Varmaan siksi, kun teen siitä ruokia niin harvoin. Mutta kun se vaatii aina vähän hommia. Etukäteisjärjestelyjä.
Mutta myönnän, kyllä se hommailu kannattaa. Hyvää tulee, nimittäin.
Jos joku sanoo, että ei pidä munakoisoista, syynä saattaa olla se, että on joskus saanut eteensä raakaa munakoisoruokaa. Se ei ole kovin herkullista se. Munakoiso on perunan ja tomaatin sukua, ja samaa kitkeryyttä löytyy mausta raakana. Kypsennettynä se on läpipehmeä ja löysä, pähkinäisen makuinen lössykkä.
Kesäkurpitsalasagnessa käyttämäni ricottakastike toimi niin mukavasti laatikkoruoassa, että päädyin tekemään sovelletun italaislaisvuoan, aubergine parmigianan, tätä samaista kastikeideaa hyödyntäen.
Tein tämän ruoan pieneen, n. 15 cm halkaisijaltaan olevaan v uokaan, joten annos on pienehkö. Kolmen, neljän nälkäisen annos.
Munakoisovuoka
2-4 hengelle
2 pientä munakoisoa
oliiviiöljyä
Leikkaa munakoisot sentin paksuisiksi paloiksi, ripottele pinalle suolaa ja anna niiden hikoilla hetki. Pyyhi nesteet pois ja paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla pehmeiksi. Tämä ei tapahdu ihan hetkessä. Kärsivällisyyttä!
Valmista toisella kädellä vahva yrttinen tomaattikastike tai käytä hätätapauksessa valmista kastiketta kaupasta.
Yrittinen tomaattikastike
3-4 pihvitomaattia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tuubia tomaattipuretta
2 dl paseerattua tomaattia
1 dl valkoviiniä
1 tl tuoretta tai kuivattua oreganoa
1 tl tuoretta rosmariinia
2 rkl tuoretta basilikaa
1 tl sormisuolaa
mustapippuria
Poista tomaateista kuori kastamalla ne kiehuvaan veteen ja kalttaamalla ne. Pilko tomaattit ja sipulit pieniksi ja purista pari valkosipulinkynttä. Freesaa sipuleita ja valkosipulimurskaa pannulla oliiviöljyssä, kunnes sipuli on kauniin läpikuultavaa. Lisää tomaatit, tomaattisoseet, yrtit, valkoviini ja suola. Keittele kastiketta rauhassa kasaan, ainakin puolen tunnin ajan.
Ricottakastike
1 kanamuna + 1 keltuainen
250 g ricottaa
1 dl raastettua parmesania
2 dl mozzarellaraastetta
hieman kermaa
Sekoita juustoseoksen ainekset ja notkista kastiketta hieman kermalla niin, että saat siitä levittyvää. Mutta vain vähän, kastike saa olla paksua.
Kokoa herkku vuokaan laittamalla pohjalle ensin hieman tomaattikastiketta, sitten yksi kerros munakoisopaloja, sitten osa juustokastikkeesta. Tee viimeinen kerros juustoseoksesta, raasta pinnalle vielä hieman parmesaania ja paista ruokaa uunissa 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.
Tarjoa heti kuumana rucolasta, kevätsipulista ja kirsikkatomaateista tehdyn salaatin kanssa.
Muuten, munakoiso on kylmänarka ja haluaa lämmitellä yli kahdeksan asteen lämmössä. Viileämmässä sen syvän liila kuori muuttuu ruskeaksi. Ja mökötys syvenee..
Ai niin, älä unohda käydä hyödyntämässä alekoodeja Kauppahalli24.fi:hin.