Vaaleaorakaspihvit on yksi mainio tapa hyödyntää tämä mieto ja erinomainen ruokasieni.
Olen suuntaamassa sienimetsään jälleen. Sienestyskausi käynnystyi tänä vuonna jo poikkeuksellisen ajoissa eli heinäkuussa pääsin tattimetsälle ja siitä se onkin jatkunut suoraan vaaleaorakkaisiin, kantarelleihin, haapa- ja sikurirouskuihin. On muuta suppilovahverokin jo löytynyt.
Tällä kertaa en seikkaile mökkimaastoissa Mäntyharjulla, vaan kipaisen Lohjalle Sami Tallebergin ohjauksessa sienestämään ja kokkaamaan. Reissun ja Cono Sur:in viinit tarjoaa Winestate ja mukana mainio porukka ruoka-alan ihmisiä. Saas vaan nähdä viekö myrksy mennessään..
Paneroidut vaaleaorakaspihvit on viimeisin keitokseni orakkaista. Kuten kuvasta näkyy, eivät ole kauneudella pilattuja, mutta maukkaita, toki, toki!
PANEROIDUT VAALEAORAKASPIHVIT
10 vaaleaa orakasta
2 dl spelttivehnäjauhoja
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
2 tl sormisuolaa
1 tl mustapippuria
200 g mustaleimaemmental-juustoa
4 kanamunaa
öljyä ja voita paistamiseen
- Raasta emmentaljuusto. Sekoita lautasella spelttijauhoihin timjami, suola ja mustapippuri. Laita yhdelle lautaselle raastettu juusto ja toiselle kanamunat, joiden rakenteen vatkaan kevyesti rikki.
- Kasta orakkaan lakit ensin jauhoseokseen ja pyörittele pihvi huolellisesti jauhoissa. Kasta pihvi sen jälkeen munaseokseen molemmin puolin ja lopuksi pyörittele pihvi juustossa. Painele juustoa tiiviisti kiinni pihviin.
- Paista pihvit pannulla öljy-voiseoksessa kullanruskeiksi. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
Toinen vaihtoehto, jos haluaa miedomman makuisen paneerauksen, on kastaa orakkaat ensin jauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi pankojauhoihin. Pankon joukkoon voi hieman raastaa parmesaania makua antamaan. Hyvää tulee noinkin.
Tänä vuonna olen ehtinyt sienestää oikein urakalla. Ja koska perhe ilmaisi kypsymisensä herkkutatteihin (???!!!), olen poiminut nyt laajemalla kirjolla sieniä. Ja valmistanut niitä monin tavoin. Pikkelöin kantarelleja riistaruokia silmällä pitäen, tein haaparouskuista liudan suolasieniä joulun sienipasteijoita ja sienisalaattia ajatellen. Ja sitten pakastin niitä herkkutatteja ja orakkaita. Olisin osan kuivannutkin entiseen malliin, mutta kuivuri-pentele on karkuteillä. En oikein ymmärrä, mihin hyvään piiloon niin ison koneen voi laittaa. Mutta nähtävästi voi.
Jos kuulut niihin, joiden metsän ovat antelijaita vaaleaorakkaiden suhteen, maista nämä paneroidut vaaleaorakaspihvit. Muita hyviä vaaleaorakasreseptejä alla.
Mutta nyt – huppu päähän ja sienestämään.
Maista myös:
Vaaleaorakkaita ja spelttiä
Vaaleaorakasmuhennos