SISÄLTÖYHTEISTYÖ
Ja herkullista ruokaa. Siinäpä päteviä syitä siihen, miksi risteilylle lähdetään.
Parisen vuotta sitten astelin Silja Linelle samoissa merkeissä kuin nyt. Viinimaahantuoja Vin Direktin vetämä viiiristeily oli jälleen edessä. Ja tällä kertaa pääsisi visiitille myös jouluiseen Tukholmaan. Ei hassumpaa, ei ollenkaan.
Vindirektin Joonas Vainio kertoi, että tämä on 13. tai 14. kerta kun hän on vetämässä tällaista risteilyä. Viinit ja viineistä oppiminen kiinnostaa ihmisiä. No selkeästi. Ja jopa niin paljon, että näillä viinillisillä risteilyillä on vakkarikävijöitä. Eri risteilyillä on eri teemat eli aina on jotain uutta tarjolla. Muutama tuttu naama oli tässäkin joukossa parin vuoden takaiselta matkalta meidän lisäksemme paikalla.
Viiniristeilyn ohjelma on sopivan tiivis. Ohjelmaa on molempina päivinä, mutta ei ähkyksi asti. Ja illalliset nautitaan eri ravintoiloissa. Ja viinejä, hyviä sellaisia, maistellaan paljon!
Tällä viinimatkalla tutustuttiin ensin joulun kalaviineihin. Tietysti niiden etikkaisten, happamien ja makeiden kalatarjottavien kanssa. Yllättävin toimiva yhdistelmä oli makea Riesling spätlese, joka toimi mainiosti etikkaisten kalojen ja erityisesti sinappisillin kera. Tosin näin makea viini ja silli meni enemmän makumaailmassaan enemmän jälkiruoan kuin alkuruoan puolelle. Pannierin edukas samppis, Pannier Brut Sélection, toimi loistavasti sekalaisen kalatarjottimen kanssa. Sain näin vahvistusta sille, että meilläkin olisi jouluna kuplivaa kalojen, myös niiden sillien kanssa nautittavaksi.
Bon Vivant-ravintola on Tallink Siljan lippulaivaravinola. Siellä olen aina saanut erinomaista ruokaa, mielenkiitoisia menuita ja herkullisia juomia. Niin myös tällä risteilyllä. Illallisviineistä herkullisin oli hienostunut Riesling Gran Cru Munchenberg 2013. Myös Domaine Latour-Giraudin herkullinen bourgonelainen Pommard Cuvee Carmen 2010 oli herkullinen, joskin mielestäni vielä kellarisäilytystä vaativa. Menu oli ihastuttavan talvinen: sorsaa ja ohraa, maa-artisokkaa ja tryffelileipää, omenaa jälkkärissä ja juuston kera. Kerrassaan mainio ilta.
Sunnuntaina asteltiin jouluiseen Tukholmaan. Teimme pienen visiitin Stortorgetin joulumarkkinoille, josta lähti pari pussia jouluisia herkkuja kotiin. Sunnuntai on Tukholmassa
ravintoloiden suhteen hankala päivä. Kaikki kivat paikat tuppaavat olemaan kiinni. Mutta ei hätää. Päädyimme luomaan viiniristeilyperinteen ja astelimmetälläkin kertaa
Björn Frantzénin the Fly Elk -ravintolaan nauttimaan herkullista dagen efter -lohturuokaa Vanhaan kaupunkiin. Lämmin suositus. Ravintolassa on pienpanimoiden oluita ja laatuviinejä ja ruokana kaikkea umamiburgerista ankanmaksamacaronsiin – mutta sillälailla rennosti!
Ravintolasta vanhan kaupungin kauppojen kautta kipin lapun laivalle, jossa jo ennen laivan lähtöä tastingpöydässä odottivat joulun lahjaviinit. Näistä suorastaan rakastuin Jaques Selossen voimakkaaseen ja intensiiviseen Initial Blanc de Blancs-sampanjaan. Onneksi kaikkia viinejä saa laivan suosikkipaikastani, Bon Vivant-viinibaarista..! Sen lisäksi, että baarissa on mielenkiintoisia juomia, on siellä aivan loistavia asiakaspalvelijoita. Tämä viinibaari on melkein yksinään syy käydä laivalla silloin tällöin. Maistelemassa viinejä, täydentämässä kellarin valikoimaa.
Viiniristeilyn päätöillallinen nautittiin toisessa, myös maukkaasta ruoastaan kuulussa ravintola Tavolàtassa. Tämä päätösillallinen on lähes koko risteilyn kohokohta, koska silloin on Joonaksen ja Vin Direktin toisen edustajan eli Henrikka Strömin välinen sommelier battle. Molemmat valitsevat ruoille viinit, sitten maistellaan ja äänestetään, kumman viini vetää pidemmmän korren eli sopii nimen omaan ruoan kanssa paremmin. Tiukka oli taisto ja mielenkiintoisia yhdistelmiä maistelimme. Joonas voitti tällä kertaa, vaikka käsien määrä äänestyksissä ei täsmännyt mitenkään paikalla olevien käsien määrään..
On hauska nähdä että laivalla panostetaan sekä ravintoloiden monipuolisuuteen että laatuun. Tämän parin päivän aikana söin ja join paremmin kuin pitkään aikaan. Yksi ehdoton suosikkini laivalla on aamiainen Bon Vivant-ravintolassa, jossa saat maittavan seisovan pöydän -ilman jonotusta kuitenkin – kattauksen lisäksi pyynnöstä pannukakkuja, munakkaita, englantilaisen aamiaisen.. you name it.
Todellisen luksushemmotteluloman itselleen ja rakkaallen saa, kun yhdistää viiniristeilyn ja laadukkan, toki myös hintavan, Commodore-hytin. Tällä kertaa en ehtinyt , noh, siis jaksanut nousta katselemaan saaristoa Commodore-luokan aamusaunasta, joka sekin on ihana kokemus viinillisen illan jälkeen. Mutta ehkä sitten ensi kerralla..?
P.S Siljalla on parhaillaan käynnissä kiintoisa projekti ’Näe risteily uusin silmin’. Kolme nuorta, lahjakasta kuvaajaa eri puolilta maailmaa on ikuistanut oman risteilynsä. Tykästyin etenkin Joji Shimamoton unenomaisiin kuviin Helsingistä, Tukholmasta ja Itämereltä.
Yhteistyössä Tallink Siljan kanssa.
Jimmy sanoo
Aika härski mainos. Yleensä löytyy jotain parannettavaa / kehitettävää. Itse Siljalla työskennelleenä usein paljonkin. Hyvä, jos kaikki on auvoa ja auringonpaistetta.
Mari sanoo
Viiniristeily on laivapäivät ohjelmalla täyttävä, spesiaali paketti ja olen aidosti sitä mieltä, että homma toimii. En muuten olisi toistamiseen tällaiselle risteilylle lähtenyt. Tottakai viiniristeilyllä laivameiningin näkee hieman erilaisesta näkövinkkelistä, koska kaikki – ohjelma, ruoat, ravintolat, osaavat vetäjät – on järjestetty laivalla puolestasi ja näin ei välttämättä kohtaa itsenäisesti matkustavien tavalla mahdollisia ongelmiakohtia, kuten jonoja, ahtautta, ihmispaljoutta yms. Mutta postaus käsitteli nyt nimenomaan viiniristeilyä.