’Etnalla sijaitseva viinitila on kuin kaunis nainen, jota ei tarvitse meikata’, toteaa Diego Cusumano. ’Etna on Välimeren Burgundi’, intoilee taasen Alberto Graci. Paljon hehkutusta eikä yhtään nöyristelyä. Etnan viininvalmistajat tietävät, heillä on hyppysissään helmi.
Näiden kahden viinitilallisen, Cusumanon Diego Cusumanon ja Gracin Alberto Gracin sanoihin tiivistyy koko Etnan viininvalmistus. Kun viinin DNA:na on Etna, ei tällä hetkellä muuta tarvita. Mutta aina ei ole ollut näin.
Kun sain kutsun Sicilia En Primeur -tapahtumaan, kyselin viisaammilta, että mikä viinialue tarjotuista vaihtoehdoista kannattaa ottaa täsmäiskun kohteeksi. Tarjolla kun oli moninainen joukko viinialueita ympäri saaren. Etnaa kaikki ehdottivat, joten Etnalle siis.
Mustan maan kultaa
Etna sijaitsee Catanian maakunnassa, itäisessä osassa Sisiliaa ja viiniviljelykset kiertävät tämän aktiivisen tulivuoren rinteitä. Ja kasvuolosuhteet ovat aivan ainutlaatuiset, jotten sanoisi aivan omintakeiset.
Rinteet on jaettu pienempiin alueisiin, Etnan alueen cruihin eli contradoihin, joissa kaikissa on omat tunnistettavat ominaispiirteensä maaperän ja ilmaston suhteen. Viljelykset ovat parhaimmillaan jopa kilometrin verran merenpinnan yläpuolella.
Maaperä on tummanpuhuvaa, parhaimmillaan 85 prosenttisesti vulkaanista. Etna savupöllöhdyksineen hallitsee maisemaa. Laavavalumat kulkevat viinitarhojen vieressä ja pukkaavat keltaista kukkaa. Kiviterassit halkovat maisemaa ja osa köynnöksistä on satoja vuosia vanhoja ’käppänöitä’. Ne näyttävät ihan inhimillisiltä, pikku-ukoilta. Jotenkin maagista, epätodellista ja vähän jännittävää.
Burgundin jalanjäljissä
Vuosi 1988 on käänteentekevä vuosi Etnan viinien kehitykselle. Proviisori Giuseppe Benanti oli ystävänsä kanssa lounaalla ja järkyttyi, kuinka laadutonta paikallinen viini oli. Tästä suivaantuneena hän päätti tehdä asialle jotain. Ja näin hän lähti luomaan suuntaa sille, millaisia Etnan, nyt täyteen kukoistukseensa nousseiden viinien, tulisi olla.
Giuseppe puhalsi henkeä Etnan viinivalmistukseen todella omistautuen alueen viininvalmistukseen ja loppu onkin historiaa. Benantin viinitalo on noussut yhdeksi alueen arvostetuimmista viinitaloista ja kuhina Etnan viineistä käy kuumana. Korkean ilmanalan, paikallisten alkuperäisrypäleiden (Nerello Mascalese, Nerello Capuccio, Catarrato ja Carricante) sekä vulkaanisen maaperän yhdistelmä tuottaa nyt viinejä, joita arvostaen verrataan Burgundin alueen viineihin.
Ja pakko myöntää. Seitsemän viinitalokierroksen jälkeen totesin, että ikääntyneempien valkoviinien makumaailma liikkuu Beaunen valkoisten maastossa ja Etnan nuoret punaviinit ovat heleitä väriltään ja maussa samaa puolukkaa sekä hapankirsikkaa kuin Burgundin punaisissa. Myös jonkinlainen sekoitus Pinot Noiria ja Nebbioloa tulee näistä punaisista mieleen.
Ilman alkuperäisrypäleitä olet nobody
Etna luottaa alueen alkuperäisrypäleisiin. Viinitalo Tornatoressa todettiinkin, että ilman alkuperäisrypäleitä olet Etnalla nobody.
