Marjajoulutortut ovat asteen verran sievempiä, kun luumuiset sisarensa. Vaikka toki niillä perinteisilläkin on paikkansa. Mutta nämä kelpaa kattaa fiinimpäänkin pikkujoulupöytään.
Marjajoulutortut taisivat olla se viimeinen joulutorttuinnovaationi marraskuussa. Jotenkin aivan kilahdin ja tein erilaisia joulutorttuja ainakin neljä eri versioita. Etenkin suolaiset versiot ovat tänä vuonna saaneet huomioni.Näitä nyt sitten putkahtelee esiin sieltä sun täältä. Pidän teidät ajantasalla.
Tämän viikon tortaina on Iltalehden prittiversiossa suolaiset sienijopulutortut, jotka sopivat eilisen Jouluaperolin kanssa paremmin kuin hyvin.
Katsasta myös tämä ihana herkku, suolaiset kylmäsavulohitähtitortut. Ja muuten vinkkinä vielä, suolaiset joulutortut sopivat makean glögin kanssa paremmin kuin makeat..!
Viime vuonna viipaloin viikunaa jouluruusumallisen joulutortun täytteeksi. ja nyt lähdin askeleen verran pidemmälle. Täytin tortun marjaisen vaniljaisella tuorejuustotäytteellä, koristelin tortut marjoilla ja tupsuttelin pinnalle tomusokeria. Voitte arvata, että ihania ovat.
MARJAJOULUTORTUT
1 pkt (500 g) lehtitaikinalevyjä
1 rs (200 g) vaniljatuorejuustoa
1 dl tuoreita vattuja
1 rkl tomusokeria
1 tl sitruunankuorta
½ tl aitoa vaniljaa
Voiteluun:
kananmuna
Lisäksi hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
Koristeluun
punaherukoita
vadelmia
mustikoita
mintunlehtiä
tomusokeria
- Sulata lehtitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa taikinalevyt puoliksi. Tee veitsellä L-kirjaimen muotoiset viillot ristikkäisiin kulmiin noin 1/2 sentin päähän reunasta. Taita leikatut suikaleet ristiin niin, että taikinasta muodostuu timantin muotoinen kuvio.
- Pistele keskusta haarukalla ja voitele reunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä ennen täyttämistä.
- Laita tuorejuusto kulhoon ja painele vadelmat tuorejuuston joukkoon. Mausta sokerilla, sitruunankuoriraasteella ja vaniljalla.
- Täytä tortut ja koristele marjoilla sekä mintulla. Tupsuta päälle tomusokeria.
Viinisuositus:
Nauti glögin tai makean kuplivan kanssa. Mainio kombo syntyy italialaisesta, herkullisen makeasta Gancia Asti kuohuviinistä, 11,99 euroa ja näistä makeista marjaisista marjajoulutortuista. Viilennä kuohuviini hyvin ja tarjoa tortut jälkiruokana kepeän kukkaisen juoman kanssa. Mätsi toimii kuin nakutettu ja tuo vaihtelua glögioverdoseen.
Valmistan muuten todella usein joulutortut jouluruusun muotoon. Ne vopi paistaa ilman täytettä ja täyttää tuorejuustopohjaisilla, suolaisilla tai makeilla täytteillä ja koristella upeiksi. Tässä vielä lyhyt oppimäärä tuon torttumallin valmistamiseen.
Muita joulun makeita:
Viikunajoulutortut
Spelttipiparkakut
Paras piparkakkukuorrute eli pikeeri