Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Punajuurella värjätty kvinoasalaatti

24.2.2017 by Mari

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ/RISELLA punajuurellä värjätty kvinoa, kvinoareseptejä, kvinoan idättäminen, kvinoasalaatti, punajuuri-vuohenjuusto-kvinoasalaatti, risella kvinoa, yhteistyö

Kvinoa uiskenteli elämääni joskus 2013, 2014. Se oli menoa heti. Eka kirjani pullisteli kvinoareseptejä, niin makeita kuin suolaisia. Eikä tämä suhde ollut mikään lyhytaikainen flingi, vaan edelleen kvinoa kuuluu viikottaiseen ruokaympyrääni.

Olen testannut kvinoan ympäri ämpäri, lattiasta kattoon ja maasta taivaaseen. Olen leiponut makeita, paistellut suolaisia, paahtanut ja idättänyt. Muhittanut padassa ja rapeuttanut uunissa. Kyllä, kvinoasta on paljon muuhunkin kuin vain lisukkeen keittelyyn. 

punajuurellä värjätty kvinoa, kvinoareseptejä, kvinoan idättäminen, kvinoasalaatti, punajuuri-vuohenjuusto-kvinoasalaatti, risella kvinoa, yhteistyö

Nyt Suomen arvostetuin ja tutuin riisibrändi Risella on tuonut riisien rinnalle mainiot kvinoatuotteet kauppojen hyllyille eli Risella kvinoan (valkoinen kvinoa)  ja Risella kvinoamixin (sekoitus punaista, mustaa ja valkeaa kvinoaa). 

Heti lähti koekeittiössäni testiin Risella kvinoa.  Joltain Tukholman matkan salaatistani inspiroituneena halusin värjätä kvinoani punaiseksi. Punajuurellahan tuo onnistuu! Syntyi punajuurella värjätty kvinoasalaatti, joka on mahtava yhdistelmä avokadoa, vuohenjuustoa, basilikaa. Punajuurella värjätty kvinoasalaatti sopii vaikka perjantaiherkutteluun rapean leivän ja rapsakan valkkarin kanssa.

punajuurellä värjätty kvinoa, kvinoareseptejä, kvinoan idättäminen, kvinoasalaatti, punajuuri-vuohenjuusto-kvinoasalaatti, risella kvinoa, yhteistyö

PUNAjUURELLA VÄRJÄTTY KVINOASALAATTI

 2 dl Risella kvinoaa
3 pientä punajuurta
4 dl vettä
½ tl suolaa
2 avokadoa
1 tlk (365 g) vuohenjuustokuutioita
mustapippuria myllystä
50 g sinimailaisen ituja

Kastike:

1/4 dl oliiviöljyä
1/8 dl balsamicoviinietikkaa
1/2 murskattu valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
ripaus sokeria
rouhaus mustapippuria

1. Kuori punajuuret ja paloittele ne reiluiksi lohkoiksi. Mittaa vesi kattilaan, lisää punajuuret ja kuumenna kiehuvaksi.

2. Mausta keitinvesi suolalla ja lisää kvinoat. Keitä 8-9 minuuttia ja valuta hyvin. Poista punajuurilohkot.

3. Leikkaa avokadot puoliksi ja poista kivi. Kuori avokado tai koverra se lusikalla irti kuoresta. Kuutio avokadon puolikkaat. Valuta vuohenjuustokuutiot.

4. Nostele avokadokuutiot ja vuohenjuusto varovasti kvinoan joukkoon. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää lopuksi idut.

5. Sekoita kastikeainekset ja valuta salaatin päälle.

—–

Tunnetko kvinoan ?

Kvinoa on viljojen tapaan ruoanlaitossa käytettävä punainen, musta tai valkoinen siemen. Keitettäessä se tuoksuu miedosti pinatille, ovathan nämä kaksi sukulaisia. Alunperin kvinoa on kotoisin Andeilta, jossa sitä on viljelty jo viitisen tuhatta vuotta.  Kvinoa on luontaisesti gluteeniton, se on täynnä proteiinia, kuitua ja vitamiineja. 

Kvinoan keittäminen

Monesti ohjeissa kehotetaan huuhtelemaan kvinoa, mutta mielestäni tämä on turhaa. Siemenen pinta on karvaan, lievästi myrkyllisen saponiinin peitossa, minkä takia huuhtelua suositellaan. Mutta yleisesti ottaen nykyään saponiinit huuhdellaan pois jo kvinoan puhditus- ja pakkaamisprosessissa. Itse en esimerkiksi kvinoaa huuhtele ennen keitä tai herra paratkoon liota, niin kuin joissain ohjeissa kehotetaan.

Nyrkkisääntö on että yksi osa kvinoaa, kaksi osaa vettä  eli 2 desilitraa kvinoaa keitetään 4 desilitrassa vettä. Tärkeää on, että kvinoan annetaan kiehua aivan rauhassa eikä sitä sekoitella keittämisen aikana. Kun vesi on haihtunut noin 12-15 minuutissa, kvinoan voi antaa hetken levätä kannen alla ja lopuksi kevyt sekoitus haarukalla.

punajuurellä värjätty kvinoa, kvinoareseptejä, kvinoan idättäminen, kvinoasalaatti, punajuuri-vuohenjuusto-kvinoasalaatti, risella kvinoa, yhteistyö

Vinkkejä keitetyn kvinoan nauttimiseen

Keitetty kvinoa sopii sellaisenaan lisukkeeksi, mutta mielestäni sen maku nousee aivan uudelle tasolle, jos joukkoon sekoittaa hieman oliiviöljyä ja balsamicoviinietikkaa. Yrtit sopivat aina kvinoan joukkoon. Kokeile basilikaa, minttua, rakuunaa, persiljaa ja korianteria.

Aivan ihana lisuke salaattiin tulee paahtamalla keitetty kvinoa rapeaksi uunissa. Eli keitä kvinoa ohjeen mukaan, valuta ja levitä ohueksi kerrokseksi uunipellille. Paahda keitettyjä jyviä 185 asteisessa uunissa, kunnes kvinoa on rapsakkaa. Anna hieman jäähtyä ja lisää salaatin joukkoon.

Jos keitettyä kvinoaa jää yli, sillä voi maustaa munakkaan, sen voi soseuttaa smoothien joukkoon tai lisätä leipätaikinaan. Aivan mainio pohja edellisen päivän ylijäämäkvinoa on erilaisille kulhoruoille. Lorauta pannulle hieman öljyä, esim. seesaminsiemenistä, paahda kvinoaa kevätsipulin kera, mausta hyvin ja lisää kulhoon pähkinöitä, lihaa tai kalaa, yrttejä, paprikaa ja lopuksi joku ihana kastike.  

punajuurellä värjätty kvinoa, kvinoareseptejä, kvinoan idättäminen, kvinoasalaatti, punajuuri-vuohenjuusto-kvinoasalaatti, risella kvinoa, yhteistyö

Kvinoan paahtaminen

Kvinoan keittämättömiä siemeniä voi paahtaa uunissa tai kuumalla, kuivalla paistinpannulla ja nauttia näitä rapeita siemeniä vaikkapa aamiaisjugurtin pinnalla. Kvinoansiemeniä voi myös lisätä granolan valmistuksessa kaurahiutaleiden joukkoon rapeutta antamaan.

Kvinoan idätys

Idätys on tämän hetkinen innostukseni ja testasin Risella kvinoan idätystä. Toimii! Valkoista kvinoaa on superhelppo idättää. Lisäksi saat satoa noin yhdessä päivässä, mikäs sen ihanampaa. Tsekkaa täältä vinkkiä idätykseen eli voit toimia samalla tavalla kuin tattarinkin kanssa, mutta saat satoa jo nopeammin eli kun kvinoan siemenet pukkaavat pienet, valkeat hännät, ne ovat valmiita. Idätettynä kvinoa pehemee, mutta kiva purutuntuma säilyy. Idätettyä kvinoaa voi lisätä sellaisenaan salaatin joukkoon, leipätaikinaan tai paahtamisen jälkeen niistä voi valmistaa kvinoagranolaa. Punainen ja musta kvinoa eivät ole idätyksen ystäviä eli pysyttele valkoisessa.

TILAA TUOTENÄYTE JA OSALLISTU KILPAILUUN:

Ja nyt, jos innostuit kvinoasta ja haluat testata Risellan tuotteita, niin tilaa tästä linkistä itsellesi Risella kvinoa, Risella Kvinoamix tai Risella Couscous. Kun olet kokkailut tuottesta jonkin herkun, postaa kuva ruoasta instaan, varusta se #risella -hastagilla ja tägää mut myös kuvaan, niin tiedämme, että haluat osallistua Risellan kilpailuun, jossa voit voittaa 300 euroa sekä Risellan tuotepaketin. Tsekkaa vielä kisan säännöt täältä.

Tsemppiä kisaan, laittakaan kivoja reseptejä jakoon.

Seuraa @Jotain maukasta – instatiliä ja nappaa kiinnostavimmat reseptit ja parhaimmat viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.

Kaupallinen yhteistyö Risellan kanssa

 

Filed Under: arkiruoka, gluteeniton, Keitot ja salaatit, kvinoa, lisukkeet, Reseptit Tagged With: idätys, kvinoan idätys, kvinoan paahtaminen uunissa, kvinoareseptejä, kvinoasalaatti, miten tehdä punaista kvinoaa, miten värjätä kvinoa punajuurimehulla, punajuurellä värjätty kvinoa, punajuuri-vuohenjuusto-kvinoasalaatti, risella kvinoa, risella kvinoamix

« Puhtautta ja punajuuria
Kun askel kävi Kuurnaan »

Comments

  1. 52weeksofdeliciousness says

    24.2.2017 at 15.08

    Kvinoa on kyllä niin ihana raaka-aine, sen jälkeen kun ensimmäisen kerran sitä maistoin, on se jäänyt vakituotteeksi meidän keittiöön 🙂

    Juuri kokeilin ensimmäistä kertaa kvinoan paahtamista, nam!!

  2. Ariela/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi says

    26.2.2017 at 9.53

    kvinoan pahtaminen voisi olla se kaipaamani keino saada siitä ihanan rapsakkaa -keittely kun on tuottanut vain sitä sammakonkutua… toimisi tosiaan vaikka salaatissa!

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.11

      Näinpä juuri. Ssmmakonkutua syntyy rikotusta kvinonjyvistä eli kannataa ostaa selkeästi kokonaisia jyviä, niin tulee irtonaista.

  3. Minni / kokeileva keittiöni says

    26.2.2017 at 10.00

    Täytyy tunnustaa, että en ole kvinoaan tainnut tutustua lainkaan. Virhe! Tuntuu melkoisen monipuoliselta raaka-aineelta!

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.10

      Se on kyllä, suosittelen!

  4. Minna -Ku ite tekee says

    26.2.2017 at 13.37

    Mä ihastuin kvinoaan vasta näin myöhäis heränneenä, mutta suhteemme on lämmin. Sen olen huomannut, että kvinoassa on eroja valmistajan tai kasvattajan suhteen. Täytyypilaittaa tämä testaukseen.

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.10

      Todella paljon on eroja!

  5. Jenni liemessä says

    26.2.2017 at 14.34

    Kvinoaa tulee käytettyä harvakseltaan, mutta tasaisesti kuitenkin. Tai ehkä se menee sellaisissa rykäyksissä. Kun kvinoatötsän ostaa niin sitä keksii käyttää pois vaikka mihin! Ja sitten se taas saattaa hetkeksi unohtua. Kiva vinkki tuo paahtaminen, täytyy kokeilla joskus!

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.09

      Se on totta, että tötsä tyhjenee kyllä nopsaan, kun aina innostuu uudelleen ja uudelleen.

  6. Merituuli Hemilä says

    26.2.2017 at 17.51

    Tosi kauniin värinen kvinoa-salaatti. En tiennyt että vuohenjuustoa saa tuollaisissa kuutioissa purkista.

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.08

      Joo, noi kuutiot pysyy kivan siisteinä salaatissakin.

