Viikonloppuna leivoin kuutisentoista tuntia. Sukujuhlat nimittäin.
Maukkaita kakkuja syntyi. Mutta nyt ei juuri tee mieli inspiroida keittiössä. Luoda uutta. Mutta hyvää arkiruokaa siellä syntyy, kuitenkin. Tämä viikko menee vihannesten merkeissä.
Ei nyt vegetaristina kuitenkaan. Vaan listalla on runsaasti vihanneksia ja seurana tarjotaan myös kalaa, kanaa ja makkaraa. Mutta joka päivä pääosassa loistaa vihannes tai juures.
Ma on punajuuripäivä
Ti on kesäkurpitsapäivä
Ke on bataattipäivä
To on ruusukaalipäivä
Pe on papupäivä
Vihannekset tulevat helposti mukaan arkeen, kun inspiroi pastan ja riisin sijaan jotain värikästä. Näin vaihteeksi.
Punajuuripyttipannu
4 hengelle
5-6 chorizo-raakamakkaraa (Esim. Wurstin chorizo Portuquese on sopivan napakan makuinen)
4-5 punajuurta
3-4 palsternakkaa
oliiviöljyä
2 makeaa sipulia
tuoretta timjamia
sormisuolaa
mustapippuria
voita
Leikkaa palsterkankka ja punajuuret sopivan kokoisiksi lohkoiksi. Lämmintä uuni 225 asteeseen. Laita palsternakat ja punajuuret leivinpaperin päälle pellille, lorauta päälle hieman oliiviöljyä, sekoittele ja ripota päälle sormisuolaa. Pidä palsternakat erossa punajuurista, jotteivat ihan värjäänny. Kypsennä haarukkapehmeiksi 225 asteessa noin 15 minuutin ajan.
Pilko tällä välin sipuli lohkoiksi, kuumenna iso paistinpannu, sulata siinä hippunen voita ja purista chorizolihat ulos kuorestaan kuin siskonmakkarat pannulle paistumaan. Lisää sipulilohkot ja paistele kypsiksi.
Kun juurekset ovat valmiita, siirrä makkarat ja sipulinlohkot sivuun ja paista nopeasti chorizonrasvassa myös punajuuret ja palsternakat. Edelleen pidä punajuuri erossa muista raaka-aineista. Lopuksi lisää n. rkl tuoretta timajamisilppua, rouhi päälle mustapippuria, nostele kaikki ainekset kevyesti sekaisin ja vie tarjolle. Mikäli haluat tuhdimman setin, paista jokaiselle vielä kanamunat päälle.
Tämä vasta on hyvää! Lempiruokaa.
Huomenna pöytään kannetaan lempeän kirpeää kesäkurpitsakeittoa. Muista ostaa sitä varten sipulia, minttua, pari porkkanaa ja mascarponea. Ja tietysti niitä kesäkurpitsoja.
sofia sanoo
Anteeks nyt, mut mitä vegeä tässä on ku lihaa vedetään joka päivä? Ei mitään. Joo, on kasviksia, mut ei se tee kenestäkään vegeä että sen makkaran kanssa syödään juureksia.
Jotain maukasta sanoo
Kyse ei tosiaankaan, kuten huomioit, ole ole vegetaristisita resepteistä, vaan resepteistä, jossa kasvikset pääosassa. Käytän myös sanaa vege, kun puhun vihanneksista. Mutta tämähän selvisi jo jutun ensi metreillä 🙂
15 vuotta kasvissyöjänä sanoo
Oisko ollut niin vaikeeta viettää ihan koko viikko ihan kokonaan vegenä? Lihattomia proteiininlähteitä (soijasuikaleet ja -rouheet, tofut, linssit, pavut) saa joka marketista.
Esitän sulle haasteen: ”Koko viikko vegenä, ihan oikeesti!” (7 päivää) Pystytkö?
Jotain maukasta sanoo
Olen itseasiassa ollut kasvissyöjä aikoinaan, reilun 10 vuoden ajan. Ihan puhtaasti. Mutta nyt taas maistuu kaikki. Ja hyvä niin!
sofia sanoo
otsikko siis johtaa pahasti harhaan.
Älytöntä? sanoo
Siis ihan totta. ”Vegeviikko” eli heti ensimmäisessä ateriassa makkaraa? Otsikko ”Koko viikko vegenä” tarkoittaa että koko viikon jättää ne lihat, broilerit ja kalat kokonaan pois lautaseltaan. Ei että syö niitä kasvisten kanssa. Ihan älytöntä otsikointia, huh huh.
Eemeli sanoo
Epäkelpo otsikko.
vuodesta toiseen vege sanoo
Typerä otsikko. Onpa todella ihmeellistä syödä joka päivä kasviksia.
Makuhermoilija sanoo
Heh, avoimin mielin eteenpäin. 🙂