Koska teen työkseni reseptejä, niin haluan koko ajan kokeilla jotain uutta. Ihan mielenkiinnosta ja oppiakseni. Löytääkseni toimivia reseptejä. Gluteeniton leivonta kiinnostaa, koska olen jättänyt valkoisen sokerin ja vehnäjauhon pois ruokavaliostani. Ja tähän kun vielä lisää nykyisen vähärasvaisuusinnostukseni, niin tuloksena syntyi varsin söötti boysenmarjakakku. Vähärasvaisena ja gluteenittomana tällä kertaa.
Kakku vai piirakka. No, piirakkavuokaan tämän valmistin, mutta kutsun tätä tuotosta kuitenkin kakuksi. Enemmän siinä on kakun henkeä kuin simppelin piirakan.
- 3 dl kaurahiutaleita
- 3/4 dl kaurajauhoja
- 3/4 dl kookossokeria
- 3/4 dl ruokosokeria
- 1/2 tl kardemummaa
- 10 rkl juoksevaa kasvisrasvaa, esim. Beceliä
- 500 g rasvatonta maitorahkaa
- 2 dl kondensoitua maitoa
- 1 rkl mustikkajauhetta
- 2 kananmunaa
- 3 dl boysenmarjoja
- 1 tl aitoa vaniljaa jauheena
- 2 rkl sitruslikööriä
- 3/4 dl ruokosokeria
- 250 g boysenmarjoja ja mintunlehtiä, mustikkajauhetta
- Valmista ensin hillo. Mittaa hillon ainekset kattilaan, anna kuumentua hetki ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä.
- Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin pienehkön, mutta korkeareunaisen piirakkavuoan (halkaisija max 18 cm.) pohjalle. Sekoita täytteen ainekset eli rahka, kondensoitu maito, hillo, mustikkajauhe ja kananmunat ja lusikoi täyte piirakkapohjalle.
- Paista kakkua 160 asteisessa uunissa noin 50 minuutin ajan, kunnes kakku on hyytynyt. Jäähdytä ja nauti.
- Voit tehdä hilloa tuplasatsin ja tarjoilla sitä kastikkeena kakun kera. Käytin reseptiin Ehrmannin rasvatonta maitorahkaa, koska siinä on pehmeä maku ja silkkinen rakenne.
Sokeri. Kaikkea makea maistuu. Elimistöni suorastaan vaatii palan kakkua silloin, suklaata tällöin. Harvoin ostan kotiin karkkeja, mutta jos niitä löytyy, niin omistaja varokoon. Syön kaikki.
Rakastamani makumaailma on aina ollut makeaan kallellaan. Mutta olkoon. Ei kaikesta tarvitse luopua, eihän? Enkä ole keksinyt hyvää syytä, miksi sokerin kokonaan skippaisin. Varsinkin kun nauttimani on ruskeaa sokeria näin pääsääntöisesti.
Jos tällainen kevennetty kakku ei kiinnosta, niin kukaan ei estä vaihtamasta rahkaa ja kasvisrasvaa rasvaiseen tuorejuustoon ja voihin. Näin syntyy mainio boysenmarjajuustokakku, jouluksi vaikka.
Seuraa @jotainmaukasta IG-tiliä ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Taru/Pullahiiri sanoo
Ihanan näköinen piirakka tai kakku 🙂 Jäin miettimään tuota reseptiä, että mitä tuolle täytteen kondensoidulle maidolle tehdään?
Mari sanoo
Eli sekoitetaan täytteeseen mukaan 🙂
Merituuli Hemilä sanoo
Todella kaunis kakku ja siitä hurjan kauniit kuvat! Minä leivon niin harvoin että en hae silloin terveellisyyttä. Ehkä pitäisi.
Mari sanoo
Mä taas leivon niin usein, että välillä on hyvä olla vähän terveellisempiä kaakkuja.
Helinä - Puistolan bistro sanoo
Kaunis!
Mari sanoo
Kiitos!
