Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Apua! Polttaa.

2.7.2012 by Mari

Näitä nautiskellessa ei tule kylmä.

Mutta ei se mitään. Chilifanaatikkojen mukaan chili polttaa rasvaa ja auttaa laihtumaan, parantaa migreenin ja pitää jalat lämpimänä.

No, ihan kaikkea ei pidä uskoa.Mutta on se mielenkiintoista, miten lukuisia chililajikkeita maailmassa kasvaa. Ja chili on tulisuudessaan kiinnostava. Netti pursuaa chilille omistettuja sivuja, reseptejä ja kasvatusoheita.

Chilijuttuja lukiessani törmäsin tietoon, että chili on hedelmä. Hedelmän määritelmä kun on se, että kuoren sisällä on siemeniä. Mutta vihanneksena chiliä näin ruoanlaittomielessä käsitellään. Ja myös sen opin, että chilien vahvuutta mitataan Scovillen-asteikolla.

Musta habanerot on hyvin energisen oloisia voimakkaan punaoranssisine kuorineen. Halusin saada tämän voimallisen chilin potkua oliiviöljyyn ja halkaisin muutamia habaneroja ja laitoin ne oliiviöljyyn uuttumaan. Tulos ei ollut onnistunut. Muutamassa päivässä – vai olisiko siinä mennyt viikko, habaneroista alkoi kasvaa ikävännäköistä harmaata nöyhtää. Ja nämä habanerot päätyivät roskalaatikkoa lämmittämään.

Uusi öljykokeilu jo käynnissä. Tällä kertaa paahdoin habanerot uunissa, kuorin ne, poistin siemenet ja laitoin nämä upeanväriset palat suikaleina oliiviöljyyn. Nyt odotellaan ja katsellaan, millaista kasvustoa nyt saan syntymään. Vai värjääntyykö öljy kauniisti.

Mulle chili on mauste, ei mikään intohimon kohde. Mutta kyllä sillä mukavaa potkua saa kesäruokiin. Kuten näihin kanan sisäfileillä täytettyihin pitaleipiin.

Sopivan vahvaa.

Kanapitat ja jugurtti-chilikastike
4 hengelle

400 g kanan sisäfileitä
1 sitruuna
sitruunasormisuolaa
kuivattua valkosipulia
oliiviöljyä paistamiseen
4 pitaleipää

Lisukkeet:

1 ruukku/puoli laatikollista lehtipersiljaa
1 ruukku korianteria
1/2 lime
oliiviöljyä
2 tomaattia
2 avomaankurkkua
3 vihreää tai punaista chiliä maun mukaan
pari kevätsipulia varsineen

Paista kananfileet kuumalla pannulla halkaistun sitruunan puolikkaiden kanssa. Laita sitruunat leikkuupinta alaspäin pannulle ja anna niiden kuumentua ja paistua hetki. Ota sitruunat pois, suolaa kananfileet, ripottele päälle kuivattua valkosipulia ja kääntele niitä pannulla. Purista sitruunoista joka käännöllä mehua fileiden päälle.

Pese korianterin- ja lehtipersiljan lehdet, purista niiden päälle puolikkaan limen mehu ja laita vielä hieman oliiviöljyä lehdille. Pilko chilit pieniksi kuutioiksi, poista tomaatista siemenet ja kuutioi se. Kuori avomaankurkku ja höylää siitä ohuen ohuita lastuja. Pilko kevätsipuli varsineen ja laita kaikki vihannekset tarjolle.

Paahda lopuksi pitaleivät lämpimiksi ja ruskearaidallisiksi parilalla tai parilapannulla.

Chili-jugurttikastike

2,5 dl turkkilaista jugurttia
pari rkl limemehua
3 vihreää chiliä (tulisen ruoan ystävä laittaa kastikkeeseen punaista chiliä tai habaneron)
sormisuolaa hippunen

Aja kaikki ainekset tehosekoittimeissa kastikkeeksi. Kastikkeeseen saa jäädä hieman sattumia. Laita kastike kulhoon ja ripottele päälle chilinpaloja. Lusikoi katsiketta reilulla kädellä kanapitan sisälle.

Raikasta, tulista tai tosi hottia valitsemastasi chilistä riippuen. Nauti!

—-
Jotain maukasta -ruokablogi katselee maailmaa kuplien läpi.

Filed Under: vihannekset ja juurekset Tagged With: chili, chilikastike, kanapita, meksikolainen pita, täytetty pita

« Oma pizza, paras pizza
Paratiisielämää »

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Misokana – aasialaista arkeen
  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

An onion can make people cry, but there has never been a vegetable invented to make them laugh. Wi Will Rogers

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta