Artisokalla on kova kuori ja lehdissä terävät piikit. Mutta älä anna uhmaavan ulkokuoren hämätä, artisokalla on pehmeä, partainen sydän. Artisokka on mitä mainioin herkku. Sormisyötävää parhaimmillaan.
Artisokkaa löytyy ainakin tähän vuodenaikaan ruokakaupoista. Jos vain purkkiartisokka on tuttua, niin testaa ihmeessä aito artisokka. Sen maku on hienostunut ja koostumus pehmeän parsamainen. Ei sitä purkkiserkukseen edes tunnista.
Klassisesti keitettynä
Klassisin tapa nautiskella artisokkaa on keittää se kypsäksi ja kastaa meheviä lehtiä erilaisiin kastikkeisiin. Ja näin se on kyllä todella hyvää. Jos mietit, että mitä tarjota rapujuhlissa kasvissyöjille tai muuten vain rapuja karsastaville, niin artisokka on oiva vaihtoehto. Ainakin sen parissa saa puuhailla kuin rapujen konsanaan – sillä artisokka on sormiruokaa.
Keittämisen jälkeen artisokan paksut ja alaosastaan mehevät lehdet irtoavat helposti. Lehden paksu pää kastetaan sitruunavoihin, hollandesekastikkeeseen tai aioliin ja lehden tyven pehmeä osa vedetään hampailla suuhun. Lopulta jäljellä on vain kasa syötyjä lehtiä ja paras makupala, karvapäällysteinen artisokan sydän. Karvat poistetaan ja herkullinen sydän nautitaan dipin kanssa. Niin herkullista!
Klassinen artisokka
1 artisokka per syöjä
vettä
suolaa
1 sitruunan mehu
Leikkaa artisokan päästä parin sentin matkalta kärkeä pois. Saksi myös jokaisesta lehdestä puolisen senttiä pois. Hiero leikkauspinnat sitruunanpuolikkaalla, koska artisokka tummuu herkästi muuttuen ikävänväriseksi.
Laita artisokat kiehumaan suolalla maustettuun sitruunaveteen matalaan pannuun, jossa ne pysyvät pystyssä. Voi laittaa pienemmän kannen pitämään niitä paikoillaan. Artisokkien koosta riippuen keitä niitä 20-30 minuuttia, kunnes paksut lehdet irtoavat helposti vetämällä.
Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua ja kanna pöytään dippikastikkeiden kera. Liilat lehdet ja artisokan parta jätetään syömättä ja vain mehevät lehdet syödään.
Sitruunavoi
voita
sitruunamehua
Sulata voi, mausta se makusi mukaan sitruunamehulla ja vie tarjolle pienessä annoskulhossa artisokan kanssa.
Hollandesekastike
3 keltuaista
2 rkl valkoviiniä
200 g voita
suolaa
Vatkaa keltuaisia vesihauteessa, kunnes seos paksunee. Lisää valkoviini ja sulatettu voi kokoajan voimakkaasti vatkaten, kunnes seos on kuohkeaa ja kauniin vaaleankeltaista. Lisää ripaus suolaa. Halutessasi voi maustaa holladesen Dijonilla –upean makuista myös kalan kanssa- tai yrteillä makusi mukaan. Lisää nämä ainekset, kun kastike on valmista.
Jos tämä kaikki on jo tuttua puuhaa, niin halkaise keitetty artisokka ja gratinoi se uunissa maukkaan täytteen kanssa.
Gratinoitu artisokka
4 hengelle
4 siivua parmankinkkua (tai kasvisversioon ½ sipuli, pari rkl silputtua aurinkokuivattua tomaattia ja silputtua timjamia tai basilikaa)
1 dl leivänmuruja
½ raastettu sitruunankuori
½ solovalkosipulia
1 dl raastettua parmesanjuustoa
mustapippuria
oliiviöljyä
Keitä artisokat ohjeen mukaan ja leikkaa ne pystysuunnassa keskeltä halki. Poista liilat lehdet sekä artisokan parta eli keskeltä löytyvät kukkuidut. Ne irtoavat helposti lusikalla kaapimalla.
Leikkaa parmankinkku pieniksi paloiksi ja murskaa valkosipuli. Raasta sitruunankuori. Paista oliiviöljyssä pannulla ainekset parmesanjuustoa ja kasvisversion timjamia lukuun ottamatta rapeaksi seokseksi. Mausta seos rouhaisulla mustapippuria. Kasvisversiossa korvaa parmankinkku sipulilla, aurinkokuivatulla tomaatilla ja timjamilla.
Laita halkaistut artisokat matalaan uunivuokaan ja täytä kolot täytteellä. Raasta tuoretta parmesania ja lisää sitä reilusti jokaisen artisokan päälle. Gratinoi artisokat uunissa, n. 10 min. 200 astetta.
Artisokka ei välttämättä ole meille suomalaisille niin tuttu vihannes tuoreena. Itsekin yllätyin, kuinka paljon artisokka kukkiessaan kauniin liilana muistuttaa suomalaista rikkakasvia ohdaketta. Ja on se artisokka terveellinenkin: artisokan kerrotaan muun muassa parantavan ruoansulatusta, lisäävän ruokahalua ja sapen tuotantoa.
Artisokkaa klassisesti nautiskellessa, on hetki varmasti kohdallaan ja ystäviä ympärillä. Siksi silloin ei voi kuin kuunnella jotain ilmavaa ja iloista, kuten on Freyn Happiness.
[…] sitten tämä blondi nautitaan sellaisenaan, keväisen keltaisen hollandesen kera. Juhla-ateriaksi annos muuttuu, kun lautaselle laitetaan vielä kylmäsavulohta . Vihreästä […]