Ja tykkäyksiä? Enpä taitaisi. Itseänihän siinä vain huijaisin, puhumattakaan asiakkaistani. Mutta yllättävän moni kyllä ostaa. Kaikesta päätellen.
Instagramin tykkääjien kerääminen on hidasta ja hitaasti palkitsevaa puuhaa. Olen ollut instassa mitä, kaksi, kolme vuotta. Aktiivisena, kolme ruokakirjaa tehneenä ja englanniksi kirjoittavana. Tykkääjiä on 3000 ja rapiat.
Tykkäyksiä kuviini tulee jotain alta sadan ja parhaimmillaan lähemmäs kolmesataa. Kuvia olen julkaisuut 1400 kappaletta. Eli tilini on normaali, rauhaisasti kasvava IG-tili, koska en ole julkkis, kansainvälistä menestystä saavuttanut tai muuta vastaavaa, mikä saattaisi tykkääjien määrää nostaa.
Välillä aina törmää suomalaisiin tileihin, joita on pidetty muutaman kuukauden ajan, julkaisuja on kourallinen, tyyppi on ihan tavallinen tallaaja ja kuvatkaan eivät hätkähdytä. Mutta mitäh?! Tykkäyksiä on tuommoiset 300-500 per kuva ja tykkääjiäkin tuhansia. Tai tili on ollut pystyssä pidempään ja yhdessä yössä tykkääjien ja tykkäysten määrä kymmenkertaistuu. Herranjestas?! Mitä siis teen väärin?
Enpä juuri mitään. En vain halua Suomen ja Japanin välimaastoon asettuville tykkääjille tai tykkäysfirmoille tykkäyksistä maksaa. Enkä myöskään halua itseäni huijata. Haluan ansaita jokaisen tykkäyksen niin, että tykkääjä todella on valinnut tilini, päättänyt, että se on tykkäämisen arvoinen. Ja mitähän Suomen Blogimedia siitä sanoisi, kun tilini tykkääjien määrä nousisi päivissä tuhansilla ja sitten asiakkaat maksaisivat siitä, että olen niin hurjan tykätty. Ei, en kyllä näe tässä mitään positiivisia puolia.
Kärsivällisyys on siis hyve. Vaikka tottahan se on – valitettavasti – että tykkäyksiä alkaa tippua nopeammin, kun niitä on enemmän. Näin ihminen vain toimii eli tykkää herkemmin tileistä, joista jo ’kaikki’ muutkin tykkäävät. Tämä voi houkuttaa ostamaan tykkäyksiä, jotta näyttää muiden silmissä paremmalta.
Mutta, piilossahan tämä toiminta ei pysy. Kun vähän pintää syvemmältä raaputtaa eli katsoo näiden äkkitykättyjen tilien tykkääjiä ja tykkäyksiä niin asia alkaa aueta. Tykkääjinä on paljon intialaisia, venäläisiä ynnä muita tilejä, jotka monesti ovat ei kovin aktiivisia yksityistilejä, tykkäävät noin 7000 tilistä, ovat julkaisseet kuta kuinkin parikymmentä kuvaa ja näin pois päin.
Tai tilit ovat avoimia ja täysin hämäriä, outoja kerrassaan. Ja jos ei oikeasti ole supersuosittu julkimo, niin tavis ei viikossa vedä tuhansia tykkääjiä lisää. Yksi tili, johon kerran törmäsin oli suomalaisen nuoren valokuvaajaksi itseään tituleeraavan henkilön tili. Tällä tilillä tykkkääjämäärät olivat jo yli 10 K ja nousivat 2000 tykkääjän viikkovauhtia. Mutta..hän ei ollut huomannut ostaa tykkäyksiä ja tykkäyksiä – tällaisella tykkääjämäärällä – pitäisi olla useita satoja. Ei ollut ei. Oli vain muutamia kymmeniä. Huh, huh, sanon mä.
Mutta mikäli ei ole kaupallinen toimija, niin pääasiassahan tämä on itsensä huijaamista. Mietin vain, että tuntuukohan se oikeasti hyvältä, kun tykkääjät ei oikeasti tykkää? Mutta astetta vakavampaa on, kun tähän tulee sisältöyhteistyöt kuvioihin. Sitten huijataan jo asiakkaita. Tai tällä toiminnalla voi sulkea itseltään pois mielenkiintoiset yhteistyömahdollisuudet. Asiaa kannattaa kyllä puntaroida ennen kuin kukkaron nyörejä aukoo.
Tällaisia mietin tänään työhuoneella, koiran koisatessa tuossa vieressä tyynyllä ja lasten kirkuessa läheisessä leikkipuistossa. Itse en halua ostaa uskottavuutta ja mahdollisesti tarhia mainettani. Eikä myöskään innosta lämmitellä feikkitykkäysten haaleassa lämmössä. Haluan oikeasti olla jokaisen tykkäyksen arvoinen. Haluan tuottaa niin kiinnostavaa sisältöä, että kukaan ei voi olla tykkäämättä (no ehkä joku kuitenkin).
Entäs sä?
Tästä linkistä hyvää faktaa aiheesta. Ja tässä vinkkiä, miten spotata tilien feikkiseuraajia.Ja tämä on kaikkien aiheesta kiinnostuneiden ’must read’ (muutamalla kymmenellä kuvalla ei saa yli 3000 seuraajaa).
P.S Iltalehdessä tänään tuo kuvassa näkyvä, ihanainen, gluteeniton ja kinuskinen omenapiirakka. Nappaa resepti päivän lehdestä.
Muita omenaherkkuja:
Hunajainen omenapiirakka
Omenainen tuorepuuro
Omenajäätelö
Omenarisotto
Omena-lehtikaalimehu
Ansku sanoo
Joo kyllä mä olen samoilla linjoilla. Tuntuisi omituiselta, ja mikä tärkeintä, väärältä. Mutta jään kyllä seuraamaan keskustelua, jospa joku löytäisi hyviäkin puolia tästä.
Mari sanoo
Niinpä. Mutta tietysti kukin toimii, miten parhaaksi näkee. Luin jostain, että maailmalla jotkut firmat ostavat tykkäyksiä ja siitä syntyy kierre – kilpailija ostaa, jään jälkeen, pakko ostaa, että olisi uskottava. Se, mikä on tylsää, on se, että mikään ei kohta ole aitoa ?
Campasimpukka sanoo
Jossain asioissa on vissiin ihan hyvä olla jo aika vanha, eipä kävisi mielessä ostaa tykkääjiä taikka tykkäyksiä 😀 Vaikka ei tämäkään taida olla ikäkysymys pelkästään.
Mari sanoo
Ei se varmaan iästä ole kiinni. En kiellä, etteikö olisi hauskaa, että tykkääjiä olisi 10 K, mutta en pystyisi katsomaan itseäni peiliin, jos muutos 100 tykkäyksestä jossain kuvassani hyppäisi 500 yhden yön aikana. En nimittäin henkilökohtaisesti usko, että näin voi mitenkään käydä. Mutta mistä mä mitään tiedän.
Salla (@sallashome) sanoo
Tosi hyvä kirjoitus! Oon pohtinut ihan samoja asioita – ja oon samaa mieltä asiasta sun kanssa. Aloin tehdä sisustusaiheista Instatiliäni puolisen vuotta sitten, ja voin yhtyä tuohon, miten jokaisen seuraajan antaitseminen tuntuu hyvältä. Että se on sen työn tulos ikäänkuin!
Mari sanoo
Juuri näin! On ollut superhauskaa tehdä 2 K ja 3 K kuvat, kun se on aina tuntunut ansaitulta ?
Mari sanoo
Juu, nyt täytyy ymmärtää, että en puhu spesifisti kenenkään tietyn henkilön tilistä, vaan puhun aiheesta yleisellä tasolla, koska aihe kiinnostaa mua. Tai mietityttää, koska tämä asia on yleistynyt -ei vain bloggaajien joukossa , vaan muutenkin. Mä lähinnä ammattibloggaajana mietin kuviota blogiyhteistöiden ja asiakkaiden kautta. Eikä tosiaan kenenkään pidä mun pohdinnoista mieltänsä pahoittaa, se ei todellakaan ole jutun ydin eikä tarkoitus.
Saara sanoo
En mä toki mieltäni tästä pahoittanut! 🙂 älä huoli. Sitä mä vaan sanoin, ettei asia ole aina sitä, miltä näyttää. Aiheena kyllä tärkeä ja ymmärrän, että yhteistöiden kannalta varsin kinkkinen. Ja hyvähän se on luoda keskustelua.
Jenni liemessä sanoo
No ei tulisi kyllä mieleen ostaa seuraajia. Olen vähän samoilla linjoilla Saaran kanssa siitä, että aina ei kuitenkaan välttämättä ole kyse seuraajien tai tykkäyksien ostamisesta jos joku tili saa nopeasti suosiota. Etenkin jos kirjoittaa englanniksi niin se voi tapahtua nopeastikin. Mulla on käynyt yhden kuvan kanssa niin että sain monta sataa seuraajaa ns. ”yhdessä yössä” – toki vähän eri mittakaava eli ei puhuta mistään tuhansista uusista seuraajista. Tämä kuva sai yli 800 tykkäystä ja sitä ennen tykkäämiset ovat olleet n. 200-300 tykkäystä per kuva. Mutta se olikin mansikka-juustokakku – what’s not to love! 🙂
Kuulin, että nuorilla on nyt jonkunlaisena trendinä poistaa vanhoja instakuvia. Eli jos jollain on 9 kuvaa tilillä ja 100 K seuraajaa, niin se ei vielä tarkoita mitään. Voihan olla että vanhat kuvat on poistettu.
Sinisilmäinen ei silti pidä olla. Puhdasta huijaustahan se on jos tekee kaupallisia kampanjoita ostettuihin tykkäyksiin perustuen. Mutta niinkuin sanoit, niin ostamista tapahtuu myös / etenkin isoissa yrityksissä.
Mari sanoo
Heijaa, Jenni. Nyt puhutaan vähän eri asioista. En sinällään puhunut siitä, että joku tulee nopeasti suosituksi ja kerää seuraajia (tosin en edelleekään usko tuhansiin seuraajiin ja tykkäyksiin viikoissa Suomen mittakaavassa ilman suurta julkisuusarvoa).
Puhuin siitä, mitä nämä seuraajat ovat eli onhan se hämärää, jos suuri osa seuraajista ovat selkeästi feikkitilejä idän suunnalta. Olen myös ymmärtänyt, että joissain tapauksissa saat seuraajia, kun seuraat maksamisen jälkeen sinua seuranneita takaisin. Ja kun näkee, että bloggaaja seuraa liutaa täysin merkityksettömiä, indonesialaisia sivustoja, joissa parikymmentä prätkän kuvaa, niin ei se vaikuta ihan normaalilta. Itsekin tiedän tämän, että jotkut siivoavat tiliään ja poistvat ’huonoja’ kuvia, mutta tästä en nyt puhu, vaan selkeästi tykkäyksiin rakennetuista sivuista, jossa näön vuoksi muutama kuva ja sitten tykätään 7000 tilistä, eh? Nämä mielestäni kyllä erottaa aika hyvin joukosta.
Mutta tosiaan, itse nostin aiheen esille vain ja ainoastaan siksi, että sisältöyhteistöissä asiakkaat ostavat blogeja, joilla hyvä somepeitto. Aivan samahan se on, jos joku vain muuten haluaa seuraajia ostella, omaksi ilokseen. Mutta kun asiakas tulee kuvioihin, niin tilanne on eri. Ja kun tätä touhua katselee, niin mietin vain, että kuinkahan valveutuneita asiakkaat mahtavat yleensä ottaen olla. Vai viedäänkö heitä kuin pässiä narussa..
Jenni sanoo
Agreed. Uskon että asiakkaat ovat aika valveutuneita, ainakin isoissa yrityksissä.
Onko sulla tullut vastaan sellaista että tägätään oma tili outoihin ”getfollowers” tileihin? Mulla on tapahtunut muutaman kerran, ärsyttävää. Tälläisiä tilejä myös liittyy seuraajaksi toisinaan. Niitä olen näpytellyt pois jos olen huomannut.
Mari sanoo
Joo, mulle tota tapahtuu jos ei nyt viikottain, niin usein kuitenkin. Estän kaikki nämä käyttäjät, en ole heidän mainosalustansa 🙂
Hanna sanoo
Hyvä kirjoitus, tänään taas mietin tätä kun estin kymmenkunta selkeää feikkiseuraajaa tai muuten vaan tyyppiä, jolle en usko sisältöni tuovan mitään arvokasta. Vaikka se seuraajien poistaminen vähän kirpaiseekin, niin on se musta mun velvollisuus varsinkin sisältöyhteistyömielessä.
Mari sanoo
Näinpä juuri ja samoja hommia harrastelen 🙂
52weeksofdeliciousness sanoo
Tosi hyvä kirjoitus! ei kyllä tulisi mieleenkään ostaa seuraajia, mitä iloa maksetuista olisi edes? ne aidot tykkäykset tuovat parhaan mielen ja tässäkin tapauksessa uskon että laatu korvaa määrän 🙂
Mari sanoo
Kiitos! Toisille ei kärsivällisyys riitä, mutta ei se pitkälle johda, jos alkaa feikkaamaan.