Alisa, Suusta suuhun sanoo
Oi rakastan boysenmarjoja! Ihanaa, että olet tehnyt niistä näin kauniin kakun <3
Mari sanoo
Mä rakastan boysenmarjojen väriä <3
Viimeistä murua myöten sanoo
Ihanan kuuloinen kakku ja nniiiin kaunis! Tuo tausta <3 Mistä tuollaisia löytyykään. Samoin astiat ovat ihanat!
Mari sanoo
Tausta on ite tehty ja astiat antiikkia ulkomailta.
Dinner4u2 Pauliina & Mirka sanoo
Onpa upeat värit tässä kakussa! NIin kaunis! Mä leivon aika usein – välillä teen terveellisempiä versioita ja sitten taas tulee leivottua ihan överiherkkuja. Ehkä näin säilyy (jonkinlainen) tasapaino ;).
Mari sanoo
Mulla vähän sama, välillä överiä, välillä terveellistä.
Jenni liemessä sanoo
Saanko kysyä miksi suosit nykyään vähärasvaisia tuotteita, oletko saanut vaikutteita jostain tietystä ruokavaliosuuntauksesta tms? Itse kun suosin juurikin rasvaisia tuotteita, koska niissä on mielestäni enemmän makua ja rakennetta.
Mari sanoo
Ihan terveyssyistä. Kolesteroli pysyy kurissa ja niin poispäin. Tosin voita ja kermaa herkutellessa. ja juustoja.
Juulia sanoo
Tämä kuulostaa juuri sopivan raikkaalle, piiraskaakkulle just mun makuuni!
Mari sanoo
Raikas on ja herkullinen.
vuocho sanoo
Uskomattoman kaunis väri tuossa. Ihan jo pelkästään sen takia voisi nostaa pöytään.
Mari sanoo
Niinpä.
Nanna sanoo
Ihana kun joku kehtaa vannoa sokerinkin nimeen! (mä peesaan). Boyenmarjaa ei tuu kyllä käytettyä paljon kun ei koskaan oo tarjolla kotimaista, Onko sitä?
Mari sanoo
Meillä hiukka sama makumaailma 🙂 Karhunvatukkaa kyllä löytyy Suomesta, mutta ei sitä taida usein mistään kaupasta löytää.
Riikka / Vatsasekaisin Kilinkolin sanoo
Onpa kaunis! Eikä näytä yhtään terveelliseltä ?
Mari sanoo
Heh, ei niin.
Kirsi / Tekila's Bakery sanoo
Nätti boysenmarjakakku kyllä, mukavan oloinen pohja, sitä pystyy varmasti hyötykäyttämään muissakin kakuissa.
Ninni / Ninnin köökki sanoo
Hienoa, että kakun voi tehdä vähän kevyemminkin. Tosin itselleni vähentäisin sokeriakin, kun en oikein makeasta välitä. Mutta hyvältä vaikuttaa resepti!
Mari sanoo
Ja hyvä kakku siitä tuli näinkin!
Minttu sanoo
Noi värit! Ja siitä becelistä en sitten kommentoi enempää 😉
Mari sanoo
Heh, ymmärrän ?
Minna Enqvist sanoo
Tosi kaunista <3
Mari sanoo
Kiitos ☺️
Aila sanoo
Niin nättiä taas kerran! Kolesterolien takia siirryin kans noihin juokseviin kasvirasvoihin vaikka ennen vannoin voin nimeen. Tosin ruokavaliolla ei vaikutusta mun kolesteroliarvoihin. Yllättävää kyllä pulla on kuohkeampaa kuin voilla leivottu.
Mari sanoo
Kaikkeen tottuu. En väitin, että vähärasvaisia juustoja ei voi syödä, mutta kyllä voi ??
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sanoo
ooh mikä kaunotar <3
Mari sanoo
Kiitti!
Lotta sanoo
Todella kaunis kakku! Rakastan boysenmarjoja ja karhunvatukoita, mutta hitsit kun ovat yleensä niin kalliita jos niitä edes löytää..
Janna sanoo
Tuo täyte kuulostaa ihanalta! Ja kakkusi on tosi kaunis. 🙂