Pyöriä ja kukkasia

Pyöriä..

Pyöriä..

Tällaiselta se kuta kuinkin näytti. Syksy Amsterdamissa. Ja ruokavalokuvausworkshop siinä kivenheiton päässä.

Viime viikolla todella sekalainen seurakunta kokoontui kolmisenkymmentä kilometriä Amsterdamista sijaitsevaan Almereen, Lodgerie Het Groene Geheimiin. Idyllinen ja inspiroiva paikka kuvaajille. Pikku-kaniinit poukkoilivat pihalla, syksyn sävyissä loistavat kukat kurottelivat pilviä ja aasi sekä muutama lammas laidunsi naapurissa.

ja kukkia. Sitä se Amsterdam on.

..ja kukkia. Sitä se Amsterdam on.

Mutta askel taaksepäin. Vietin ennen tiivistä workshoppiamme pari päivää auringossa kylpevässä Amsterdamissa. Tuntui aika mukavalta kulkea taas T-paita päällä ja istuskella terassilla. Lähtöpäivän aamuna Suomessa auton ikkunat olivat kuurassa..

Paikallinen nähtävyys.

Paikallinen nähtävyys.

Edellisestä kerrasta Amsterdamissa oli 15 vuotta. Miksi ihmessä? En tiedä, miksi olin poissa 15 vuotta, sillä kaupunki on mitä hurmaavin. Kuin jostain sadusta. Asustelin sympaattisessa Ambassade-hotellissa kanaalin varrella, kävelin ympäri ympäri siltoja ja katuja ja ihmettelin. Pyöriä. Joka paikassa pyöriä. Istuin yhden oluen verran pikku-pubissa ja kuvasin ohiajavia. Pukumiehiä, korkkarinaisia, äitejä lapsi pyörätangon korissa ja näyttipä joku suurin piirtein muuttavan pyörällä. Yhdellä kädella ajoa, kännykän räpläystä. Ei kypäriä. Hurjaa menoa, kerrassaan.

Ja taas mennään!

Ja taas mennään!

Ja sitten ne kukat. Kaduilla, ovien edessä, kanaalilaivoissa, torikojuissa. Kaikkialla värikästä kukkakirjoa. Oikeaa väriterapiaa.

Amsterdamista päällimmäisenä jäi mieleen helposti lähestyttävyys, kaikkien superhyvä englanninkielen taito, rento meininki – ja ne pyörät ja kukat tietysti. Niin, eikä sovi unohtaa ruokailua. Harrastin kuolemansyntejä Damissa: söin lounasta Lustissa ja illallisen Envyssä. Envy on saanut kuudetta vuotta peräkkäin Bib Gourmand-maininnan ja ruoka oli kelpoa, palvelu erinomaista. Tosin luulivat mua norjalaiseksi. Siitä vähän miinusta.

Envy sai kehuja. Eikä suotta.

Envy sai kehuja. Eikä suotta.

Ja sitten oli jo aika jättää kaunis Amsterdam ja siirtyä maaseudun rauhaan.

Aamut olivat uskomattoman kauniita.

Aamut olivat uskomattoman kauniita.

Seurakunta Food Photography and Styling-workshopissa oli sekalainen. Meitä oli ympäri Eurooppaa: Kreikasta, Sveitsistä, Itävallasta, Ranskasta..Mutta yksi asia meitä yhdisti. Ruoka ja sen kuvaaminen. Osa oli ruokabloggareita, osa toimittin kakkulehteä, osa vain muuten oli tekemisissä ruoan ja sen kuvaamisen kanssa. Tästä yhteisestä nimittäjästä johtuen vilkas puheensorina alkoi heti ensimmäisenä päivänä ja jatkuu edelleen sosiaalisessa mediassa, jossa kiivasta tahtia linkittäydymme.

Tältä se näytti kahden päivän ajan.

Tältä se näytti kahden päivän ajan.

 

Kaksi päivää aamusta iltaan kuvasimme, arvioimme, harjoittelimme, testasimme.  Ja ruoasta kun on kyse, myös söimme. Ruokavalokuvaaja-stylistit ja myös ruokabloggarit, opettajamme Meeta ja Simone antoivat kokemuksen kautta kertyneitä vinkkejä. Kommentoivat ja ohjasivat. Kiinnittivät huomiota ja avasivat silmiä. Ihana saksalainen ruokabloggari Sandy vastasi ruoista ja piti meistä tällä saralla todella hyvää huolta. Sandy todella taitaa rustiikkisen, herkullisen ja kauniin ruoan valmistuksen sekä kauniit kattaukset.

Ruoka oli herkullista.

Ruoka oli herkullista.

Ensimmäinen päivä kului teoriaa tahkotessa. Toisenä päivänä poukkasimme ylös puoli seitsemän aikoihin ja otimme suunnan koti Amsterdamia. Saimme tehtäväksi kuvata ruokaa maalaistorilla. Sitten kuvien käsittely, krittikki ja palaute, kuohuva päätös ja kotia kohti.

Opin..

Opin..

..paljon

..paljon

 

..uutta.

..uutta.

Kaksi päivää hurahti hetkessä. Tapasin upeita ihmisiä, saman alan kollegoja, opin tempun, jos toisenkin ja nauroin. Ai, että me naurettiin paljon. Ikä piteni vuosilla.

Lue lisää:
Jenn, Sandy,  Simone ja Meeta kertovat lisää workshopista.

Amsterdam päivässä tai parissa:

Syö: Envy, Nevy
Juo olutta: Arendsnest, Herengracht 90
Shoppaa: Kalverstraat, De 9 Straatjes, Noordermark ’Farmer’s market ja Waterloo Plein-kirpputori

—-

Hi guys, just a few words in English. Thank you for the greatest time at Almere! It was wonderful to meet you all. Had a blast, laughed and talked too much and what’s most important, made such good friends! And of course, learned a few new tricks. Thank you lovely Sandy for the mouthwatering food, strict but gentle teachers Meeta and Simone for your inspiring teachings. I’ll never forget my lovely fellow participant: the fox lady Scarlett, always so friendly Karin and Veronica, talented Michelle, Jen with the happy baby, the cake ladies, lemon juice Edith (still waiting for the recipe), Heidi from all the way from Dubai and vegan-Emily. Keep up the good work and hopefully see you soon!

Comments

 1. A says

  Hi Mari, nice pics of Amsterdam 😉 . Thanks for the words in english. One of the cake Ladies A. 😉

 2. says

  My dear Mari,

  unfortunately I cannot add some finnish words 😉 Thanks for being our participant! I am really happy to got to know you. Your pics are looking great – sweet memories so far. Let’s stay in touch, with hugs,
  Sandy

 3. says

  Gorgeous pictures Mari! Thanks so much for giving us the pleasure of your attendance at the workshop! It was great seeing you and getting to know you and like Sandy I cannot really say anything in Finnish (except maybe half a happy easter wish but that’s a bit too early.lol)

  • says

   Thank you, Simone! And the pleasure was all mine. Your ’hyvää pääsiäistä’ was just fine – after you told what you were trying to say., 😉

Trackbacks