..mutta kokkaajaa ei näy mailla eikä halmeilla. Taitaa olla hiiihtämässä. Uunista leijailee kuitenin makuhermoja kutkuttava tuoksu. Onneksi näin hiihtolomalla ruoat valmistuvat lähes itsekseen, uunissa hautuen.
Riista- ja hirvipadat ovat suurta herkkuani. Mutta lupasin itselleni vuoden alussa testailla myös edullisia lihoja. Naudan luinen lapa näytti herkulliselta. Luun vieressä se liha on maukkainta. Näin ainakin isovanhemmat sanoivat.
Kilon verran tämä hiihtoloman viettoon mukaan lähtenyt lihaköntti painoi. Mukaan lähti myös rasiallinen herkkutatteja, laakerinlehtiä, porkkanoita, pikkusipuleita sekä marjaisaa punkkua. Eiköhän näistä pata synny.
Pilkoin lihat ja juurekset, isoiksi paloiksi ja lohkoiksi. Tässä ei tarvitse hienostella. Ruskistin kevyesti lihat ja kuullotin juureslohkot sekä herkkusienet voissa. Vielä hieman jauhoa ruskistetuille lihoille.
Nakkasin kaikki ainekset suloisessa sovussa pataan ja lorautin punaviiniä päälle. Sitä hujahtikin reilusti, hieman yli puoli pulloa. Ei haittaa. Lisäsin vielä lopuksi yhden tetran punaviinifondia sekä mausteeksi pippuria ja tuoreita laakerinlehtiä.
Uuni oli lämmennyt 150 asteeseen, sinne pata meni porisemaan. Neljä tuntia se taisi uunissa olla. Ulkoa tultaessa mökissä tuoksui lihaisan pataruoan aromit.
Lisukkeeksi keitin rikottuja ohrasuurimoja rosmariinilla. Täydellinen makupari täyteläiselle lihapadalle.
Punaviinipata
4 hengelle
1 kg naudan lapaa
voita paistamiseen
1 -2 rkl vehnäjauhoja
1 porkkana
1 palsternakka
5-6 pikkusipulia
1 tuore valkosipuli halkaistuna
1 punaviinifondia tai demiglacetiiviste
reilu 1/2 ploa punaviiniä
4-5 laakerinlehteä
5 maustepippuria
100 g herkkusieniä
Hauduttele pataa 150 asteisessa uunissa 3-4 tunnin ajan.
Rosmariiniohra
3 dl rikottuja, esikypsennettyjä ohrasuurimoita
8 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
3-4 rosmariininoksaa
Olen erityisen tykästynyt ohrasuurimoihin. Ne sopivat riisiä paremmin tällaisiin maalaisruokiin ja maustamalla niistä saa superhyvän lisukkeen lihalle. Myös kalan kanssa rosmariininen ohratto on herkullista.
Keitä lisuke ohjeen mukaan kannen alla kypsäksi ja tarjoa mehevän punaviinipadan kanssa. Lasissa vaahtoaa rustiikkiseen ruokaan sopivaa, kylmää olutta.
Kuinka helppoa ruoanlaitto voi ollakaan. Ei muuta kuin takaisin ladulle. Punaviiniä sitten palattua.