Kermainen poronkäristys tänään pöydässä. Saapuihan kokonainen poro Porojaurulta pakkaseen juuri ennen joulua.
Tänä vuonna onnistuttiin melko hyvin jouluruokien määrän arvioinnissa. Loput graavikalat ja juustot mennee aamiaispöydässä. Vikat blinit pakastin sopivaa herkutteluherkeä odottamaan. Suklaiden kanssa on vielä vähän työstettävää..
Joten nyt voidaan tehdä jotain muuta Tapaninpäivän päivälliseksi ja koska juuri ennen joulua saapui pakkaseen kokonainen poro, niin herkullista poronkäristystä saadaan pöytään. Niin ja ne vikat smetanat saa tähän ruokaan sujautettua, sillä tykkään kermalla pyöristetystä käristyksestä.
KERMAINEN PORONKÄRISTYS
4 hengelle
700 g poronkäristyslihoja
2 rkl spelttivehnäjauhoja
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
6 katajanmarjaa murskattuna
3 dl riista- tai lihalientä
1 tlk (150 g) smetanaa
Viimeistelyyn silputtua lehtipersiljaa tai rosmariinia.
Kuumenna voi ja öljy pannulla. Ruskista siinä käristyslihat kolmessa erässä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja katajanmarjoilla. Lisää jauhot, sekoita.
Lisää riistaliemi ja hauduta kannen alle 20 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon smetana. Silppua valmiin käristyksen päälle lehtipersiljaa tai rosmariinia.
Ja varsinaisen juhlatarjottavan poronkäristyksestä saa, kun rinnalla tarjoaa pikkelöityjä puolukoita.
Tämä on jo toinen vuosi putkeen, kun tilaisin Pudasjärveltä kokonaisen poron. Sen verran mainiota lihaa ja edellinen satsi on lähestulkoon käytetty. Tästä satsista riittää juuri sopivasti koko vuoden herkutteluun.
Poronkäristyksen kanssa maistuu iisi uuniperunamuusi kurpitsasta ja perunasta valmistettuna.