Aina keitoista puhuttaessa jokainen sanoo, että pitäisi tehdä soppia useammin. No niin pitäisi. Nyt tein kaksi.
Ja voi sitä onnea, kun tulee nälkäisenä kotiin. Pakkasesta löytyy valmiita keittoja. Ruoka on pöydässä tuota pikaa.Teenpä toistekin.
Bataattikeitto on aika mahtava juttu. Energisoivaa väriltään, rakenteeltaan ja maultaan. Keittona tosin haluan batatinmakuun vähän kärkeä, sillä muuten tulee mieleen, että aivan kuin lusikoisi jotain jouluista laatikkoa keittolautaselta. Eli hieman chiliä ja kookosmaitoa mausteeksi ja kaikin puolin sähäkkä keitto odottaa syöjiään.
Paahteinen bataattikeitto
8 hengen annos
3 bataattia (omani painoivat 2,5 kg)
oliiviöljyä
1,5 punaista chiliä
12 valkosipulinkynttä
2 rkl kasvisfondia
7 dl vettä
3 dl kookosmaitoa
4,5 dl ruokakermaa
4 tl maldonia
2 rkl voita
Heti kärkeen tiedoksi, että tämä on iso annos. Mutta miksi tehdä pienempää, kun menee samalla vaivalla. Ja sitten on jotain varastossa, mitä syödä tulipalonälkään.
Halkaise bataatit pituussuunnassa. Sivele leikkuupinnat oliiviöljyllä. Laita bataatit pellille kuorellisten valkosipulinkynsien ja punaisen chilin kanssa. Hanki herkullinen, paahdettu maku aineksiin uunissa, 175 asteessa. Bataatit kypsyvät n. tunnissa, valkosipulinkynnet ja chilit haluavat jo parissakymmenessä minuutissa pois uunista. Kun kaikki ainesosat ovat kypsiä, kaavi pehmeä bataatti ulos kuorista kattilaan, purista valkosipulinkysien sisus joukkoon sekä kaavi kypsä chilin pehmeä sisus mausteeksi. Lisää kasvisfondista tehty kasvisliemi ja mausteet sekä lopuksi kermat. Sekoittele hiljaisella tulella, kunnes maut tasaantuneet. Koristele korianterisilpulla.
Rumat, ryppyiset ja hankalasti kuorittavat maa-artisokat palkitsevat kyllä lopuksi ja ovat kaiken nähdyn vaivan arvoisia. Maa-artisokkakeiton maku on nimittäin pehmeän pähkinäinen, hienostunut ja jopa juhlava. Päälle kun tiputtaa pari pisaraa hyvää oliiviöljyä ja viereen lämmintä leipää, niin eipä sitä juuri muuta kaipaa. No, ehkä vähän seuraa kuitenkin.
Lempeä maa-artisokkakeitto
1 kg maa-artisokkia
1 pieni peruna
1 purjo
7 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
3 dl kermaa
maldonia
pippuria ja oliiviöljyä koristeeksi
Kuori artisokat ja laita aina kuorittu sokka kylmään veteen, jotteivat juurekset tummu. Pätki purjo paloiksi. Lisään aina yhden pienen perunan keittoon mukaan, en muista, miksi, ja kenen neuvosta. Mutta teenpä sen silti.
Freesaa purjon paloja hetki voissa ja lisää sitten kaikki ainekset kermaa lukuunottamatta kattilaan. Keitä juurekset kypsiksi ja pehmeiksi. Tämä vie reilun vartin. Sitten soseutetaan kaikki suloisen sileäksi ja vaaleaksi sopaksi. Lopuksi lisätään kerma ja suolaa tarvittaessa sekä maun mukaan.
Koristele keitot oliiviöljyllä ja rouhauksella mustapippuria. Vie tarjolle. Et tule pettymään. Keitto kannattaa aina!