Kahvimaistelu siis. Enkä nyt tarkoita sellaista silmät sirrillä työpaikalla nautittua aamusumppia aamuäreiden työkaverien kanssa, vaan ihan aitoa cuppingia. Kotoista laatukahvien maistelua ammattilaisen ohjauksessa siis.
Mua kyllä kiinnostaa. Ja mikäli vastasit kyllä, niin lähde mukaani maistelemaan Johan & Nyströmin kaverien oppiin. Postauksen lopussa lisäinfoa tästä! Mutta sitä ennen vähän tiukkaa faktaa kahvista.
No, miksi sitä kahvia tulisi sitten erityisesti maistella?
Kahvi ei ole ’vain’ kahvia. Kahvi on maailman aromikkain nautintoaine. Joku jopa väittää, että kahvissa on enemmän makuja kuin viineissä. Ja aivan kuten viineissä, maaperä ja ilmasto sekä kahvipapujen prosessointi – esimerkiksi poimitaanko käsin vaiko koneellisesti – vaikuttavat kahvin makuun.
Lari Salomaa Johan & Nyströmiltä valottaa asiaa hiukan enemmän: ’Afrikkalaiset kahvit ovat luonteeltaan keveitä ja marjaisen hapokkaita. Latinalaisen Amerikan kahvit ovat perinteisesti suklaisia, pähkinäisiä, pyöreitä ja makeita. Sumatralta, Indonesiasta ja Intiasta tulevat kahvit taas ovat matalahappoisia ja maamaisia, mausteisia ja jopa tupakkaisia.’
Ja tämän kun hiffaa, ymmärtää sen, että eri aromiset kahvit sopivat erilaisten ruokien kanssa yhdistettäväksi.
Lähinnä kahvia yhdistetään makeisiin jälkiruokiin. Ja tämänhän toimii! Jokainen tietää tiramisun suloisen maun ja sen, kuinka hyvin kahvin maku sopii suklaisiin kakkuihin ja toffeeseen, mousseihin ja vaikkapa juustokakkuun. Niin ja kahvijäätelö, onko ihanampaa! Maito, vanilja ja kahvi aivan kuuluvat yhteen. Myös herkullisissa jälkiruokadrinkeissä kahvi on omassa elementissään.
Mutta Lari kertoo, että makupariajattelua voi hyvin jalostaa laajemmin käytäntöön, ei vain käyttämällä kahvia ruoanlaitossa. ’Eri aterioille valitaan erilainen kahvi. Marjaiset, kevyet ja hapokkaat kahvit sopivat hyvin raskaan aterian päälle. Jos taas ruoka on kovin mausteista, on ehkä syytä valita voimakas ja tumma kahvi sen päälle, jottei se jää jalkoihin.’
Itse en ole kovin kahviuskollinen. Omassa, siinä ihanassa oranssissa Moccamasterissa on valmistunut jo jos jonkinaromista kahvia. Testaan, kokeilen ja useimmiten pidän melko runsaista ja tummista kahveista. Sellaisista, joissa jälkimaku jää pitäksi aikaa kielen päälle pyörimään. Tällaisen tavallisen suodatinkahvin saa näppärästi tuunattua erikoiskahviksi. Itse kuumennan aina maidon mikrossa ja kaadan suodatin kahvin sen jälkeen kuppiin. Siitä alkaa hyvä aamu.
’Suklaiseen jälkiruokaan en valitsisi esim. brasilialaista, luonteeltaan suklaista kahvia vaan juurikin marjaisen ja hapokkaan kahvin vastakohtien takia. Jonkin marjaisen jälkiruoan kanssa taas nauttisin sumatralaisen, mausteisen kahvin tai el salvadorilaisen, pähkinäisen ja maitosuklaisen kahvin, pohtii Lari.’
Kahvi ei tietenkään sovi käytettäväksi jokaiseen ruokaan tai herkkuun, mutta Lari toteaa, että on vaikea keksiä ruokaa, jonka jälkeen kahvi ei sopisi. Kunhan muistaa vain valita oikeanlaisen kahvin. ’Jos ruoka on kovin mausteinen, jopa tulinen, ei kahvi välttämättä toimi. Mikä vaan kuuma juoma voi tuntua epämiellyttävältä vaihtoehdolta, jos suussa polttelee valmiiksi.’
Totta turisee tuo Lari. Kiinnostus on herätetty, haluan oppia kahveista lisää!
————–
TULE MUKAAN! Jos innostuit ja haluat, että ovi kahvien makumaailmaan raottuu hieman enemmän auki, niin lähde mukaan ystäväsi kanssa tiistaina 10.11 Moccamasterin järjestämään ja tarjoamaan cupping-tilaisuuteen Johan & Nyströmin sympaattiseen kahvilaan Kanavarantaan. Cuppingissa maistellaan monenlaisia kahveja eri maanosista ja tutustutaan niiden eroihin. Samalla keskustellaan kahvinvalmistuksen eri prosesseista ja siitä, mikä vaikuttaa kahvin maun syntyyn.
Mukaan pääsee neljä lukijaa tai kaksi lukijaa aveceineen. Laita sähköpostia osoitteela mari (at) jotainmaukasta.fi sunnuntaihin 18.10 mennessä ja varmista paikkasi. Antoisien kahvioppien lisäksi saat suosikkikahviasi mukaasi kotiin viemisinä.
Cupping eli kahvimaistelu:
Cuppingissa kahveja arvioidaan niiden ulkonäön, koostumuksen, tuoksun ja maun perusteella. Erityistä huomiota kiinnitetään juoman hapokkuuteen, suutuntumaan, makeuteen ja jälkimakuun. Kokeneemmat maistelijat yrittävät myös paikantaa maisteltavien kahvien alkuperämaata.
Cuppingissa maistetaan kahveja eri maanosista, Coffee Beltistä eli kahvivyöstä, joka kulkee Intiasta ja Indonesiasta, Sumatralta Afrikkaan ja sieltä edelleen latinalaiseen Amerikkaan. Cupping-asiantuntijat maailmalla nuuhkivat ja ryystävät cupping-lusikalla jopa satoja eri kahveja päivässä.