Näin yhden vuoden suurimman kuplajuomajuhlan, vapun alkaessa hiipua ehtoopuolelleen ja ihastuttavan vappulounaan muhiessa mahassa, on hyvä kirjoittaa muutama sana tämän kevään kuplista.
Vielä ajatuksissa oleva, toissaviikkoinen Grand Champagne vain panee parastaan ja paranee vuosi vuodelta – jos mahdollista. Essi Avellankin totesi tälla kertaa, että nyt oli paikalla sen verran kovan luokan vieraita Champagnesta, että on vaikea laittaa ensi vuonna paremmaksi. Kunnioittihan Dom Pérignonin kellarimestari Richard Geoffroykin tilaisuutta läsnäolollaan. Hän nimittäin on sen verran kiireinen mies, että ei todellaakaan sano jees joka kutsuun. Rakkaassa läntisessä naapurimaassammekin repivät hiuksiaan, kun kuulivat, että me täällä piskuisessa Suomessa saimme hänet vieraaksemme ja Ruotsiin hänellä ei ole aikaa suunnata tänäkään vuonna.
Ei voi kuin nostaa hattua Essille ja muille Grand Champagnen järjestäjille. Mieletöntä, että meillä on tällainen kansainvälisesti merkittävä samppanjatapahtuma vuosittain. Moni kellarimestari totesi, että tämän tapahtuman ’kuuluisi’ olla Lontoossa tai Pariisissa, mutta että koska Essi, niin tapahtuma onkin Helsingissä. Kuinka mahtavaa!
Oman Grand Champagnen kohokohtia olivat masterclassit eli Heidsieckin Blanc Des Millenaires vuosikertasamppanjoiden vertikaalitasting, Taittingerin samppanjatalon Comtes-tasting sekä visiitti Tytyrin kalkkikaivoksiin Charles Heidsieckin kanssa.
Master classit menivät ehkä hiukan väärin perin, sillä kävin ensin maistelemassa Heidsieckin arvostettuja vuosikertasamppanjoita vuosilta 1983, 1985, 1990, 1995 ja oli mukana vielä uusinkin vuosikerta eli 2004. Näissä chardonnay-samppanjoissa on sekoitettu viiden arvostetun crun rypäleitä ja sekoituksen jälkeen samppanjat ovat saaneet rauhassa ikääntyä kalkkikellarien viileydessä vuosikymmeniä. On uskomatonta, että vaikka nämä samppanjat eivät tammitynnyreitä näe, niin chardonnay-rypäle saa ikääntyessää kermaisia, tammentäyteläisiä aromeja makuunsa. Nämä samppanjat ovat käsittämättömän runsaita ja upeita. Tämä master class oli kerrassaan ainutlaatuinen kokemus tällaiselle pitkän ja paahtuneen samppanjamaun ystävälle.
Reilu tunti tämän master classin jälkeen suuntasin samppanjatalo Taittingerin master classiin, jossa maisteltiin – jälleen chardonnay-samppanjoita – talon Comtes de Champagne Blanc de Blancs-vuosikertasamppanjoita. Näissä viineissä kiteytyy Taittingerin tyyli chardonnay-talona. Nämä samppanjat ovat sitruunaisia, hunajamelonisia ja raikkaita, mutta kuitenkin hyvin runsaita maultaan. Nämä samppanjat myös lukeutuvat niihin, joita kutsun ’aamusamppanjoiksi’ eli nimenomaan freesiytensä, raikkaan sitruunaisuutensa vuoksi hyvin päiväsaikaanaamu- tai päiväsaikaan nautittavaksi. Taittinger on yksi sellainen ’varma’ samppanja, jonka valitsen kun kaipaan kepeyttä lasiin. Kuriositeettina mainittakoon, että Pink Lady Food Photographer of The Year 2018 -palkintojenjakotilaisuudessa Taittingerin samppanja ei laseista loppunut.
Se, mikä teki tästä Grand Champagnesta erityisen spesiaalin oli pressipäivän seminaarin jälkeen siirtyminen Tytyrin kalkkikaivoksiin Heidsieckin kellarimestari Cyril Brunin ja heidän samppanjoitaan maahantuovan Interbrandsin edustajien kanssa.
Miksi Tytyriin? No siksi, että Champangessa Heidsieckin samppanjat kypsyvät kalkkikellareissa ja yhden samppanjantäyteisen iltapäivän innovoinnin seurauksena Heidsieckillä innostuttiin ajatuksesta testata, että miten samppanjat ikääntyisivät aikalailla samanlaiset olosuhteen omaavassa Tytyrin kalkkikaivoksessa 170 metriä maan alla. Ideasta kului noin vuosi ja samppanjat ovat nyt Tytyrissä. 5-6 vuoden päästä tiedetään, ikääntyvätkö samppanjat kenties jopa paremmin täällä Tytyrissä kuin Champagnessa..
Mutta ei voi kuin ihastella. Meillä on Grand Champagnen kaltainen upea, koko ajan kehittyvä tapahtuma Helsingissä ja nyt vielä arvostetun Charles Heidsieckin samppanjat kypsymässä Tytyrin kalkkikaivoksissa. Hienoa Suomi ja eläköön samppanja!
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter