Porokiusaus ja muut rikkaat uuniruoat ovat enemmänkin talviruokaa. Riistaa en siltä kesälläkään jätä, sillä se toimii grillissä mitä mainioimmin. Mutta vielä on lunta pihalla eli porokiusaus maistuu!
Eikä mikä tahansa porokiusaus, vaan porokiusaus, jossa ohuen ohuiden poronlihasiivujen joukossa on poron kuuta eli poron rasvaa. Tämä rasva antaa erityisen hyvän maun kiusaukseen. Poron rasva nimittäin maistuu hyvälle, peuran rasva taas ei niinkään. Viimeisen hienostuneen silauksen tälle kiusaukselle antaa murskatut katajanmarjat, joita kannattaa aina riistaruokiin sujauttaa. Sieltä ruokiin tulee sitä metsän aromia.
Ja nyt jos koskaan on aika tyhjentää pakkasta viime vuoden sieni- ja marjasadosta sekä riistasta, sillä uutta tulossa taas tänä vuonna.
POROKIUSAUS
6 hengelle
6 hengelle
400 g hyvää poronkäristyslihaa (mieluiten poron kuulla)
1 kg valmista perunasuikaletta pakkasesta
1 tl suolaa
2 keltasipulia
40 g + 10 g voita
5 dl kermaa
40 g + 10 g voita
5 dl kermaa
4 murskattua katajanmarjaa
mustapippuria myllystä
1/2 korppujauhoja pinnalle ja loppu voi nokareina
1/2 korppujauhoja pinnalle ja loppu voi nokareina
1. Freesaa sipulit ruokalusikallisessa voita. Paista käristyslihat kypsiksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja murskatuilla katajanmarjoilla.
2. Levitä puolet perunoista uunivuoan pohjalle, suolaa kevyesti.
3. Lisää kypsät käristyslihat, paistettu sipuli ja loput potut lihojen päälle. Ripota pinnalle hieman suolaa ja kaada päälle kerma.
4. Ripota pinnalle korppujauhot ja laita loppu voi nokareina kiusauksen pinnalle. Paista 180 asteessa noin 1 h 30 minuuttia, kunnes kerma on imeytynyt ja pinta on kullaruskea. Nauti suolakurkkujen kera.
Sain nämä kuulla aateloidut poronkäristyslihat Porojaurulta testiin ja täytyy myöntää, että nostaa käristyslihojen maun aivan uudelle tasolle. Tilaisin viime vuonna myös kokonaisen poron heltiä paloilteötuna pakkaseen ja olen nyt nauttinut parasta poronlihaa ever. Ja ymmärsin, että poronlihoissa on eroja. Lämmin suositus heidän tuotteilleen.