Koska teen työkseni reseptejä, niin haluan koko ajan kokeilla jotain uutta. Ihan mielenkiinnosta ja oppiakseni. Löytääkseni toimivia reseptejä. Gluteeniton leivonta kiinnostaa, koska olen jättänyt valkoisen sokerin ja vehnäjauhon pois ruokavaliostani. Ja tähän kun vielä lisää nykyisen vähärasvaisuusinnostukseni, niin tuloksena syntyi varsin söötti boysenmarjakakku. Vähärasvaisena ja gluteenittomana tällä kertaa.
Kakku vai piirakka. No, piirakkavuokaan tämän valmistin, mutta kutsun tätä tuotosta kuitenkin kakuksi. Enemmän siinä on kakun henkeä kuin simppelin piirakan.
- 3 dl kaurahiutaleita
- 3/4 dl kaurajauhoja
- 3/4 dl kookossokeria
- 3/4 dl ruokosokeria
- 1/2 tl kardemummaa
- 10 rkl juoksevaa kasvisrasvaa, esim. Beceliä
- 500 g rasvatonta maitorahkaa
- 2 dl kondensoitua maitoa
- 1 rkl mustikkajauhetta
- 2 kananmunaa
- 3 dl boysenmarjoja
- 1 tl aitoa vaniljaa jauheena
- 2 rkl sitruslikööriä
- 3/4 dl ruokosokeria
- 250 g boysenmarjoja ja mintunlehtiä, mustikkajauhetta
- Valmista ensin hillo. Mittaa hillon ainekset kattilaan, anna kuumentua hetki ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä.
- Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin pienehkön, mutta korkeareunaisen piirakkavuoan (halkaisija max 18 cm.) pohjalle. Sekoita täytteen ainekset eli rahka, kondensoitu maito, hillo, mustikkajauhe ja kananmunat ja lusikoi täyte piirakkapohjalle.
- Paista kakkua 160 asteisessa uunissa noin 50 minuutin ajan, kunnes kakku on hyytynyt. Jäähdytä ja nauti.
- Voit tehdä hilloa tuplasatsin ja tarjoilla sitä kastikkeena kakun kera. Käytin reseptiin Ehrmannin rasvatonta maitorahkaa, koska siinä on pehmeä maku ja silkkinen rakenne.
Sokeri. Kaikkea makea maistuu. Elimistöni suorastaan vaatii palan kakkua silloin, suklaata tällöin. Harvoin ostan kotiin karkkeja, mutta jos niitä löytyy, niin omistaja varokoon. Syön kaikki.
Rakastamani makumaailma on aina ollut makeaan kallellaan. Mutta olkoon. Ei kaikesta tarvitse luopua, eihän? Enkä ole keksinyt hyvää syytä, miksi sokerin kokonaan skippaisin. Varsinkin kun nauttimani on ruskeaa sokeria näin pääsääntöisesti.
Jos tällainen kevennetty kakku ei kiinnosta, niin kukaan ei estä vaihtamasta rahkaa ja kasvisrasvaa rasvaiseen tuorejuustoon ja voihin. Näin syntyy mainio boysenmarjajuustokakku, jouluksi vaikka.
Seuraa @jotainmaukasta IG-tiliä ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Taru/Pullahiiri says
Ihanan näköinen piirakka tai kakku 🙂 Jäin miettimään tuota reseptiä, että mitä tuolle täytteen kondensoidulle maidolle tehdään?
Mari says
Eli sekoitetaan täytteeseen mukaan 🙂
Merituuli Hemilä says
Todella kaunis kakku ja siitä hurjan kauniit kuvat! Minä leivon niin harvoin että en hae silloin terveellisyyttä. Ehkä pitäisi.
Mari says
Mä taas leivon niin usein, että välillä on hyvä olla vähän terveellisempiä kaakkuja.
Helinä - Puistolan bistro says
Kaunis!
Mari says
Kiitos!
Alisa, Suusta suuhun says
Oi rakastan boysenmarjoja! Ihanaa, että olet tehnyt niistä näin kauniin kakun <3
Mari says
Mä rakastan boysenmarjojen väriä <3
Viimeistä murua myöten says
Ihanan kuuloinen kakku ja nniiiin kaunis! Tuo tausta <3 Mistä tuollaisia löytyykään. Samoin astiat ovat ihanat!
Mari says
Tausta on ite tehty ja astiat antiikkia ulkomailta.
Dinner4u2 Pauliina & Mirka says
Onpa upeat värit tässä kakussa! NIin kaunis! Mä leivon aika usein – välillä teen terveellisempiä versioita ja sitten taas tulee leivottua ihan överiherkkuja. Ehkä näin säilyy (jonkinlainen) tasapaino ;).
Mari says
Mulla vähän sama, välillä överiä, välillä terveellistä.
Jenni liemessä says
Saanko kysyä miksi suosit nykyään vähärasvaisia tuotteita, oletko saanut vaikutteita jostain tietystä ruokavaliosuuntauksesta tms? Itse kun suosin juurikin rasvaisia tuotteita, koska niissä on mielestäni enemmän makua ja rakennetta.
Mari says
Ihan terveyssyistä. Kolesteroli pysyy kurissa ja niin poispäin. Tosin voita ja kermaa herkutellessa. ja juustoja.
Juulia says
Tämä kuulostaa juuri sopivan raikkaalle, piiraskaakkulle just mun makuuni!
Mari says
Raikas on ja herkullinen.
vuocho says
Uskomattoman kaunis väri tuossa. Ihan jo pelkästään sen takia voisi nostaa pöytään.
Mari says
Niinpä.
Nanna says
Ihana kun joku kehtaa vannoa sokerinkin nimeen! (mä peesaan). Boyenmarjaa ei tuu kyllä käytettyä paljon kun ei koskaan oo tarjolla kotimaista, Onko sitä?
Mari says
Meillä hiukka sama makumaailma 🙂 Karhunvatukkaa kyllä löytyy Suomesta, mutta ei sitä taida usein mistään kaupasta löytää.
Riikka / Vatsasekaisin Kilinkolin says
Onpa kaunis! Eikä näytä yhtään terveelliseltä ?
Mari says
Heh, ei niin.
Kirsi / Tekila's Bakery says
Nätti boysenmarjakakku kyllä, mukavan oloinen pohja, sitä pystyy varmasti hyötykäyttämään muissakin kakuissa.
Ninni / Ninnin köökki says
Hienoa, että kakun voi tehdä vähän kevyemminkin. Tosin itselleni vähentäisin sokeriakin, kun en oikein makeasta välitä. Mutta hyvältä vaikuttaa resepti!
Mari says
Ja hyvä kakku siitä tuli näinkin!
Minttu says
Noi värit! Ja siitä becelistä en sitten kommentoi enempää 😉
Mari says
Heh, ymmärrän ?
Minna Enqvist says
Tosi kaunista <3
Mari says
Kiitos ☺️
Aila says
Niin nättiä taas kerran! Kolesterolien takia siirryin kans noihin juokseviin kasvirasvoihin vaikka ennen vannoin voin nimeen. Tosin ruokavaliolla ei vaikutusta mun kolesteroliarvoihin. Yllättävää kyllä pulla on kuohkeampaa kuin voilla leivottu.
Mari says
Kaikkeen tottuu. En väitin, että vähärasvaisia juustoja ei voi syödä, mutta kyllä voi ??
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi says
ooh mikä kaunotar <3
Mari says
Kiitti!
Lotta says
Todella kaunis kakku! Rakastan boysenmarjoja ja karhunvatukoita, mutta hitsit kun ovat yleensä niin kalliita jos niitä edes löytää..
Janna says
Tuo täyte kuulostaa ihanalta! Ja kakkusi on tosi kaunis. 🙂