Paahdetut kurpitsansiemenet. Ai vitsit, miten helppoa ja hyvää.
Syön kuulemma tuoreita herneitä ihan neurottisena. Nopeasti, ahmien. Aivan kuin multa olisi hypotalamus poistettu.
Sille palkojen avaamiselle ja herneiden suuhun ahtamiselle ei tule loppua ennen kuin joku ottaa hernepussin pois kädestäni. Sitä ’napostelua’ ei kuulemma kestä katsella.
Nyt herneille tuli kilpailija. Paahdetut kurpitsansiemenet.
Olen aiemmin paahtanut vain niitä kaupasta ostettavia, kurpitsansiemenen sisuksia, joilta tämä ulkokuori puuttuu. Mutta kuoressa se juju onkin. Nämä kun maustettuina paahtaa, maku on kuin maailman parhaissa poppareissa, mutta parempi.
En voinut lopettaa syömistä, en. Nyt oli oikeasti vaikea saada siemenet kuvattua, kun en malttanut olla syömättä niitä. Pino vain hupeni ja hupeni. Kaksin käsin lapoin niitä suuhuni. Pakko. Maistaa. Vielä. Lisää.
Nyt en yhtään narraa. Nämä ovat ihania.
- 2 dl kurpitsansiemeniä
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1/2 tl chilijauhetta
- 1 tl savupaprikaa
- suolaa
- Halkaisen kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat ulos lusikalla. Revi kaikki kurpitsa irti siemenistä ja laita siemenet siivilään. Huuhtele siemeniä siivilässä pyöritellen niitä samalla kädellä ja poimi pois jäljelle jääneitä kurpitsanrihmoja. Kaada siemenet pyyheliinalle ja hankaa niitä kuivaksi. Näin irtoavat viimeiset kurpitsanjämät.
- Levitä siemenet uunipellille, laita ne kiertoilmauuniin vajaaseen 50 asteeseen ja anna kuivua uunissa, kunnes muuttuvat kevyiksi ja kauttaaltaan kuivuneiksi.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita kulhossa vaahterasiirappi ja mausteet ja kaada ne siementen päälle. Sekoita hyvin. Paahda siemeniä n. 5 minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat kauniin ruskettuneiksi ja alkavat poksua. Sammuta sitten uuni ja anna niiden olla vielä muutama minuutti jälkilämmössä. Ota paahdetut siemenet pois uunista ja anna jäähtyä.
- Nämä sopivat mitä parhaimmin tarjolle alkudrinkkien tai glögin kanssa.
No, sitä ette voi tietää ennen kuin testaatte nämä itse, haa!
Jaana / Keittiössä, kaupungissa sanoo
Kiitos tästä reseptistä! Mä oon nimittäin tosi usein miettinyt kurpitsaruokia tehdessäni, että on tosi sääli heittää koko siemenkota pois. Viimeksi yritinkin paahtaa siemeniä pannulla, mutta eihän siitä mitään tullut… Mutta uuni ja mausteet ovat selvästi ratkaiseva tekijä!
Mari sanoo
Ole hyvä vain! Itsellänikin samat ajatukset olleet taustalla, että hyviä siemeniä ei raaski hukata. Tärkeää on tuo siementen kuivattaminen ennen valmistamista. Pannulla paahtaminenkin onnistuu, kun ovat ensin kuivattuja!