Pulled pork burger on hampurilaisista mehevin. Mun revitty possu on kaljasta juopunut, 80 asteessa irtonaiseksi kypsynyt, mehevä lihaköntti. Täytettä tacoon, tortillaan tai burgeriin.
Kyllä se on herkullista. Kesällä, talvella, milloin vain. Intouduin pulled porkin eli revityn possun tekemiseen näin talvellakin, kun sain Akseli Herleviltä muutaman osuvan vinkin ravintolan avajaisissa.
Jos nyt ihan oikein muistan, ohjeistus meni niin, että 8 tuntia, 80 astetta. Juureksia joukkoon ja uuniin. Ja koko jutun juju on, että pitkään kypsytettyyn, haarukalla rikkirevittyyn lihaan lisätään kunnolla voita. Makua antamaan ja lihaa notkeuttamaan.
Kesällä täyttelin tällä mehevällä lihalla tacoja. Lisukkeena makeaa ananassalsaa. Näin talvella on pöytään pari kertaa kannettu tuhdit possuburgerit ja pullo kaljaa. Ei mikään kevytruoka, mutta oi voi, on se maistuvaista!
Pull pork burger eli possuburgeri
4 hengelle
500-600g possun kassleria
1 pkt keittovihanneksia tai kaapista löytyviä juureksia lohkoina (porkkanaa, sipulia, lanttua..)
pari kolme laakerinlehteä
muutama maustepippuri
suolaa
3/4 tlk kaljaa
voita paistamiseen
Valmiiseen lihaan:
3/4 dl amerikkalaista grillauskastiketta
1 rkl Dijon-sinappia
25 g voita, ruskistettuna
1 tl worchestersoosia
sormisuolaa
mustapippuria
Lisukkeet:
sämpylöitä, ei mielellään pelkkiä vehnäisiä
vihreää chiliä ohuen ohuina suikaleina
punasipulia
maustekurkkua siivuina
vihreää paprikaa
korianterisilppua
grillauskastiketta
Paista lihan pinnat ruskeiksi voissa, suolaa liha. Laita liha, vihannekset, maisteet ja olut kannelliseen uunipataan. Koko komeus 80 asteeseen vähintään kuudeksi seitsemäksi tunniksi. Sitä mureampaa lihasta saa, mitä kauemmin sitä hauduttaa. Jos aika on kortilla, uunin lämpötilan voi nostaa 100 asteeseen. Mä annan possulle vielä kaljaa mukaan matkaan, näin varmistan sen, että liha ei pääse kuivumaan.
Liha on valmista, kun siitä saa helposti haarukalla riivittyä pieniä lihatikkuja. Sitten riivitään, lisätään joukkoon reilusti voita, maun mukaan Dijonia, maldonia ja mustapippuria sekä runsaasti kaupan hyllyltä löytyvää amerikkalaista, tummaa grillauskastiketta.
Jos haluaa jännän, makean maun lihaan, voi voin paistaa ruskeaksi. Eli laita voi kuumalle pannulle, sulata. Kun voi on sulanut, vispataan sulaa voita koko ajan vispilällä, kunnes voi ruskistuu ja joukkoon syntyy ruskeita pilkkuja. Voi jäähdytetään astiasssa ja kas, ruskeat pilkut painuvat astian pohjalle ja päällimmäiseksi jää ruskea ja makean tuoksuinen voi. Kaada tämä herkku lihan joukkoon, jätä roskat astian pohjalle. Mikäli et valmista lihaa heti, kun se saapuu uunista, niin lämmitä riivitty liha valmistusvaiheessa uunissa ja lisää sitten mausteainekset.
Tuhti ruoka tarvitsee tuhdit lisukkeet. Muutama itsetehty ranskalainen ja elämä hymyilee.
Ja juomapuoli? Pulled pork burger ruoka rakastaa olutta. Voihan sitä kylkeen ottaa jonkun hedelmäisen punaviinin, mutta eikö se viini ollut viisasten juoma? Tässä ruoassa ei ole mitään viisasta, vaikka hyvää se on!
Ruoansulattelumusana pulled pork burgerille pauhaa taustalla joku ihana ysärihitti, niin kuin Damn Yankeesin ’High enough’, johon mä olin aivan villinä silloin joskus (taidan olla vieläkin ja pahat pojat, pitkät fledat) ja jossa Ted Nugent soitteli skittaa..
[…] juotin possulle kaljaa. Nyt uitan härkää sherryssä. Neljän tunnin hauduttelun tuloksena syntyy rikki revittävää […]