Kyllä maalla on mukavaa!
Ei tarvitse ajaa montakaan sataa kilometriä pohjoista kohti, kun pääsee siirtymään ihan erilaisiin tunnelmiin. Pääkaupunkiseudulla yritän pysyä korkeilla koroilla pystyssä jäärouheisella asfaltilla, väistelen kiireessä sinkoilevia ihmisiä ja itsellänikin on kiire. Niin pirun kiire koko ajan.
Täällä maalla vedän karvalakin syvälle päähän, pesen ruumiin ja sielun saunassa. Ja huuhdon kaiken vielä varmuuden vuoksi avannossa. Nyt kun sen avannon sain.
Täällä maalla nimittäin ollaan ystävällisiä. Huomioidaan. Kerroin kesällä mökkipitäjän vakioasukista, naapuristamme, jonka poimimia mustikoita vieläkin nautiskelen. Ja hänen keräämistään suppilovahveroista keittelin juuri keittoa.
Olin eilen lähdössä hiihtolenkille, kun kyseinen Taisto hurautti autolla laiturimme eteen ja kysyi, että ottaisinko kalaa. Olisi madetta, puolen kilon ahvenia ja haukia. No, otihan minä.
Taisto myös katseli pientä kairattua vedenhakureikäämme jäässä ja kysäisi, että ’Ettet isompaa reikää haluaisi’. Halusinhan minä. Ja niin vartissa syntyi jäähän hieno avanto.
Tänään nautimme siis madekeittoa. Saunomme ja pistäydymme avannossa. Kaikki vain siksi, että naapurimme on hyväsydäminen, ystävällinen ihminen.
- Mateen pää ja selkäruoto
- vettä
- maustepippureita
- 2-3 laakerinlehteä
- suolaa
- 1 iso shalottisipuli
- 1 iso porkkana
- madeliemi yhdestä mateesta
- yhden mateen fileet ja keitetty maksa
- pari pientä perunaa per syöjä
- 1 sipuli
- (1-2 pientä porkkanaa)
- 2 - 2,5 dl kermaa
- pari lorausta valkoviiniä
- tilliä
- suolaa
- Poista mateelta nahka leikkaamalla pään lähellä olevien evien alta nahkaan viilto ympäri koko kalan. Ota nahasta tukeva ote pihdeillä ja vedä nahka pois. Tämä vaatii voimaa, mutta kyllä sen naisihminenkin vähän ähistellen irti saa. Perkaa tämän jälkeen sisälmykset, säästä maksa, jos se näyttää hyvältä eikä siinä ole pilkkuja.
- Leikkaa lopuksi kalan pää irti ja poista kidukset. Leikkaa sitten fileet irti selkäruodosta. Poista maksasta verisuoni.
- Keitä keittoa varten liemi mateen päästä ja selkäruodosta sekä juureksista. Mittaa ainekset kattilaan ja peitä vedellä. Anna kiehia n. 25 minuutin ajan, poista kiehumisen aikana syntynyt vaahto. Siivilöi liemi ja heitä muut ainekset roskiin.
- Sulata toisessa kattilassa nokare voita, lisää kuutioiksi pilkotut sipulit ja perunat sekä halutessasi porkkanat ja freesaa hetki. Lisää sitten siivilöity liemi ja valkoviini. Keitä n. 15 minuutin ajan, kunnes juurekset alkavat olla kypsiä. Keitä tällä välin mateenmaksa kypsäksi tilkassa suolalla maustettua vettä.
- Lisää keittoon kerma, pieneksi pilkotut mateenpalat keiton päälle ja hiljennä tässä vaiheessa hellan lämpöä. Mateen liha on hentoa, joten kova keittäminen silppuaa sen. Kun kalanpalat ovat kypsyneet, lisää joukkoon vielä tillisilppua sekä keitetty maksa paloina keiton päälle. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
- Vie keitto tarjolle tumman reikäleivän ja voin kanssa.
- Madekeitto on kalakeittojen kuningas. Pelkästä liemestä nousee jo aivan huumaavan hyvä tuoksu. Tästä annoksesta nauttii neljä syöjää.
Madeaika on nyt. Tämä pohjamudissa viihtyvä kala käy harvoin pyydyksiin muina aikoina. Joku kuitenkin on kalaa kesäisempään aikaan myös saanut, sillä sain Facebookissa monimutkaisen, mutta mielenkiintoisen ohjeen mateen savustamiseen. Tätä kun joku laittaisi:
Pyyhi made puhtaaksi limasta sitruunamehuun tai etikkaan kastetulla paperilla.Tee pieni viilto peräaukon kohdalle ja poista sisälmykset varoen nielun kautta ulos, mutta älä avaa vatsaa. Huuhtele vatsaontelo ja täytä se sitten runsaalla voilla ja meri suolarakeilla. Mätipussin voit laittaa sekaan, jos haluat.
Ompele nielu kiinni kalastajalangalla. Savusta made mahapuoli ylöspäin. Mateen pintaan saat kauniin värin pensselöimällä nahka soijakastikkeella. Savustukseen käytän kostutettuja leppälastuja, sokeripaloja sekä pienen katajanoksan.
Että näin!
Katso täältä video siitä, miten made nyljetään.
Hannu Räty sanoo
En kyllä osannut lyhyemmin tai paremmin antaa ohjetta tuolle yksinkertaiselle herkulle eli mateen savustukselle. Tässä vielä toinenkin matikkaherkku: Nylje pikkumatikoita (useampikin) eli niskan ympärille viilto, tiukka ote päästä ja pihdellä kiinni viillon / nahkan reunasta ja kunnon veto pyrstöön päin ja valmista tuli. Nyljetyt matikat paitopussiin, sekaan voinokareita, karkeata merisuolaa ja sipulisilppua (muut mausteet kuten sitruunapippuri, pippuri, sitruunaruoho jne.oman makumaailman mukaan). Pussin suu kiinni ja uunin muhimaan paistopussin ohjeen mukaan. Tämän yksinkertaisempaa ei ruoanlaitto voi olla. Edellisen kerran, kun tätä herkkua tein oli isäntäväki ihan sanaton, mutta pussin ja lautasten pohjatkin nuoltiin puhtaaksi maalaisrieskan keralla.
Jotain maukasta sanoo
Tämäkin kuulostaa loistavalta. Madetta tulee syötyä sen mahtavaan makuun nähden aivan liian harvoin. Ja silloinkin vain keittona ja muhennoksena.
Nanna sanoo
Huomioon ottaen kaikki olosuhteet, made ei varmaan tämän paremmalta voi enää maistua.
Jotain maukasta sanoo
Oli ihan superherkullista. Lasissa vielä gruner veltlineriä, nyt sauna päällä. Elämä on!
Sari sanoo
Kyllä elämä on, noilla eväillä 🙂
Jotain maukasta sanoo
Juu, ei voi valittaa. Hyvä on ollut loma, vaikka vähän vettä ripsii.
Hannu Räty sanoo
Vielä lisäyksenä ehkä paras matikan käsittelyvideo (nylkeminen, perkaus ja fileeraus): http://youtu.be/QtyJ8n-I9g4
Aina voi oppia jotain uutta … Made in Finland 🙂
Jotain maukasta sanoo
Olipas taitavaa. Vielä on opettelua mulla tuossa fileoinnissa. Muutama ruoto kyllä pyöri sopassa..