Tänään taitaa olla se virallinen Halloween. Ainakin rapakon takana. Meillä sitä voinee juhlia pyhäinmiesten päivänä. Tai viikkoa aiemmin, jos siltä tuntuu.
Oikeastaan tämä kirjoitus ei saanut inspiraatiota Halloweenista, vaan lahjasta. Jotkut keittiötarvikkeet vain sykähdyttävät. Tämä lahjaksi saatu vuoka piti vaan heti saada käyttöön. Se oli niin soma. Joten siinä varmasti syntyy makoisaa ruokaa.
Kaapista löytyi tuorelasagnelevyjä, suppilovahveroita ja ilmakuivattua kinkkua. Sekä sipulia. Niistä syntyi keltainen lasagne. Vaikka Halloweniä juhlistamaan.
Keltainen lasagne
8 tuorelasagnelevyä
Valkokastike:
8 dl maitoa
2 dl kermaa
1/4 tl raastettua muskottipähkinää
hippunen sahramia
valkopippuria
25 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
Keittele näistä aineiksista keltainen kastike. Sulata voi kattilassa, sekoittele joukkoon vehnäjauhot ja sen jälkeen nesteet, joihin olet liottanut hippusen sahramia. Aivan hippunen riittää värjäämään kastikkeen ja tuomaan pienen hienostuneen sahramilisän makuun.
Sieniseos
1 iso sipuli
1 l tuoreita suppiksia ( n. 3 dl paistettuna)
1 pkt ilmakuivattua kinkkua
tuoretta timjamia
ripaus sormisuolaa
mustapippuria
Paista sienistä pannulla nesteet pois, lisää voita ja sipuli ja paistele, kunnes sipuli on kypsää. Lisää silputtu ilmakuivattu kinkku ja paistele vielä hetki.
Lisäksi
pari dl raastettua kermaista prästostia (ruotsalainen kermajuusto)
voita
Voitele vuoka, laita pohjalle lasagnelevyjä ja levyjen päälle puolet sieniseoksesta. Seuraavaksi taas lasagnelevyjä, sitten reilusti valkokastiketta, ja kourallinen juustoraastetta, sitten taas levyjä ja loput sieniseoksesta. Päällimmäiseksi lasagnelevyjä ja loput valkokastikeesta sekä raastettua juustoa ja voinokareita. Paista kypsäksi 200 astetisessa uunissa n. 30 min. ajan. Nauti pimeässä Halloween-naamari päässä. Alkupalaksi tai lasagnen kanssa voi napostella tämän hyväntahtoisen näköisen vegeluurangon. Aika söpö tuokin! Ja hei, kyllä vuoalla oli väliä. Maukasta tuli – taas kerran.