepti. Ja hyvää siitä tuli. Juurevaa, rustiikkista.
- 1 kg hirvenlapaa
- 2 shalottisipulia
- 2 punasipulia
- 4 isoa rosamundaa
- 3 porkkanaa
- 3 naurista
- 1 rkl katajanmarjoja murskattuna
- suolaa
- mustapippuria
- 1 rkl hunajaa
- 4-5 rosmariininoksaa
- 1 litra riistalientä (n. 3 ruokalusikallisesta fondia)
- voita
- Pilko juurekset: porkkanasta pyörylöitä, nauriista siivuja, perunasta ja sipulista lohkoja. Vähän erilaisia muotoja, jotka näyttävät mukavalta lautasilla.
- Leikkaa liha paloiksi. Itse tykkään isommanpuoleisista palasista, mutta se on makuasia. Paista hirvenpaloja kuumalla pannulla voissa, suolaa, mustapippuroi. Jos haluat hirvipadan liemestä hieman paksumpaa, pyörittele lihanpalat ruskistamisen jälkeen vielä muutamassa ruokalusikallisessa jauhoja.
- Asettele ainekset kerroksittain valurautapataan. Ensin lihanpalat, rosmariininoksa, murskattuja katajanmarjoja, juureksia, hieman hunajaa ja vielä sormisuolaa päälle. Sitten taas lihaa jne. Kaada lopuksi riistiliemi ainesten päälle ja kypsennä pataa kolmisen tuntia 160-180 asteisessa uunissa.
- Lisukkeista - puolukkaa tai suolakurkkuja lukuunottamatta - ei tämän ruoan kanssa tarvita, sillä kaikki perunoita myöten kypsyy sulassa sovussa saman kannen alla.
- Kata ruoalle syvät lautaset ja jos perunaa ei tohdi muussata liemeen, on lusikkakin ihan käyttökelpoinen. Itse en lisää jauhoja pataan, joten liemi on ohuenpuoleista, mutta ehkä padan maukkainta antia eli sitä sitten viimeiseksi voi lusikoida suuhun.
Mitäs sitten juomaksi? Tässä ollaan niin perinteisten makujen äärellä, että päädyin olueen. Samuel Adams Boston lager on maukasta ja viljaisaa. Yksi suosikkioluistani muutenkin tällä hetkellä. Sitä siis.
Sinne meni viimeiset hirvenlihat. Rustiikkista, perinteistä ruokaa ja ulkona lunta ja pakkasta. Tykkään!
Syksyllä sitten taas herkutellaan tuoreella.
Merja says
Hirvi on ihanaa, ja pataruokana vielä ihanampaa. Osuisipa joku sarvipää nyt meidän perintörisukkoon on jahti on päällä, saisi paistin! Tai muuten taitaa joutua odottamaan ensi syksyn kauppahallin satoon…
Jotain maukasta says
Pidän peukkaja paistin puolesta! Mä pidän myös hirvestä kaikissa muodoissa, mutta pataruoka on niin ihanan helppo valmistaa ja tulos onnistuu aina.
Makuhermoilija says
Hirvilihapullat, hirven sisäfile, hirvinburger, hirvipata… Hirvi on hirveeeeeen hyvää!
Jotain maukasta says
Täysin samaa mieltä 🙂