Runebergin tortut. Päädyin nämä Squid game-henkiset minitortut leipomaan, koska jos kerran pursotetaan ympyrää, niin miksi ei myös kolmiota ja neliötä? Squid gamen tyyliin.
Saan varmaan Fredrika Runebergin kääntymään haudassaan, kun tällaisia teen. Mutta sovitaan nyt sitten vaikka niin, että tein nämä mainioin sarjan lisäksi ihan sen kunniaksi, että olen vuoden opiskellut koreaa yliopistossa (ja osaan vielä yhden sanankin ’hyundai’). Ei oppi ojaan kaada..
Tämä idea nimittäin vainosi mua päivin ja öin ensimmäisen ruunarin nauttimisen jälkeen. Pakko päästä pursottamaan neliöitä, kolmioita ja ympyröitä. Jossain vaiheessa melkein unohdin asian, mutta taas tällä viikolla alitajunta naputti tarttumaan asiaan. Okein, okei.
Tässä siten kirjailija Fredrika Runebergin ohjetta mukaileva tortturesepti. Tein niistä tuollaisia somia suupaloja, joita voi makean nälkään käydä aina yhden suuhunsa napsaisemassa.
Vinkkejä Runegergin torttujen valmistamiseen:
Ruunarithan Fredrika kääräisi kasaan kaapista löytyvistä aineksista, kun miehensä kaipasi jotain makeaa. Taikinassa on jauhojen lisäksi mantelirouhetta, keksimuruja ja korppujauhoja. kaikenlaista kaappijämää. Siksi tortun kostuttaminen on äärettömän tärkeää.
Millä Runebergin tortut kostutetaan?
Runebergin tortut kostutetaan perinteisesti sokeriveteen sekoitetulla punssilla tai rommilla. Jos ei alkoholia halua käyttää (suosittelen kyllä, sillä mielestäni juuri punssista tulee se aito maku torttuihin), niin omenamehu tai pelkkä sokerivesikin käy. Tärkeää on kostuttaa tortut heti uunista tulon jälkeen ja molemmilta puolilta.
En itse entinyt antaa torttulevyn levätä niin pitkään kuin olisi hyvä – kuvausteknisistä syistä -, niin sain huomata, että valmis torttu on hyvin mureneva eli maltti on valttia tässä. Kostustus lämpimänä ja kunnon maustumis-/kostumishetki tortulle ennen leikkausta.
Sain muuten kuulla, että leipomoissa tortut dipataan uppisukkeluksiin rommi-sokeriliemeen. Ja kastaminen uusitaan, jos tortut eivät heti myy. Ne parhaimmat ja kosteimmat tortut saattavat olla kylpeneet kolmekin kertaa. Alkoholilla kostutettuina Runebergin tortut nimittäin säilyvät hyvinä ja maukkaina pitkään. Ja mitä useammin torttu on sukeltanut, sitä mehevämpi se on. Samaa kikkaa voi kokeilla kotona eli jos tortut valmistaa joitain päiviä ennen h-hetkeä, ne kannattaa kostuttaa vielä Runebergin päivänä ennen nauttimista uudemman kerran.
Mitä keksejä käytetään Runebergin torttuihin?
Fredrikan idea oli käyttää, mitä kaapista löytyi ja kun joulusta saattoi olla pipareita jäänyt, hän tarttui piparipurkkiin. Itse en kaipaa tortuissa yhtään viittausta jouluun neilikan muodossa, joten valitsin keksimuruiksi kaneliset Bastonge-keksit. Hyvältä maistuivat. Voit kokeilla myös kaurakeksejä tai vaikkapa Digestive-keksejä, mutta huomioi, että eri keksit tuovat erilaista kuivuutta ja rakennetta torttuihin. Muistutan jälleen huolellisen kostuttamisen tärkeydestä.
RUNEBERGIN TORTUT
n. 20 pientä suupalaa
125 g voita
1 dl spelttivehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g mantelirouhetta
1,5 dl korppujauhoa
1,5 dl bastonge-keksin murua
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 dl ruokosokeri
1 dl kermaa
pari tippaa karvasmanteliöljyä
Kostutus:
6 rkl punssia, rommia (tai omenamehua)
2 rkl vesi
2 rkl ruokosokeria
Täytteeksi:
noin 100 g vadelmahilloa
Tomusokerikuorrute:
1,5 dl tomusokeria
2,5 tl vettä
1. Sulata voi. Rouhi Bastonge-keksit veitsellä karkeaksi muruksi Sekoita jauhoihin leivinjauhe, mantelirouhe, korppujauho, Bastonge-keksin murut ja kardemumma. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää munasokeri vaahtoon nuolijalla käännellen kerma, jäähtynyt voisula ja jauhoseos vuorotellen pienissä erissä. Lisää joukkoon lopuksi pari tippaa karvasmanteliöljyä.
2. Levitä reilu puolet taikinasta pieneen suorakaiteenmuotoiseen (n. 18 cm x 16 cm) leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Lisää pienet nokareet vadelmahilloa taikinan päälle niihin kohtiin, mihin tulet pursottamaan koristeet. Levitä loput taikinasta hillonokareiden päälle. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Kostuta torttulevy huolellisesti molemminpuolin lämpimänä. Anna jäähtyä ja maustua vähintään 30 minuuttia.
4. Leikkaa levy pieniksi cocktailpalankokoisiksi Runebergin tortuiksi. Tee tomusokerista ja vesitilkasta kuorrute sekoittamalla ne nopeasti keskenään. Pursota tortun keskelle tomusokerikuorrutteella (kolmion, neliön ja) ympyrän muotoisia rinkuloita. Täytä keskiosat vadelmahillolla.
Vähän vielä Runebergin torttujen historiaa tähän loppuun:
Runebergin tortuista puhutaan yleisesti, että ne on kehittänyt J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg. Kun hänen miehensä makeanhammasta kolotti,mutta kotoa ei löytynyt mitään valmista, kätevänä emäntänä Fredrika teki miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia.Totuus saattaa olla, että Fredrika oli maistanut kondiittorimestari Lars Herik Asteniuksen luomia, vastaavia torttuja ja Fredrikan tortut ovat muunnelma tästä reseptistä.
Mukavia leipomishetkia!
P.S Kysyykö joku, että mikä Squid game? Squid game on verinen, eteläkorealainen huippusuosittu sarja Netflixissä. Varsin koukuttava sellainen.
[…] ja laskiaisella – on sormensa pelissä. Tämän vuonna tein nimittäin Ruunebergit Squid game-tyyliin ja innovoin kolme erilaista […]