Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Sahramirisotto syntyi sattumalta

23.1.2012 by Mari

Herkullisen keltainen.

Risottoa on värjätty sahramilla jo satoja vuosia. Mutta kuten monet muutkin perinteiset herkkuruoat, sahrami päätyi sattumalta risottopannulle. Värin ja maun puolesta tästä syntyi taas yksi täydellinen liitto.

Sahramilla värjättyä risottoa kutsutaan yleensä risotto Milaneseksi, mutta jotta ruoka aidosti olisi Milanese, tulee siihen käyttää mausteena luuydintä. Tässä reseptissä ei luuydintä ole, vaan resepti on vegeversio ja kutsuttakoon sitä sahramirisotoksi.

Tarina kertoo, että sahramin lisääminen risottoon kävi sattumalta. Kun taitelija valmisti väriä Il Duomo Di Milano-katedraalin ikkunamaalauksiin, hänen oppipoikansa vahingossa kaatoi sahramia riisipannulle. Ja taas kerran -aivan sattumalta- syntyi yksi perinteinen ja huiman herkullinen ruoka.

Sahramirisotto eli risotto allo safferano

1 hopeasipuli
4 dl arborio- tai carnaroliriisiä
1 ps sahramia
1 l kananlientä
2 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
100 g voita
1,5-2 dl parmesania
80 g voita
suolaa

Laita sahrami liukenemaan valkoviiniin. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää riisi ja sekoittele niin, että öljy imeytyy riisiin. Lisää viini joukkoon muutamassa erässä ja anna imeytyä riisiin. Kuumenna tällä välin fondista ja vedestä valmistettu kasvisliemi.

Lisäile lientä tasaiseen tahtiin kuumaan pannuun kokoajan sekoittaen. Kun risotto on juuri sopivan al dente ja edelleen valuvaa eikä puuromaista, niin lisää joukkoon parmesanraaste ja voi. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa. Koristele vihreällä yrtillä ja tarjoa paistetun kalan tai vasikkapihvin kanssa.

Lasiin kaataisin jotain keveää Pinot Grigiota, kuten vaikka raikasta ja hienostunutta italialaista, Alois Lagederia, jota saa Alkon tilausvalikoimasta. Tai vaikkapa saksalaista maukkaan hapokasta Neiss Pinot Griogio Trockenia.

Sitten vain haarukka käteen ja sukellus sahraminkeltaisen risoton lämpimään syleilyyn. Silmänruokaa ja sielunravinnetta parhaimmillaan!

Filed Under: risotot ja pastat Tagged With: hyvä risotto, italialainen lisuke, risotto, risotto kalan kanssa, risotto Milanese, sahramirisotto

« Outo valoilmiö vai vuoden viini?
Chacra ei auennut »

Trackbacks

  1. Hehkuu syksyn sävyissä - Jotain maukasta sanoo:
    23.10.2012 7.30

    […] Sekoita valkoviinin joukkoon sahrami ja tomaattipure. Lisää viiniseos pannulle ja valmista risotto normaaliin tapaan rauhallisesti keitellen, nestettä lisäten  ja koko ajan sekoittaen. Lisää puolivälin […]

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Misokana – aasialaista arkeen
  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

The belly rules the mind. Espanjalainen sanonta

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta