Michelinin vuosittain julkaisemat tähtiluokitukset on taas jaettu. Onnea, Grön. Heja, Frantzén.
Se, mikä olen vuosien varrella oppinut, että tähti ravintolalla ei välttämättä merkkaa sitä, että itse ruoasta pitäisin. Karmein ruokakokemukseni saattaa olla Akellare San Sebastianissa ja kyseinen ravintola kantaa kolmea tähteä. Ei siitä sen enempää.
Monesti innostun enemmän yhden tähden ravintolan antimista kuin kolmen tähden mukanaan tuomista ylimääräisistä elämyksistä, jota en välttämättä tarvitse. ruoasta on kyse, ei ihmeellisyyksistä.
Mutta näille kahdelle suon tähdet ilolla! Kaikki, mitä Björn Frantzén tekee, on se sitten kirja grillauksesta tai ravintola – istuu omaan makumaailmaani. Kun käyn Tukholmassa, käyn joko The Flyingin Elkissä tai Boberg’s Matsalissa nautiskelemassa ihanaa ruokaa. Björkan käsialaa molemmat.
Itse tähtiravintola Frantzénissa kävin joitain vuosia sitten ja lasku oli rapiat 800 eruoa. Mutta kokonaisuus oli tämän väärti. Ajatuksena oli tänä vuonna suunnata uudistuneeseen Frantzéniin, mutta kolmas tähti saattaa nostaa hintoja, joten onneksi tuli tehtyä tuo visiitti jo tuolloin.
Jos jollekulle suomalaiselle ravitolalle tähti kuuluu, niin se on Grön. Ihastuin kyseiseen ravintolaan ensipuraisulla ja seuraava varauskin on ojo plakkarissa. Nyt vain peukkua pystyyn, että hinnat eivät nouse liiaksi.
Onnea myös muut suomalaiset tähtiravintolat eli Demo, Olo ja Ora, joka nappasi ensimmäisen tähtensä.
Lue myös:
Visiitti tähtiravintola Frantzéniin
Ravintola Grön – kun kaikki toimii