Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Pastakone tuli taloon

14.1.2013 by Mari

Herkkä väri syntyi paahdetulla paprikalla.

Herkkä väri syntyi paahtulla paprikalla.

Joululahjana saatu laatikko tukki keittiön kaappia. Pastakone odotti siellä käyttäjää. Okei, okei. Haaste otettu vastaan.

Kirkkaanpunaisia paprikoita hypistellessäni päätin, että nyt lahja otetaan käyttöön. Ja sitten vaivattiin ja veivattiin.

Olen yksinkertaisen, mutta maukkaan ja kauniin ruoan ystävä. Todella monimutkaiset, aikaa vievät ruokaväännökset ei ole mua varten. Mutta pastan tekeminen kiinnosti. Värikkään pastan, nimenomaan. Ekan kerran tavoitteeksi tuli paprikalla punaiseksi värjätty pasta. Enkä halunnut päästä liian helpolla. Kun suloisen napakka pastataikinapallo syntyi vaivatta – mutta ei vaivaamatta – päätin, että pelkkä värikäs narupasta ei riitä. Täytyy tehdä ravioleja. Sain osakseni epäileviä katseita ja mutinaa siitä, kuinka ne eivät pysy kasassa keittäessä. Höpö, höpö. Ravioleja siis. Jollain jääkaapin uumenista löytyvillä täytteillä.

Vaivaamisen tuloksena ilmakuplaton pastapallo.

Vaivaamisen tuloksena ilmakuplaton pastapallo.

Ja mitä sitten syntyikään! Mutta ennen lopputulosta muutama hyväksi havaittu vinkki pastantekoon.

Pastanväännössä on pari nyrkkisääntöä, joita ei saa ylenkatsoa. Näitä kun noudattaa, niin lautasella höyryää onnistunut, itsetehty pasta-annos.

Oikeanlainen jauho

Pastaan käytetään jauhoja, jotka eivät tee taikinaan sitkoa. Kaupoista löytyy italialaisia pastajauhoja ja vähintäänkin suomalaista durumvehnäjauhoa. Sillä onnistut.

Vaivaa ja vaivaa

Vaivata täytyy. Ja kauan. Mun pastapallon ilmakuplat hävisivät 15 minuutin vaivaamisen jälkeen. Kun halkaisee pastapallon veitsellä, pitää kaikkien ilmataskujen olla poissa. Sitten pasta on valmista väännettäväksi.

Paahdetusta paprikasta herkullinen väri.

Paahdetusta paprikasta herkullinen väri.

Väripastaan vain valkusia

Jos värjäät pastaa, niin käytä kanamunasta vain valkuaiset. Keltuainen taittaa ja vaalentaa värejä. Ja ei välttämättä toivottuun suuntaan.

Pensseli ja jauhoja

Narupastaa tehdessä pastataikinaa pitää ensin rauhassa kuivattaa sopivan paksuisena levynä ja pinta tulee jauhottaa kevyesti molemmin puolin. Muuten tahmeapintainen pasta könttiytyy veivatessa tai vielä pahempaa – tarttuu tiukasti pastakoneeseen. Muutenkin kevyt jauhottaminen on kaiken a ja o. Liiat jauhot voi valmiista ravioli- tai pastanaruista sutia pois pensselillä.

Luonnonvärjäys

Tähän perustaikinsohjeeseen riittää n. 2 dl tiiviinväristä paprika-, pinaatti-, punajuuri- tai rucolasosetta. Tärkeintä on soseuttaa väriaines aivan sileäksi, koska jäljelle jäävät köntit rikkovat pastaa valmistusvaiheessa. Sosetta voi hieman ohentaa vedellä, mikäli tarve vaatii.

Pasta haluaa kuivua.

Pasta haluaa kuivua.

Perusohje värikkääseen pastaan

Tämä ohje löytyi netistä opetusvideon kera. Suosittelen! Tällä ohjeistuksella onnistuu.

6,5 dl jauhoja
2 dl paahdettua paprikaa soseutettuna, 1/4 dl vettä joukkoon
1,5 tl suolaa
4 valkuaista

Paahda paprikat 225 asteisessa uunissa ruskeapilkkuisiksi ja pehmeiksi. Ota paprikat uunista ja laita ne muovipussiin tai astiaan kelmun alle 10 minuutiksi. Poista tämän jälkeen nahka ja siemenet. Soseuta tehosekoittimella aivan sileäksi ja lisää hieman vettä.

Kaada jauhot leivonta-alustalle, ripottele joukkoon suola ja tee keskelle kaivo, johon kaadat paprikasoseen. Ala lisätä joukkoon valkuaisia haarukalla jauhoja reunoilta joukkoon sekoittaen. Kun neste ja munat on sekoitettu jauhoihin, tuloksena ja painava, jauhoinen köntti. Tätä könttiä vaivataan 15 minuuttia, kunnes se on napakka, hieman tahmea, mutta ei pöytään tai käsiin tarttuva, kauniin värinen pallo.

Laita pallo tiivisti kelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään reiluksi puoleksi tunniksi. Leikkaa pallo sen jälkeen kahdeksaan osaan. Kahden hengen ravioleihin tarvitse kaksi palasta näistä kahdeksasta. Lopusta pastataikinasta saa narupastan neljälle. Muista jauhotus, teetpä sitten ravioleja tai narupastaa.

Ensimmäiset. Omatekoiset.

Ensimmäiset. Omatekoiset.

Jos et valmista tekemääsi pastaa samana päivänä, laita valmiit pastat rullina astiaan, kelmu tiiviisti päälle ja kylmään. Näin pasta säilyy erinomaisena seuraavaan päivään.

Itsetehty pasta todella yllätti. Kaupan tuorepasta tahmaantuu ja tarttuu toisiinsa keitettäessä. Itsetehty pasta on irtonaista, napakkaa ja kyllä, erittäin maukasta. Puoli päivää saa varata valmistukseen, mutta on se aina silloin tällöin tekemisen väärti!

Ne tekemäni raviolit? Niistä tuli niin makoisia, että ansaitsevat ihan oman tarinansa. Tulossa tuota pikaa! Ciao.

 

 

 

Filed Under: lisukkeet Tagged With: itsetehty pasta, pastan tekeminen, pastaohje

« Viini kuin tyttönen
Kaljasta juopunut – revitty possuburgeri »

Comments

  1. Riitta says

    18.1.2013 at 15.32

    Aijai, maukkaan näköistä pastaa! Kun on kerran päässyt kotikutoisen makuun, ei kaupan tuorepastat kelpaa millään. 😉

    • Jotain maukasta says

      19.1.2013 at 11.23

      Moikka Riitta,

      näin pääsi käymään eli koukkuun jäin. Kyllä konelle käyttöä tulee. Onko sulla muuten hyviä reseptivinkkejä tuorepastaan?

      Mari

Trackbacks

  1. Raviolitarina - sanoo:
    27.1.2013 17.54

    […] raviolitarina ja koko pastakokeilu oli niin positiivinen, että eiköhän pastakone toistekin kaiveta kaapista käyttöön. Sitä […]

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala
  • Ankkarillette pika pikaa

Reseptit

Ruokakuvauskurssit 2019

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Great food is like great sex. The more you have the more you want. Gael Green

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta