Hoh, taas rupesin ennustajaeukoksi ja miettimään, että mitä se tämä vuosi tuo tullessaan ruoan saralla täällä Suomessa. Veikkaan, että vuosi tuo tullessaan jotain oranssia, jotain överiä ja paljon vegeä.
Yllätyin, kun katsoin viime vuoden ennusteitani. Aika moni osui oikeaan tai ainakin liippasi läheltä. Nyt tuli paineita.
Kuitenkaan sitä vuoden 2016 megatrendiä eli lihankorvikkeiden tuloa kovalla rytinällä ei kukaan osannut ennustaa. Mitenpä tuota. Joten mielenkiinnolla jään odottamaan tämän vuoden ihmettä.
Mitäs muuta?
Kasvisruoka on pop
Itsestäni tämä on hieman hassua, mutta totta se on. Kasvisruokaa kaikki povaavat vuoden 2017 ilmiöksi. Alkukihinää on jo näkynyt vuonna 2017, kun vegekeittokirjoja putkahteli tuon tuosta ja niiden suosio on ollut taattu.
Itselleni – aikoinaan kasvissyöjänä kymmenisen vuotta viihtyneenä – kasvikset ovat aina olleet ja ovat edelleenkin se mielenkiitoisin raaka-aine ja perusruokaa arkisin. Joten mitäs uutta tässä? Omaan kaaliini ei tämä kasvisruokabuumi vaikuta mitenkään.. mutta mikäs siinä, hienoa, jos kasvisruoka nähdään vuonna 2017 yhtenä selkeänä vaihtoehtona lihan ja kalaruokien rinnalla. Ei siis minään vähempiarvoisena sellaisena.
Toisaalta, ehkä tämä tarkoittaa enemmänkin erilaisten vegaaniruokien esiinmarssia myös ihan tavallisiin koteihin eli kotikeittiöissä valmistetaan kasvisruokia kokonaan ilman eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita?
Luulen, että kuhina lihankorvikkeiden saralla hieman laantuu, ei ne sitten olleetkaan niin ihmeellisiä..?! Wishful thinking??
- 1 iso bataatti
- 2 perunaa
- 1 sipuli
- 1 ps (liiloja) ruusukaaleja
- nokare voita ja loraus öljyä
- suolaa mustapippuria
- 2 kananmunaa
- lehtipersiljaa
- Huuhtele ja kuori bataatti ja perunat. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli.
- Kuumenna pannulla voi-öljyseos. Paista ensin perunoita n. 10-15 minuutin ajan. Lisää sipulinpalat ja bataattikuutiot. Paista lähes kypsiksi ja lisää lopuksi halkaistut ruusukaalit ja anna niiden kuumentua kauttaaltaan ja paista pyttistä vielä noin viiden minuutin ajan. Mausta ruoka suolalla, mustapippurilla ja silputulla lehtipersiljalla. Paista annoksien päälle kananmunat 'sunny side up', suolaa, pippuroi ja vie tarjolle.
Pure porkkanaa, nauti kurpitsaa, maista maa-artisokkaa ja nautiskele hybridivihanneksia
Mitä kasviksia sitten vuonna 2017 syödään? Itse povaan, että kurpitsan voittokulku jatkuu edelleen. Onhan se niin järjettömän monipuolinen kaveri.
Spagettikurpitsaan tutustutaan tarkemmin vuonna 2017, kun se tavallisempi, kovin herkullinen myskikurpitsa on jo tuttu. Spagettikurpitsasta valmistetaan laatikoita, gratinadeja ja pastoja, veikkaa ma. Hybridivihannekset näyttävät hauskoilta, ovat usein värikkäitä ja innostavat uusiin kokeiluihin. Ruusulehtikaali voisi olla se, joka lehtikaalin huippusuosion siivittämänä nousee mielenkiintoiseksi raaka-aineeksi vuonna 2017. Ja varsiparsakaali jatkanee porskuttamistaan. Uskon myös, että maa-artisokka löytää tiensä useampien pöytään eikä vain keittona, vaan mielenkiintoisia aterioina. Värikkäitä – punaisia, valkoisia, keltaisia ja liiloja – porkkanoita soisin saavan laajemmin kaupasta, joten povaan, että sinne niitä saapuu tänä vuonna paremmin tarjolle. Ja tuore kurkuma, tuo hehkutettu supertuote, sille varmasti keksitään muutakin käyttöä kuin kahvijuomat..
Tuleva vuosi on tyrnimarjan
Itse löysin tyrnimarjan – siis ihan konkreettisestikin ensi kertaa törmäsin tuoreisiin tyrnimarjoihin hedelmämyyntipisteessä – tänä vuonna. Aiemmin karsastamani marja ei ollutkaan niin kaamea, kun olin antanut itseni ymmärtää ja tämä suhde alkaa olla jo aika lämmin. Uskon, että tyrnimarja tulee kauppoihin mustikoiden, puolukoiden ja mansikoiden rinnalle myyntiin. Ja hyvä niin, sillä se se vasta supermarja onkin.
Överikakuista piirakoihin
Kakut eivät katoa mihinkään. Eivät maailmalta, eivätkä täältä blogista. Veikkaan, että gourmetkakkuja koristellaan edelleen runsain kukin ja vuonna 2017 kakkujen pintoja koristellaan pensselillä maalaten. Metallisävyt – karkit, maalit ja jauheet – näyttelevät isoa osaa kakkujen koristeissa. Kahvi ja suklaa maistuvat kakkutaikinassa ja täytteissä.
Kotitekoisissa kakuissa naked cake-teema eli nakukakkuilu jatkunee näkyvien kakkukerrosten muodossa. Koristeet ovat näyttäviä ja rönsyileviä: kukkia, marjaterttuja, viinirypäleitä, macaronseja, keksejä ja konvehteja. Pääsana lienee runsaus ja näyttävyys. Överikakut. Toisaalta myös nerokkaan yksinkertaiset ja maukkaat kakut, kuten banaanikakut pitävät pintansa.
Mutta..uskon myös piirakoiden voimaan. Maailmalla näkyi jo vuonna 2016 vahva piirakkatrendi ja piirakoita koristellaan kuin kakkuja konsanaan lehti- ja kukkakuvioin, letein sekä punoksin. Tämä näkynee myös meillä ensi vuonna entistä enemmän.
Gluteeniton leivonta
Tämän uskon olevan iso juttu vuonna 2017 ja gluteenittomat jauhot jalkautuvat laajemminkin, raakakakkuboomin tyyliin kotikeittiöihin. Gluteenittomia jauhovaihtoehtoja – tattarista, maissista suurimoina ja jauhoina, kikherneistä, kaurasta, kookoksesta, riisistä, pähkinöistä, – ei kokeilla siksi, että ruokavalio näin vaatisi, vaan ihan mielenkiinnosta, innostuksesta uusiin makuihin. Itsekin näitä testailen ja pyrin löytämään simppleitä gluteenittomia jauhosekoituksia, sellaisia, jotka ovat jokaisen saatavilla. Tattarin etenkin uskon saavuttavan jalansijaa muunakin kuin blinitaikinan ainesosana, sillä siinä on kerrassaan mainio, leivontaan sopiva maku.
Ravintolaelämää
Ravintoloiden saralla veikkaan, että Helsinkiin syntyy lisää menestyksekkäästi oman tien kulkijoita eli rafloja, joissa chef in ja/tai omistajien ruokafilosofia on aidosti läsnä eikä vain nimenä ketjuravintolan ohjailemassa ravintolassa. Ruokaa tehdään rakkaudella, ei asiakaspaikkojen määrällä niin väliä, kunhan vain ruoka on hyvää.
Terveelliset pikaruokapaikat lisääntyvät. Makeiden smoothie- ja mehubaarien rinnalle syntyy keittoja ja enemmän vihannespainotteisia juomia tarjoilevia pikaruokapaikkoja.
Viinini on oranssia
Oranssi viini. Hitaasti, mutta varmasti oranssi viini raivaa tietään viininystävien tietoisuuteen. Niin, sitä näkynee enemmän ensi vuonna ravintoloissa ja kotona laseissa.
Oranssi viini juontaa juurensa kauas, kauas viinintekemisen alkuhistoriaan. Viini valmistetaan valkoisista rypäleistä, mutta puristettujen rypäleiden kuoret ja siemenet pidetään rypälemehussa siihen asti, kunnes niistä on liuennut viiniin oranssia sävyä ja tanniineja Normaalisti valkoviiniä valmistettaessa kuoret poistetaan jo käymisen alussa. Oranssin viinin annetaan käydä muutamista päivistä vuoteen asti ja viini on sitä tummemman oranssia, mitä kauemmin viini saa käydä kuorikontaktissa. Viini on herkullisen oranssinsävyistä, kerrassaan mainio puheenaihe, mutta maku on omintakeinen. Ei ollenkaan valkoviinien saati punaviinien tyylinen. Oranssi viini sopii hyvin ruokien kanssa nautittavaksi, joten vuosi 2017 olkoon oranssien viinien vuosi.
Käsityläisoluet jatkavat kulkuaan ja ravintolat tarjoilevat enenevässä määrin olut- ja siiderimenuita.
Noin. Siinäpä ne, pohdinnat vuodet 2017 ruokatrendeistä. Aika näyttää, kuinkas sitten kävikään..!
Seuraa @Jotainmaukasta instagramissa ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit tuoreeltaan.
[…] vaivalla, mutta jotka maksimoivat maun. Kuten taannoinen kurpitsaa ja paistettuja gnoccheja, bataatti-ruusukaalipyttis sekä tämä tämän päiväinen lounas eli uunipaahdettu […]