Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Viinin tarina

7.2.2014 by Mari

Tumman tamminen chardonnay.

Tumman tamminen chardonnay.

Eilen Palacessa maisteltiin viinejä oikein olan takaa. Italialaisia sellaisia.

Mutta vaikka Italchamber Finlandin ja Italian Trade Connectionsin järjestävämässä workshop pullisteli viiniedustajia Italiasta, totesimme erään edustajan kanssa, että tämä oli kuitenkin vain pintaraapaisu -pieni kärpäsen kakka kartalla – Italian kaikesta viinipaljoudesta.

Gianni ja Jani ylpeinä Chiarasta.

Gianni ja Jani ylpeinä Chiarasta.

Parhaiten vilkkaasta tilaisuudesta mieleen jäi Piemonten alueen Tenuta Rocca, isän ja pojan – Giannin ja Andrean – 80 000 pulloa tuottava, useasti palkittu tila. Ja heidän yhdeksästä viinistään etenkin Langhe Chardonnay Chiara, jonka upea tammisuus vie makumaailman Bourgognen vanhoihin Chardonnay-viineihin. Niistä pidän.

Tätä hienoa viiniä saa myös Suomesta, mutta hei, Porista. Tenuta Roccan tiskillä tapasin nimittäin myös porilaisen Bucco-ravintolan omistajan Jani Lehtisen, joka kertoili vuolaasti yhteistyöstään pienten italialaisten viinituottajien kanssa.

Juttelimme Janin kanssa Baroloista ja niiden dekantoimisesta. Siinä yhteydessä Jani kertoi pienen, hauskan tarinan.  Tarinan, siitä, miten löytää viinin tarina. Ja näin se menee:

Tarjolla lammas-lambruscoja..

Tarjolla lammas-Lambruscoja..

Maanantaina avataan joku hyvä ja mielenkiintoinen viini. Siitä maistetaan hieman ja pullo jätetään korkki päällä viileään, esimerkiksi ikkunan syvennykseen tai viileään kaappiin lepäämään. Ei kuitenkaan jääkaappiin tai liian lämpöiseen.

Sitten tiistaina viiniä maistetaan jälleen. Mitä on muuttunut? Miten viini elää? Maistetaan vain vähän ja viini jää taas odottamaan viileässä seuraavaa päivää. Sitten keskiviikkona voidaan vaikka hieman juhlia. Laitetaan jotain pientä syötävää viinin kanssa. Vähän juustoa, ilmakuivattua kinkkua. Maistetaan taas, ihan hiukkasen vain.

..ja todella hyvää olutta. Italiasta?!?

..ja todella hyvää olutta. Italiasta?!?

Korkki taas päälle. Ja viini elää jälleen torstaihin mennessä. Näin jatketaan viikon ajan, kunnes pohja pullosta näkyy. Viini on näyttänyt kaikki puolensa, kertonut tarinaansa.  ‘Näin pääsee tututumaan syvällisesti viiniin, oppii tuntemaan tuon kyseisen viinin tarinan‘, ynnää Jani. 

Kiitos, Jani tästä vinkistä ja inspiroivasta juttutuokiosta. Kai sitä pitäisi jossain vaiheessa suunnata sinne Porin suunnalle, jotta pääsee tuota Chiaraa taas maistelemaan. Jani kun ostaa kaikista tuotetuista 1600 pullosta 1200 pulloa. Paljoa ei jää muualle.

Filed Under: perjantaipullo, viini Tagged With: jani lehtinen, piemonten viinitilat, ravintola bucco, tenuta rocca, viinitila albassa

« Keittokirja hautumassa
Kakkujen kakku – intiaanisokerikakku »

Comments

  1. Makuhermoilija says

    7.2.2014 at 13.12

    Muakin kiinnostas mennä sinne Vinviniin tänään. Hmm, onkohan siellä mitään kivaa Espanjasta? 😀

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Musiikki soimaan, viinilasi käteen ja vasta sitten keittiöön.

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta