Poronkäristyksen tuntevat kaikki, mutta oletko koskaan kokeillut hirvikäristystä? Hirvikäristyksen hienostunut, lempeä maku on vailla vertaansa.
Meillä poronkäristys on pannassa. No, pannassa kaikilta muilta, paitsi superherkkävatsaiselsta Onni-koiralta, joka ei muuta pistelekään kuin käristyslihaa. Aluksi Onnin lihat käristyslihat kypsennettiin. Voitte kuvitella, että joka päiväinen, poronkäristyksen jännittävässä ödöörissa oleilu saa aikaiseksi sen, että poronkäristys menetti meille herkullisuutensa. Nykyään Onni popsii poronlihansa raakana, mutta poronkäristys on meille jo menetetty tapaus.
Tämä vähän harmitti, joten päätin kokeilla, miten hirvikäristys toimisi. Ja voi pojat, mikä riemu, sehän toimii! Ja on omasta mielestäni hirvikäristys on vielä huomattavasti herkullisempaa kuin tuo porosta valmistettu.
HIRVIKÄRISTYS JA POLENTAA
4 hengelle
700 g hirvipaisti
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
6 katajanmarjaa murskattuna
3 dl riistalientä
1 tlk (150 g) smetanaa
POLENTA:
1 l vettä
3 dl polentasuurimoita
1 tl suolaa
25 g voita
Leikkaa liha suikaleiksi syiden vastaisesti. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Ruskista siinä paistisuikaleet kolmessa erässä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja katajanmarjoilla.
Lisää riistaliemi ja hauduta kannen alle 20 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon smetana.
Valmista polentalisuke kiehauttamalla vesi ja lisää joukkoon polentasuurimot. Sekoita hyvin, peitä kattila kannella ja anna lisukkeen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Lisää joukkoon voi ja vatkaa polenta kuohkeaksi ja reunoista irtoavaksi. Tarjoa hirvikäristyksen kanssa polentaa ja puolukkasurvosta.
Vinkki: Voit halutessasi suurustaa hirvikäristyksen kastikkeen muutamalla ruokalusikallisella vehnäjauhoja.
Monet kattavat käristyksen kanssa pöytään muusia tai pottuja, mutta oletko kokeillut kermaista polentaa? Sen maku on mieto ja rakenne juuri mainio tämän hirvikäristyksen kumppaniksi. Suosittelen!
Entä viini sitten? Hirvikäristyksen maku on lempeän riistainen, joten viinin tulee olla sopivasti marjaisa ja tanniinien maltilliset. Alkoon on saapunut edukas punaviini Portugalista, Pinha Ribeiro Santo Reserva – nimeltään ja tämä on varsinainen riistaruokien yleisviini. Tämä runsaan tummamarjainen ja täyteläinen viini kypsän pyöreillä tanniineilla istuu hirvikäristyksen lisäksi moitteettomasti monenlaisten arkisempien – hirvipadan ja – pullien, riistamurekkeen tai peurapaistin – riistaruokien kumppaniksi.
Ja kun riista-aika käy nyt kuumimmillaan ja havaitsin, että näitä riistareseptejä tässä blogissa piisaa, niin päätin koota tähän blogin parhaimmistoa riistaruokien saralla tarjolle. Mukana myös poro-ohjeita, vaikka sitä ei riistaksi lasketakaan sekä kivoja lisukkeita riistalle. Monessa postauksessa myös viinisuositus mukana. Peurareseptejä tulossa lisää, sillä ostin taannoin sen kokonaisen peuran..!
Hirvikäristyksen resepti julkaistu ensi kerran lokakuussa Iltalehden Ruokatorstai-sivuilla.
MAISTUISIKO:
HIRVI:
Lehtipihvi hirvenjauhelihasta
Metsäinen hirvipata
Hirvipata juureksilla
Maailman parhaat hirvenlihapullat (se salainen ainesosa!!)
Kurpitsamuusi riistaruokien kanssa
Nyhtöhirvi
Pekoniin kääritty hirvimureke
Hirvenlihapullat ja puolukkachutney
Hirvenlihapullat ja piparjuurimuusi
Hirvimuhennos
Hirvipaisti, sherrykastike ja savustetut nauriit
Hirvipaisti
Ei yhtään terveellinen hirvihampurilainen (mutta tosi hyvä!)
PORO:
Porocarpaccio
Poronpaisti
Poro ossobucco
Poropasta
Poronlapakäristys
Porolihapullapasta
Porotartar ja blinit
PEURA:
LISUKKEITA:
Kurpitsamuusi
Piparjuurimuusi
Puolukkachutney
Piparjuurimuusi
Sherrykastike
Maalaisranskalaiset
Tryffeliranskalaiset
Poltettua kurpitsaa ja ruskistettua voita
Savuperunamuusi
Savustettu kurpitsa