Etna Rossot valmistetaan Nerello Mascalese-rypäleistä. Nämä rypäleet yhdessä Etnan alueen ominaispiirteiden kanssa tuottavat vedet välittömästi suuhun herauttavia, napsakkatanniinisia, hapankirsikkaisia ja heleitä punaviinejä. Paikalliset kuvailevat viineistä löytyvän myös anjoviksen ja kapriksen aromeja..
Toista punaista alkuperäisrypälettä, Nerello Capucciota löytyy pullosta harvoin yksinään, mutta sen merlotmaisella hedelmäisyydellä pehmennetään Nerello Mascalesen bordeauxmaista kovuutta.
Etna Biancot valmistetaan pääsääntöisesti Carricante-rypäleistä, alkuperäisiä rypäleitä nämäkin. Joukkoon saatetaan sekoittaa tosianaan Catarratoa, jota enenmmän viljellään ja nautitaan läntisessä Sisiliassa. Valkoisten tyyli vaihtelee todella karuista, fiineistä ja jopa suolaisen maun suuhun jättävistä viineistä kullankeltaisiin ja kypsän hedelmäisiin viineihin. Maistamieni hieman ikääntyneempien vuosikertojen – varsinaisia vanhoja vuosikertoja ei juurikaan ole saatavilla – perusteella myös valkoiset saavat hunajaisia aromeja kypsyessään.
Haluttuja huippuviinejä kovaan hintaan
Yhteisenä nimittäjänä Etnan viineille on mineraalisuus. Köynnösten juuret ovat tiukasti uponneina kalkkiseen maaperään ja tämä tuntuu maussa. Yöt alueella ovat viileitä ja päivät lämpimiä. Ilmasto tekee viineistä hyvähappoisia ja raikkaita. Vulkaaninen maaperä tuo viineihin omintakeista makuaan. Italian muihin viinialueisin verrattuna Etnan viinit ovat täysin omanlaisiaan. Kysyntä on kovassa nousussa. Viljelystiloista pulitetaan täällä sieviä summia.
Etna DOC pukkaa ulos huippuviinejä, joita halutaan. Tämä näkyy myös nuortenkin viinien huikeissa hinnoissa ja siinä, että Sisilian tunnetuimmat viinintekijät (mm. Cusumano, Planeta) ovat napanneet jalansijaa alueelta ja tulleet kokeilemaan onneaan näiden kysyttyjen viinien parissa.
Tutustuminen Etnan alueen viinitaloihin oli todella silmiä avaavaa ja erilaista. Mihin tästä vielä mennäänkään, sitä jään seuraamaan.
Alkon Etna-valikoima on äärettömän suppea, mutta Etnan makuun pääsee maistamalla esimerkiksi tätä:
Benanti Etna Bianco – Todella herkullinen, kypsän hedelmäinen ja etnamaisen mineraalinen valkoviini, jonka hienostunutta makua maistellessa pääsee kiinni siihen, miksi Etnan alueen viinejä niin hehkutetaan. Viini on hiukan tyyriimpi, mutta todella hintansa väärti. Lämmin suositus.
Etnan viinitaloja:
Alueen edelläkävijä ja suunnanluoja. Vaikka kaksoispojat Antonio ja Salvino ovat ottaneet talon vetovastuun, niin isä Giuseppe ei malta pysyä syrjässä. Ja hyvä niin. Tämä energiaa täynnä oleva herrasmies on mitä hauskinta seuraa ja tarinat Benentin viinitalon synnystä eivät häneltä koskaan lopu. Benantin viinit olivat yksiä suosikkejani vierailtujen talojen viineistä.
Alberto Graci vaihtoi pankkiirin hommat viiniin ja on valmistanut viinejä Etnan pohjpisilla rinteillä vuodesta 2004 alkaen. Arcuria contrada tuottaa elegantteja huippuviinejä ikivanhoista köynnöksistä. Kuriositeettina mainittakoon, että osa Gracin köynnöksistä on yli 100 vuotta vanhoja ja maaperä mustanpuhuvaa ja rakeista. Hän luottaa viinitarhojen luonnonmukaiseen hoitamiseen, villihiivoihin ja isoihin tammitynnyreihin. Erinomaisia, pieteetillä valmistettuja viinejä nämäkin. Muutaman ostin kellariin kypsymään.