  7. vuocho says

    26.2.2017 at 18.39

    Kvinoa on herkkua. Tilasin jo kokeiltavaksi tuota monenväristä versiota, se kuulostaa niin mielenkiintoiselta.
    Idättämistä en ole kokeillutkaan, mutta kaipa se pitää testata myös 🙂 Eli ei kun etsimään valkoista kvinoaa.

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.07

      Näinpä juuri.

  8. Sirkku says

    26.2.2017 at 18.43

    Käytän kvinoaa aika usein esimerkiksi just lämpimissä salaateissa. Tämäkin ohje on just miun makuun, ja punaiseksi värjäytynyt kvinoa näyttää vielä niin upealta!

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.07

      Siitä tuli kyllä hyvänväristä.

  9. Elina/Chocochili.net says

    26.2.2017 at 18.56

    En tajua miksi, mutta kvinoan idättäminen ei ole käynyt mielessäkään! Kiitos vinkistä, laitan pian työn alle 🙂

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.06

      Hyvin itää, kunhan käyttää valkoista kvinoaa.

  10. Heidi K. says

    26.2.2017 at 18.58

    Kvinoa on kyllä hirmuisen hyvää! <3 Kauniit kuvat.

    -Heidi

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.06

      Kiitos!

  11. peggy thomas says

    27.2.2017 at 0.32

    Ihana idea käyttää punajuurta. Kvinoa on tullut meidän ruokapöytään vasta viime vuonna eli aloitteleva käyttäjä. Lisukkeena ja salaattiin olen Kvinoa käyttänyt. Kiitos vinkeistä, paahtamista voisinkin kokeila seuraavaksi.

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.05

      Paahtaminen 👌🏻

  12. Saara / Viimeistä Murua Myöten says

    27.2.2017 at 14.04

    Kvinoaa kuluu paljon meilläkin :). Paahdettuna se onkin todella ihanaa! Tuo idätys oli tosi hauska idea! Ei ollut käynyt vielä mielessä.

    • Mari says

      28.2.2017 at 10.05

      Kvinoasta on niin moneksi!

  13. Aino says

    28.2.2017 at 13.11

    Oi, eipä ookaan ikinä tullut mieleen vielä paahtaa kvinoaa keittämisen jälkeen. Menee ehdottomasti testiin!

    Kvinoa on muuten yksi minunkin suosikkiraaka-aineista. Niin monipuolinen ja terveellinen.

    • Mari says

      28.2.2017 at 20.26

      Kvinoa on aivan parasta ja paahtamalla aivan ihanaa.

  14. Aila says

    3.3.2017 at 10.29

    Aika vähän käytän kvinoaa, mutta elokuisen kurssin salaatti kyllä hurmasi. Viime aikoina olen pohtinut ruuan eettisyyttä ja koettanut tehdä valintoja myös siltä pohjalta.

    • Mari says

      9.3.2017 at 8.50

      Niin, kvinoassa on hieman tätä ristiriitaa, että sen hinta on noussut valmistusmaissa niin kalliiksi suuren ulkomaisen kysynnän vuoksi ja paikallisilla ei ole enää varaa siihen.

  15. Lotta / Syötävän hyvä says

    5.3.2017 at 14.32

    Itse en ole uskaltanut jättää tuota pikaista huuhteluvaihetta pois, joskus on nimittäin tullut vastaan todella karvasta kvinoaa ja koko ruoka oli oikeastaan pilalla. Toisaalta jos on tuttu merkki ja tietää että kvinoa on kunnolla esihuuhdeltu, niin sitten ehkä voi luottaa siihen ettei tule kitkerää lopputulosta. Kvinoa on kyllä ihanan monipuolinen raaka-aine!

    • Mari says

      9.3.2017 at 8.51

      Olen käyttänyt ja kokeillut lähes kaikkia Suomessa myytäviä ja niitä ei kyllä tarvitse huuhdella.

  16. Dinner4u2 Mirka & Pauliina says

    6.3.2017 at 20.15

    Tosi hyvä postaus, kiitos!

    • Mari says

      9.3.2017 at 8.51

      Kiva, kiitos.

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Suu söis ja vatsa vetäis, muttei kestä kehnot kintut.

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta