Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Kiintoisa kirjasyksy – Fodmapia, vegeä ja hyvää oloa

8.9.2015 by Mari

lisukkeita_-3-2

Syksyllä ruokakirjoja pukkaa kuin sieniä sateella. Tänä syksynä tämä lie huono vertaus, sillä itse en ole löytänyt tatin tattiakaan. 

Viime tammikuussa en vielä edes tiennyt, mitä Fodmap on. Mutta alkuvuodesta työskentelin henkilön kanssa, joka kertoi huonosti imeytyvistä hiilihydraateista kärsivästä, herkästä vatsastaan ja Fodmap-ruokavaliostaan. Kiinnostuin. Mitä se tällainen on?

Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat

Nyt ei tarvitse enää ihmetellä. Viime viikolla ilmestyi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen kirjoittama kirja ‘Hyvää oloa vatsalle – Fodmap-rajoitus ja muita vinkkejä‘. Kirja avaa tätä ikävää, elämänlaatua heikentävää sairautta perusteellisesti, käy läpi syitä ja oireita. Herättävää on, että tätä aiemmin ärtyneen paksusuolen oireiluksi nimitetystä vaivasta kärsii jopa joka viides. Itse tunnen tosiaan vain tämän yhden henkilön, joten moni varmasti kärsii näistä oireista vaivansa syytä sen enempää selvittelemättä.

Ruokavalioista keskustellaan nykyään enemmän kuin koskaan ennen ja tämä tuorein puheenaihe tuo lusikkansa tähän soppaan. Fodmap-ruokavaliossa vähennetään erityisesti täysjyväviljojen, palkokasvien ja kaalien käyttöä. Kirjassa käydään myös läpi muiden tapetilla olevien ruokavalioiden – mm. paleoliittisen ja  gluteenittoman – vaikutusta herkän vatsan oireyhtymästä kärsiville.

syksyn kirjoja_-5

Kirja sisältää mielenkiintoista informaatiota ruoka-aineiden vaikutuksesta vatsalle, kirja avaa Fodmapin perusteellisesti ja tarjoaa kolmasonsa kirjan sisällöstä Fodmap-reseptiikkaa. Se, miksi tästä kirjasta kiinnostuin, on juuri tämä reseptiikka. Resepteissä käytetään spelttiä, kvinoaa, kauraa, tattaria sun muita omia raaka-ainesuosikkejani ja reseptiikka on hyvinkin trendikästä chiansiemenineen ja lehtikaaleineen. Kirja kiinnostanee muitakin kuin tästä oireyhtymästä kärsiviä.

ARVONTA! Mikäli sinua kiinnostaa tuhti tietopaketti Fodmapista, niin jätä viesti kommenttikenttään. Arvon yhden kirjan ja lisäksi kaksi lippua Kirjamessuille. Ja huom. samalla lipulla sisäänpääsy myös Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumaan! Lisäinfoa postauksen lopussa.
 

Tommy Myllymäki: Kasvikset lisukkeena ja pääruokana

Vatsaongelmien lisäksi kasvikset eivät ole tainneet saada näin paljon palstatilaa ja keittokirjoja kuin nyt viimeisen parin vuoden aikana. Kasviskeittokirjoja pukkaavaat ulos myös piinkovat lihansyöjät, koska kasvikset ovat nyt suosionsa huipulla. Ja tästä trendistä tykkään. 

Myllymäen kirja on kaunis ja herkullinen ja mikä parasta, reseptit ovat simppeleitä ja kiinnostavia. Ei kikkailua, ei säätöä. Sen kun nakkaat pannulle pinaattia ja pinjansiemeniä tai viipaloit herkkusieniä lautaselle raastetun sitruunan ja vesikrassin kera. Tällaiset vedet kielelle herauttavat reseptit ovat omiaan tuomaan vihannekset kuin vaivihkaa kotikeittiöihin. Kuinka herkulliselta nämä lisukkeet näyttävätkään! Kirjan kuvat ovat sitten oma lukunsa. Kaunista, niin kaunista!

syksyn kirjoja_-6

Tähän väliin näiden kirjojen hengessä tehtyä simppeli kasvislisuke. Tein tätä kesällä kalan kanssa valkokaalista ja viime viikonloppuna savoijinkaalista fasaanille lisukkeeksi. Voiko olla helpompaa ja herkullisempaa? Se mintun potku rapean kaalin kera on oiva. Ja kyllä, voita pitää laittaa kunnolla ja sen tulee mehevöittää kaali ylt’ympäriinsä. 

Paistettua kaalia ja minttua
2015-09-08 13:13:41
Tallenna resepti
Tulosta
Ainesosat
  1. 1/2 valkokaali tai savojinkaali
  2. 2-3 oksaa tuoretta minttua
  3. 25 g voita
  4. suolaa
Valmistusohjeet
  1. Leikkaa kaali reiluiksi paloiksi. Silppua mintunlehdet suikaleiksi. Sulata voi wokissa, lisää kaali ja minttu, kääntele 4-5 minuutin ajan, kunnes kaali kuumenee kauttaaltaan. Kaali saa jäädä rapeaksi eli älä ylikypsennä. Suolaa kevysti ja vie tarjolle.
Vinkit
  1. Ihanan yksinkertainen, mutta maistuva lisuke kalalle ja vaaleille riistalinnuille, kuten fasaanille.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Ella Woodward: Deliciously Ella

Ellan blogia jo pidempään seuranneena Ellan ruokafilosofiaan eli  gluteenittomaan, valkoista sokeria karttavaan ruokavalioon painottuva, blogin kanssa samaa nimeä kantava kirja kiinnosti. Mallinakin työskennellyt Ella on neljässä vuodessa muuttanut ruokavalionsa täysin ja tähän syynä oli harvinainen, vakava sairaus, joka vei hänet lähes vuodepotilaaksi. Hän – entinen sokerihiiri-päätyi kokeilemaan parantavaa ruokavaliota ilman sokeria ja gluteenia. Mutta, kuten Ella toteaa, hänen blogissaan ja kirjassaan on kyse nautiskelusta, ei pidättäytymisestä.

Ja kuten Fodmap-kirjassakin, Ellan kirjassa seikkailevat mm. kvinoa, tattari, chiansiemenet ja joukossa on monia ruokia, joita itsekin kotonani valmistan. Ja makeaa, sitä kirjassa on myös runsaasti, makeutettuna hunajalla, taateleilla ja vaahterasiirapilla. Sinänsä kirja ei tuo juuri mitään uutta jo pidempään vallalla olleeseen trendiin, mutta tarina kirjan takana on kiinnostava. Ja se herättää ajatuksia.

ARVONTA: jätä kommentti viestikenttään ja avon kaikkien kommentoineiden kesken aivan mainion paketin eli yhden Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat-kirjan SEKÄ kaksi lippua Kirjamessuille 22.-25.10.2015. Samoilla lipuilla pääsee myös Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumaan. Jätä kommenttisi viimeistään 12.9 lauantaina ja olet mukana arvonnassa!

Filed Under: keittokirjat, tuote-arvostelu Tagged With: blogiarvonta, ella woodward deliciously ella, fodmap, fodmap-kirja, fodmap-ruokavalio, kirja-arvostelu, myllymäki kasvikset lisukkeena ja pääruokana, reijo laatikainen herkän vatsan valinnat, syksyn kirjoja 2015

« Tällä viikolla..
Omena päivässä, omenapiirakka parhaassa »

Comments

  1. Sari says

    8.9.2015 at 14.06

    Oii, todellakin kiinnostaisi saada tuo kirjanen omaksi. Opiskelen ravintoasioita ja avartaisi näkökulmia varmasti lisää.
    Sinulla on inspiroiva blogi! ?

    • Mari says

      8.9.2015 at 15.12

      Kiitos kehuista! Ja olet mukana arvonnassa!

  2. Anni says

    8.9.2015 at 14.51

    Super mielenkiintoinen kirja ja tulisi kyllä tarpeeseen, sillä joudun kamppailemaan kokoajan supistuvan ruokavalion kanssa ja juuri fodmap rajoitus tällä hetkellä päällä. Auttaisi huimasti uusien reseptien löytämisessä eikä tarvitsisi aina vaan syödä kanaa ja kasviksia.

    • Mari says

      8.9.2015 at 15.11

      Pidetään peukkuja, olet mukana!

  3. Teemu L says

    8.9.2015 at 15.15

    Kirja tulisi tarpeen ja liput myös 😉

    • Mari says

      8.9.2015 at 16.30

      Hyvä, hyvä!

  4. Tiiana says

    8.9.2015 at 17.47

    Ongelmavatsan omistaja täälläkin tarpoo epätoivon suossa jatkuvasti kaventuvan ruokavalion ja hankalien oireiden kanssa. Tarpeeseen siis tulisi kirja. Ja nuo messut, ehkä ainoat joille suunnittelen joka vuosi lähteväni mutten vielä ole kertaakaan päässyt sisään asti, yhtenä vuonna pääsin jo pihaan kun hälytettiin takaisin kotiin 🙂

  5. jukka says

    8.9.2015 at 19.53

    Mielenkiintoisia kirjoja. Erityisesti Myllymäki kiinnostelee!

  6. Iina says

    8.9.2015 at 20.53

    Kyllä tuo Herkän vatsan valinnat täytyisi lukea 🙂

  7. Karoliina says

    8.9.2015 at 21.26

    Varasin Herkän vatsan valinnat -kirjan juuri tänään kirjastosta. Valitettavasti yli sata muuta oli tajunnut tehdä saman, mutta aikaisemmin. Olisi siis oikein mukavaa, jos onni suosisi tässä arvonnassa! Kuulin fodmapista ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten, jolloin myös kokeilin noudattaa sen mukaista ruokavaliota. Homma kaatui noin kuukauden jälkeen inspiraation puutteeseen (tai siis en vain voinut vastustaa kiellettyjä herkkuja…), vaikka se helpottikin oloa huomattavasti. Sana on kyllä pyörinyt mielessä aina, kun vatsa on heittäytynyt ongelmalliseksi. Olisi aika siirtyä sanoista tekoihin!

  8. Henna says

    9.9.2015 at 8.20

    Täytyy kyllä ostaa tuo kirja, kiitos vinkistä! Arpaonni kun ei tätä fodmap-ruokavalioista ikinä suosi 😀

  9. Ride says

    9.9.2015 at 11.33

    Herkkä vatsa-kirja ehdottomasti.. vatsakatarripotilas täällä 🙁

    • Mari says

      14.9.2015 at 10.53

      Onnea!! Voitto osui kohdallesi, kirja ja liput lähtevät, jahka saan osooitteesi!

  10. Jenna M says

    9.9.2015 at 15.46

    Todella mielenkiintoisia kirjoja!

  11. Anneli Päivänsara says

    9.9.2015 at 19.05

    Ihanaa, fodmapruokareseptejä olenkin kaivannut :). Kiitos!

  12. Suivi says

    9.9.2015 at 22.12

    Tuntuu, että vatsaongelmat voisi luokitella kohta jo sairaudeksi, koska ovat niin yleisiä 😀 mutta olisi huippua saada tuo kirja luettavaksi!

    • Suivi says

      9.9.2015 at 22.13

      Hups, piti kirjoitta että kansansairaudeksi 😀 sairaushan ne saattaa ollakin, mutta oire ehkä enemmänkin

  13. Anni says

    10.9.2015 at 6.57

    Kiitos kauniista ja mielenkiintoisesta blogista! Osallistuisin mielelläni arvontaan, sillä ravintoasiat kiinnostavat ja liput messuille olisivat erityisen mieleinen juttu! 🙂

  14. Nina says

    10.9.2015 at 16.10

    Kyllä oi kyllä!! Täällä tarvitaan tietoa ja apua! Gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota kokeiltu, ymmärrys ja kärsivällisyys loppuu. Please save my life!

  15. Sanna says

    10.9.2015 at 22.17

    Oi, että olis ihana kirja ja vielä kirjamessut siihen päälle! =) Tykkään kovasti!

  16. JohannaN says

    11.9.2015 at 8.12

    Mukana arvonnassa! Mielenkiintoiselta kuulostava kirja, aiheeseen haluaisin perehtyä enemmän kun monessa yhteydessä olen tuohon törmännyt.

  17. Samu says

    11.9.2015 at 19.07

    Pronutritionist Reijo Laatikainen on mun suosikkeja ravitsemusasiantuntijoista, joten kirjakin kiinnostaa. Ja kukapa ei tuonne messuille haluaisi! 🙂

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

The belly rules the mind. Espanjalainen sanonta

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta