Kaupoissa suosikkielintarvikkeet hupenevat hyllyistä. Tölkeistä kokataan. Keräsin alle parhaimpia simppeleita arkireseptejä kotona kokkailuun. Nyt jos koskaan on myös aika kurkata pakkaseen ja kuivakaappeihin.
Kun perheet ovat kokoontuneet koteihinsa, niin kotona kokkaillaan enemmän kuin normaaliviikkoina. Myös viikonlopun ravintolaillalliset jäävät väliin eikä iloiset vierasjoukot täytä ruokapöytää lauantai-iltana. Kotikoulun pyörittämisen, etätöiden ja muun hössötyksen keskellä monilla saattaa ideat olla vähissä. Nyt tarvitaan avuksi simppeleitä, kivoja reseptejä arkeen ja jotain spesiaalia viikonloppuihin.
Ei sen ruoan silti tarvitse olla joka päivä vain tonnikalaa purkista ja nuudeleita pussista. Meilläkin nuudelit ja ’kuutiot’ eli aasialaiset pakasteruoat kovassa käytössä, mutta välillä joku aina intoutuu kokkaamaan.
Alla omia suosikkejani resepteistäni. Perinteisten arkiruokien reseptejä löytyy netistä pilvin pimein, joten sellaisia en jaa, vaan yritin koota tähän jotain tuoretta ja inspiroivaa niille, jotka kaipaavat uusia vinkkejä.
Alla siten paljon kasvisreseptejä, sesonkiin liittyen liuta parsaherkkuja, tomaattisäilykkeistä kokattavia aterioita, iisejä pataleipäreseptejä, jos leipä loppuu sekä joukko iisejä kana-, kalkkuna- ja kalareseptejä herkkuja unohtamatta. Joka kategoriassa tosi iisejä ja vähän työläämpiä ateriota ja ruokia arkeen sekä viikonlopun herkutteluun.
Postaus on pitkä, mutta jaottelin ruokia eri kategorioihin. Ja kukapa sitä tietää, kuinka pitkäksi karanteeni loppujen lopuksi äityy. Toivottavasti maistuu!
TOMAATTIRUOAT
Mutti-hyllyt kun näyttivät olevan tyhjinä, niin kokosin tähän parhaimpia tomaattisäilykepohjaisia reseptejä, iisejä pastoja arkeen, risottoa tomaattikastikkeessa viikonloppuun.
Huoneenlämmlössä ’kypsyteltävää’ pastakastike täynnä makua.
Tomaatti-oliivikastike pastalle
Ainekset tähän tomaatti-oliivipastakastikeeseen löytyy myös aina kotoa. Muutama purkki tomaattisäilykkeitä pitää aina olla jemmassa ja oliivi- ja kaprispurkkien jämiä nyt pyörii jääkaapissa enemmän kuin laki sallii..
Vedet kielelle herauttavan värinen kasvisrisotto viikonloppujen iloksi, kun on aikaa risotto hellalla veivata.
Iisi keitto paseeratusta tomaatista. Ja keitossa pitää olla aina jotain pientä purtavaa, tässä sen virkaa ajaa puolikas mozzarellapallo. Sanomattakin selvää, että herkullista on. Ja niin nopea tehdä!
Pieni loraus punaviinipullosta nostaa tämän kastikkeen maun aivan oivalliseksi.
LEIVÄT
Jauhoja kertyy yleensä kuivakaappeihin – ainakin meillä. Ei siis väliä, vaikka tuore leipä loppuisi. Kotona leivottua kun ei mikään voita. Yhden porkkanapataleivän jo pyöräytin tässä karanteenin aikana. Se suorastaan revittiin käsistä. Tässä muutama muu kiva vinkki jauhopeukaloille. Pataleivät ovat niitä parhaita, sillä vaikka peukalo ei olisi jauhoinen, nämä leivät onnistuvat.
Parhaimmillaan tämä leipä on porkkanamehuun leivottuna, mutta näinä aikoina vesi riittää ja joukkoon raastetaan porkkanaa. Kuoresta tulii rouskuvan rapea ja sisus on sitkoa täynnä.
Yksi suosikkileipiäni jo vuosien takaa. Tomaattipure raidoittaa tämän pataleivän ja tämäkin syödään pois suoraan uunista saapuneena. Turha yrittää säästellä.
Hiivaleipäjauhoissa on tämän leivän salaisuus. Ihana väri kruuna kaiken.
Viikonloppu aamu alkaa avoisasti näitä sämpylöitä natustaessa.
PARSA
Parsa on nostettava tälle listalle, sillä karanteeni tahi ei, parsat saapuvat kauppojen hyllylle. Ja muutaman parsa-aterian jo nauttineena voin sanoa, että hyviä ainakin vihreät parsat jo ovat. Parsa on myös nopsa ja simppeli valmistaa ja kokosin tähän vielä ne iiseimmät reseptit.
Tässä reseptissä parsat pätkitään ja maustetaan kepeästi aasialaisittain. Eri hyvää ja hitsin helppoa!
aurinko paistaa ja grilli kutsuu? Vihreän parsan mietoon makuun istuu suolainen halloumi kuin nenä päähän.
Parsa maistuu myös raakana, mutta silloin se kannattaa höylätä salaatin joukkoon.
Viime vuoden keksintöni oli nakata parsa savustimeen pahimmassa savustusvimmassani ja hei, hommahan toimi. Savustettu parsa on ihan juhlaruokaa, kylkeen vain siivu tai pari hyvää kinkkua niin ei paremmasta väliä.
Viikonlopuksi:
Viikonlopun veivailuun silkkisen ihana parsarisotto.
Viikonloppuherkutteluun pankolla kuorrutetut, superihanat parsat. yksi lempparireseptejäni – vaikka vähän vaivannäköä vaatiikin!
KASVISRUOAT
Aivan upeanmakuinen versio jenkkihömpästä, tässä parsakaalin aateloimana.
Nämä pienet paistokkaat ja päälle kurkumajugurttia, voi että!
Käytät kukkakaalin sitten uunissa tai grillissä, mausta se sumakilla. Lupaan, että maistuu!
Tämä on ihana. Kaalin maku muuttuu muhevan umamiseksi misosta. Ruokaisuutta voit lisätä chorizopaloilla tai sitten pysyttelet kasvisversiossa ja chorizo korvautuu porkkanalla. Nopea ja hyvä arkiruoka.
Terveellistä ja ah, niin hyvää. Lisuke tai kepeä lounas leivän kera. Ja valmistumisnopeus on huippuluokkaa.
Maukas, maukkaampi maukkain. Tämä vuoka hyödyntää rakasta ja terveellistä lehtikaalia, joka saa makua juustosta ja pinjansiemenistä.
Helppoo ja herkullista. Mausteiset kukkakaaliwingsit ovat niin mainioita, että osta iso kaali.
Maa-artisokat hakevat makua uunissa, mausteeksi vähän sitruunaa ja muskottipähkinää ja tadaa, maukas kasvispasta on valmis.
Kuinka voi parsakaalista, juustosta ja rapeista leivänpaloista tulla näin maukasta arkiruokaa. No, siitä vain tulee.
Nyt on aika kurkata pakkaseen ja napata viime sadon sienet käyttöön. Makaronilaatikko on mainio kasvisversionakin, kun lihan virkaa ajavat pakkasesta löytyneet sienet.
Toinen perinneruoka, Janssonin kiusas, syntyy myös näppärästi sienistä eikä jää maussa yhtään alkuperäisen version jalkoihin.
Tacosalaatista saa samat kiksit kuin tacoistakin, mutta ehkä vähän kevyemmin. Yksi lempparisalaattejani.
Nakkaa uunipellille gnoccheja, tomaatteja, fetaa, mausteita ja oliiviöljyä ja kohta edessäsi on maistuva ruoka ilman suurempaa vaivannäköä.
Viikonlopuksi:
Viikonlopun herkutteluun, kuinkas muuten.
Viikonlopun näpertylyyn ihanaiset kukkakaalignocchit ja appelsiinilla sekä fenkolilla maustettu mainio tomaattikastike. Tätä et halua jättää testaamatta.
Hitusen vaivannäköä vaativa viikonloppuherkku vie kielen!
KALA
Jos tuore kala loppuu, hyödynnä savustettua. Tämä mukavan sakea keitto saa makunsa savusiiasta ja sopii näihin viileisiin, mutta kirkkaisiin kevätpäiviin.
Loheen vähän uutta makua dukkahista. Voit grillata tai paistaa lohen – ihan maun mukaan.
Kylmäsavulohi-avocadocaesarsalaatti
Pitkä nimi, mutta sitäkin raikkaampi versio perinteisestä caesarsalaatista.
Ruokaisa salaatti, johon pääraaka-aines löytynee, vaikka tuoretiski ammottaisi tyhjyyttään.
Viikonlopuksi:
Viikonlopun veivaajille keväänvihreä risotto.
Kuhaa kirsikkatomaattikastikeessa
Viikonlopun herkutteluun mainio kuha-ateria.
KANA JA KALKKUNA
Tästä ei kanapasta juuri parane. Vuohenjuustoa, viikunaa ja kananfilettä.
simppeli uuniruoka kananuijista. Makeaa ja maustetta juuri sopivassa suhteessa ja nuijien kanssa nautitaan hedelmäistä couscousia
Gnocchit nousevat arvoon arvaamattomaan näinä aikoina. Ne maistuvat parhaimmilta paistettuina, kuten tässä kalkkunan ja parsakaalin kanssa valmistetussa, nopsassa ateriassa.
Viikonlopuksi:
Tämä on aivan lempparini. Kokonainen kana sujahtaa uuniin voilla ja lempeällä ras el hanout-mausteella maustettuna. Viikonlopun herkutteluun.
Mausteiset kalkkunapullavartaat
Nämä ovat aivan super! kalkkunanjauhelihasta valmistetut, mukavan mausteiset kalkkunalihapullat saavat vielä makua grillistä (voit myös paistaa pannulla) ja ne tarjotaan nopsan porkkana-pinaatti-kvinoasalaatin kera. Nams!
HERKUTTELUUN
Tämän pullan salaisuus on voin ja tuorejuuston sekoitus, jota pullaan pistettyihin reikiin sujautetaan. Niin hyvää, että kerralla tehdään pellillinen! Tätä sopii myös pakastaa.
Tällainen peribrittiläinen omenapaistos on vain jotain aivan muuta. Silkkinen taikina ja pehmeiksi muhineet omenat hukutetaan vaniljakastikkeeseen.. ja siinä samassa hukkuu surutkin!
Oivallinen tapa pakkasessa viruvien marjojen hyödyntämiseen. Käytin itse mansikkaa ja karviaisia, mutta sopiva sekoitus mitä tahansa kirpeitä ja makeita marjoja toimii.
Lohturuokaa tässä tarvitaan ja tämä on sitä parhaimmillaa!
Pääsettekö näillä alkuun vai kokoanko lisää herkkuja kotikokkailuun?
P.S Seuraa myös meidän ruokatoimittajien Facebook-sivua. Sieltäkin saa huippuvinkkejä arkikokkailuun.