Eilen Palacessa maisteltiin viinejä oikein olan takaa. Italialaisia sellaisia.
Mutta vaikka Italchamber Finlandin ja Italian Trade Connectionsin järjestävämässä workshop pullisteli viiniedustajia Italiasta, totesimme erään edustajan kanssa, että tämä oli kuitenkin vain pintaraapaisu -pieni kärpäsen kakka kartalla – Italian kaikesta viinipaljoudesta.
Parhaiten vilkkaasta tilaisuudesta mieleen jäi Piemonten alueen Tenuta Rocca, isän ja pojan – Giannin ja Andrean – 80 000 pulloa tuottava, useasti palkittu tila. Ja heidän yhdeksästä viinistään etenkin Langhe Chardonnay Chiara, jonka upea tammisuus vie makumaailman Bourgognen vanhoihin Chardonnay-viineihin. Niistä pidän.
Tätä hienoa viiniä saa myös Suomesta, mutta hei, Porista. Tenuta Roccan tiskillä tapasin nimittäin myös porilaisen Bucco-ravintolan omistajan Jani Lehtisen, joka kertoili vuolaasti yhteistyöstään pienten italialaisten viinituottajien kanssa.
Juttelimme Janin kanssa Baroloista ja niiden dekantoimisesta. Siinä yhteydessä Jani kertoi pienen, hauskan tarinan. Tarinan, siitä, miten löytää viinin tarina. Ja näin se menee:
Maanantaina avataan joku hyvä ja mielenkiintoinen viini. Siitä maistetaan hieman ja pullo jätetään korkki päällä viileään, esimerkiksi ikkunan syvennykseen tai viileään kaappiin lepäämään. Ei kuitenkaan jääkaappiin tai liian lämpöiseen.
Sitten tiistaina viiniä maistetaan jälleen. Mitä on muuttunut? Miten viini elää? Maistetaan vain vähän ja viini jää taas odottamaan viileässä seuraavaa päivää. Sitten keskiviikkona voidaan vaikka hieman juhlia. Laitetaan jotain pientä syötävää viinin kanssa. Vähän juustoa, ilmakuivattua kinkkua. Maistetaan taas, ihan hiukkasen vain.
Korkki taas päälle. Ja viini elää jälleen torstaihin mennessä. Näin jatketaan viikon ajan, kunnes pohja pullosta näkyy. Viini on näyttänyt kaikki puolensa, kertonut tarinaansa. ’Näin pääsee tututumaan syvällisesti viiniin, oppii tuntemaan tuon kyseisen viinin tarinan’, ynnää Jani.
Kiitos, Jani tästä vinkistä ja inspiroivasta juttutuokiosta. Kai sitä pitäisi jossain vaiheessa suunnata sinne Porin suunnalle, jotta pääsee tuota Chiaraa taas maistelemaan. Jani kun ostaa kaikista tuotetuista 1600 pullosta 1200 pulloa. Paljoa ei jää muualle.
Makuhermoilija sanoo
Muakin kiinnostas mennä sinne Vinviniin tänään. Hmm, onkohan siellä mitään kivaa Espanjasta? 😀