Sympaattisen nuoren pariskunnan luotsaama luomuviinitalo, joiden hunajaisiin, kypsän hedelmäisiin valkoviineihin todella ihastuin. Talolla on pitkä historia, viinejä on valmistettu jo 1700-luvulta alkaen. Viinitalo sijaitsee upealla paikalla ja näköaloja voi ihailla vaikka infinity poolista käsin. Heiltä löytyy myös muutama huone vieraiden yöpymistä varten – tämä jäikin omalle to do -listalle.
Toinen alueen pioneeritaloista. Cottanerasta parhaiten jäi mieleen suolaiset karut, mutta äärimmäisen hienostuneet, mineraaliset valkoviinit. Cottanera toivottaa Etnan viineistä kiinnostuneet vierailijat tervetulleiksi, järjestää tastingeja ja viinilounaita.
Cusumanon veljekset nappasivat vuonna 2013 palasen Etnaa omaan portfolioonsa ja aloittivat Etna-viiniprojektinsa Alta Mora -viinitilallaan. Ja hyvin näyttävät onnistuneen projektissaan. Erityisesti mieleen jäivät talon kypsän keltaisten hedelmien ja sitruuna-aromiset valkoviinit ja hennon mansikkainen roseeviini.
Raikkaita luomuviinejä tuottavalla tilalla on yhdet alueen upeimmista viljelyksistä. Jähmettyneet laavavirrat kantavat keltaista kukkaa viljelyksien vieressä ja kiviterassit levittäytyvät alueelle. Kaunista, ja niin Etnaa.
Omistajalla Francesco Tornatorella on intohimo. Se intohimo on mittavat 60 hehtaaria viiniviljelyksiä koko Etnan alueen 700 hehtaarista. Viinitalo on nuori, viinejä valmistettu vasta neljän vuoden ajan, valmistusmenetelmät moderneja ja vierailijoiden on hyvä tietää, että englantia ei tässä talossa juuri kukaan puhu.
Lue myös:
Sattumalta Siracusaan
Sisilia lautasella
Matkan tarjosi Sicilia En Primeur
Peggyn pieni punainen keittiö sanoo
Mun on pako tunnustaa, että luin ensin etana 😀 mutta nyt itse asiaan.
Miten niin karu voikin olla niin kaunista <3 Ollessani Espanjassa ja parissa muussa maassa mietin miten viini ja Cava voi olla niin edullista? Niin suuri työ ja aika menee valmistukseen. Lempielokuviania on kaikki missä ollaan viiniviljelyksillä, se on kiehtova maailma.
Mari sanoo
Etana 🙂 Tätä itsekin joskus mietin, että se työ, mikä yhden viinipullon takana on, on järjettömän suuri.
Sari sanoo
Olipa todella hieno ja kattava postaus aiheesta. Sulla on taito kuvailla aihetta niin elävästi ja hyvin, että kipinähän tässä oikein syttyi itsellekin oppia lisää viineistä.
Mari sanoo
Oi, kiitos, kiitos. Viinimaailma on älyttömän kiinnostava.. ja vaikeakin.
Sirkku sanoo
Tässähän tulee ihan ikävä Etnalle. Oli ihana seurata sen (tai Hänen, niin kuin paikalliset Rouva Tulivuorta puhuttelevat) tupruttelua. Etna on ihan eri persoona kuin Vesuvius, joka mykkänä patoaa kaiken sisälleen kunnes pamahtaa. Ja kappas kummaa, tuotiin tuliaisina muutama viinipullokin…
Mari sanoo
Hän oli upea..ja pelottavakin kyllä, koska purkautui yhtenä yönä ja puhisi savua aamuäkäisenä..
kokeileva.keittioni@gmail.com sanoo
No onpas. Mä jotenkin kahdehdin ihmisiä, jotka ymmärtää viineistä jotain. Itsehän vaan juon niitä.
Mari sanoo
Juominen on se paras juttu mustakin. ymmärrys kasvaa siinä samalla.
Heidi K. sanoo
Apua miten ihanan ja tunnelmallisen näköistä! <3 Upeita fotoja, kerrassaan! Alkoi myös tehdä mieli viiniä.
Mari sanoo
Kiitos, kiitos. Sisiliassa oli kyllä kuvauksellista.