Purjeveneen kannella. Höyryävät nakit. Ja niiden kylkeen lohkoja punaposkisista tomaateista sekä raikkaita kurkkusiivuja. Kattilassa tuoksuu kuoriperunat.
Kuulostaako naistenlehden ruokajutulta? No, kyllä se on. Mutta 47 vuoden takaa.
Kesän slowlife-harrastuksiini kuului ummehtuneelta tuoksuvien, 60-luvun lehtien selailu laiturilla. Etenkin ruokajutut nostattivat hymyn huulille. Ajat ovat muuttuneet. Ruoanlaitosta on tullut suorittamista. 60-luvulla riitti tuoreet raaka-aineet ja yksinkertaisuus. Nyt ruoan pitää olla jännittävää ja raaka-aineiden spesiaaleja. Tänään ei nakkien keitto enää saa palstatilaa, vaan tilalla keekoilevat cup caket, cake popsit, karkkipossut ja mitä mielikuvituksekkaammat sokerimassakakut. Mitä huomenna? Tulevaisuudessa?
Itse ottaisin nakkien sijaan purjehdusretkelle mukaan näitä mehukkaita, huumaavasti rosmariinilta tuoksuvia tomaattipiiraita ja pullon punkkua. Tätäkin juttua joku varmaan kymmenien vuosien päästä selailee netistä. Ja hymyilee.
Tämä resepti on joidenkin vuosien takaa ja alkuperäinen ohjekin on kadonnut. Mutta runsaasti rosmariinia, muhevia, kesän kypsyttämiä tomaatteja ja loppusilaus chilillä. Siinä se.
Tomaatti-rosmariinipiiraset
3 isoa pihvitomaattia
3 – 4 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
½ tuubia tomaattipuretta
1 tl chilijauhetta
½ solo valkosipuli
rouhaus mustapippuria
2 tl sormisuolaa
1 tl sokeria
150 g Emmenthal kermajuustoraastetta
oliiviöljyä kypsennykseen
rosmariininoksia koristeluun
1 pkt valmista piirakkapohjaa
Kalttaa ensin tomaatit. Laita tomaatit kiehuvaan veteen ja anna niiden olla kiehuvassa vedessä sen aikaa, kunnes kuori ratkeilee. Kaada vesi pois ja laske tomaattien päälle kylmää vettä. Tämä lopettaa tomaattien liiallisen kypsymisen.Poista tomaattien kuori.
Silppua kolme rosmariinin vartta pieneksi silpuksi. Pilko kaltatut tomaatit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna pannulla pari ruokalusikkaa oliiviöljyä ja kuulloota valkosipulia hetki. Lisää tomaatit, rosmariini ja mausteet sekä tomaattipure. Keittele seosta vartin verran, kunnes maut ovat sopivasti tasoittuneet.
Leikkaa leivinpaperista pikkuvuokien kokoisia paloja ja paina paperit vuokien pohjjalle. Voit käyttää esimerkiksi teflonoista muffinssivuokaa tai muita matalia, pieniä vuokia.
Painele pari ruokalusikallista taikinaa jokaiseen vuokaan niin, että piirakka saa myös pienet reunat. Lusikoi jokaiseen vuokaan pohjan päälle tomaatti-rosmariiniseosta ja ripottele päälle runsas kerros kermajuustoa.
Koristele jokainen piirakka pienellä rosmariinin oksalla ja tupsauta päälle chilijauhetta. Paista piirakoita 175 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja juusto kauniisti ruskettunut. Annoksesta tulee n. 8 pientä piirakkaa, puolestatoista annoksesta yksi iso piirakka.
Ja sitten sinne purjeveneen kannelle, lasi viiniä ja nauttimaan.