Syksyllä ruokakirjoja pukkaa kuin sieniä sateella. Tänä syksynä tämä lie huono vertaus, sillä itse en ole löytänyt tatin tattiakaan.
Viime tammikuussa en vielä edes tiennyt, mitä Fodmap on. Mutta alkuvuodesta työskentelin henkilön kanssa, joka kertoi huonosti imeytyvistä hiilihydraateista kärsivästä, herkästä vatsastaan ja Fodmap-ruokavaliostaan. Kiinnostuin. Mitä se tällainen on?
Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat
Nyt ei tarvitse enää ihmetellä. Viime viikolla ilmestyi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen kirjoittama kirja ’Hyvää oloa vatsalle – Fodmap-rajoitus ja muita vinkkejä’. Kirja avaa tätä ikävää, elämänlaatua heikentävää sairautta perusteellisesti, käy läpi syitä ja oireita. Herättävää on, että tätä aiemmin ärtyneen paksusuolen oireiluksi nimitetystä vaivasta kärsii jopa joka viides. Itse tunnen tosiaan vain tämän yhden henkilön, joten moni varmasti kärsii näistä oireista vaivansa syytä sen enempää selvittelemättä.
Ruokavalioista keskustellaan nykyään enemmän kuin koskaan ennen ja tämä tuorein puheenaihe tuo lusikkansa tähän soppaan. Fodmap-ruokavaliossa vähennetään erityisesti täysjyväviljojen, palkokasvien ja kaalien käyttöä. Kirjassa käydään myös läpi muiden tapetilla olevien ruokavalioiden – mm. paleoliittisen ja gluteenittoman – vaikutusta herkän vatsan oireyhtymästä kärsiville.
Kirja sisältää mielenkiintoista informaatiota ruoka-aineiden vaikutuksesta vatsalle, kirja avaa Fodmapin perusteellisesti ja tarjoaa kolmasonsa kirjan sisällöstä Fodmap-reseptiikkaa. Se, miksi tästä kirjasta kiinnostuin, on juuri tämä reseptiikka. Resepteissä käytetään spelttiä, kvinoaa, kauraa, tattaria sun muita omia raaka-ainesuosikkejani ja reseptiikka on hyvinkin trendikästä chiansiemenineen ja lehtikaaleineen. Kirja kiinnostanee muitakin kuin tästä oireyhtymästä kärsiviä.
ARVONTA! Mikäli sinua kiinnostaa tuhti tietopaketti Fodmapista, niin jätä viesti kommenttikenttään. Arvon yhden kirjan ja lisäksi kaksi lippua Kirjamessuille. Ja huom. samalla lipulla sisäänpääsy myös Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumaan! Lisäinfoa postauksen lopussa.
Tommy Myllymäki: Kasvikset lisukkeena ja pääruokana
Vatsaongelmien lisäksi kasvikset eivät ole tainneet saada näin paljon palstatilaa ja keittokirjoja kuin nyt viimeisen parin vuoden aikana. Kasviskeittokirjoja pukkaavaat ulos myös piinkovat lihansyöjät, koska kasvikset ovat nyt suosionsa huipulla. Ja tästä trendistä tykkään.
Myllymäen kirja on kaunis ja herkullinen ja mikä parasta, reseptit ovat simppeleitä ja kiinnostavia. Ei kikkailua, ei säätöä. Sen kun nakkaat pannulle pinaattia ja pinjansiemeniä tai viipaloit herkkusieniä lautaselle raastetun sitruunan ja vesikrassin kera. Tällaiset vedet kielelle herauttavat reseptit ovat omiaan tuomaan vihannekset kuin vaivihkaa kotikeittiöihin. Kuinka herkulliselta nämä lisukkeet näyttävätkään! Kirjan kuvat ovat sitten oma lukunsa. Kaunista, niin kaunista!
Tähän väliin näiden kirjojen hengessä tehtyä simppeli kasvislisuke. Tein tätä kesällä kalan kanssa valkokaalista ja viime viikonloppuna savoijinkaalista fasaanille lisukkeeksi. Voiko olla helpompaa ja herkullisempaa? Se mintun potku rapean kaalin kera on oiva. Ja kyllä, voita pitää laittaa kunnolla ja sen tulee mehevöittää kaali ylt’ympäriinsä.
- 1/2 valkokaali tai savojinkaali
- 2-3 oksaa tuoretta minttua
- 25 g voita
- suolaa
- Leikkaa kaali reiluiksi paloiksi. Silppua mintunlehdet suikaleiksi. Sulata voi wokissa, lisää kaali ja minttu, kääntele 4-5 minuutin ajan, kunnes kaali kuumenee kauttaaltaan. Kaali saa jäädä rapeaksi eli älä ylikypsennä. Suolaa kevysti ja vie tarjolle.
- Ihanan yksinkertainen, mutta maistuva lisuke kalalle ja vaaleille riistalinnuille, kuten fasaanille.
Ellan blogia jo pidempään seuranneena Ellan ruokafilosofiaan eli gluteenittomaan, valkoista sokeria karttavaan ruokavalioon painottuva, blogin kanssa samaa nimeä kantava kirja kiinnosti. Mallinakin työskennellyt Ella on neljässä vuodessa muuttanut ruokavalionsa täysin ja tähän syynä oli harvinainen, vakava sairaus, joka vei hänet lähes vuodepotilaaksi. Hän – entinen sokerihiiri-päätyi kokeilemaan parantavaa ruokavaliota ilman sokeria ja gluteenia. Mutta, kuten Ella toteaa, hänen blogissaan ja kirjassaan on kyse nautiskelusta, ei pidättäytymisestä.
Ja kuten Fodmap-kirjassakin, Ellan kirjassa seikkailevat mm. kvinoa, tattari, chiansiemenet ja joukossa on monia ruokia, joita itsekin kotonani valmistan. Ja makeaa, sitä kirjassa on myös runsaasti, makeutettuna hunajalla, taateleilla ja vaahterasiirapilla. Sinänsä kirja ei tuo juuri mitään uutta jo pidempään vallalla olleeseen trendiin, mutta tarina kirjan takana on kiinnostava. Ja se herättää ajatuksia.
ARVONTA: jätä kommentti viestikenttään ja avon kaikkien kommentoineiden kesken aivan mainion paketin eli yhden Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat-kirjan SEKÄ kaksi lippua Kirjamessuille 22.-25.10.2015. Samoilla lipuilla pääsee myös Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumaan. Jätä kommenttisi viimeistään 12.9 lauantaina ja olet mukana arvonnassa!
Sari sanoo
Oii, todellakin kiinnostaisi saada tuo kirjanen omaksi. Opiskelen ravintoasioita ja avartaisi näkökulmia varmasti lisää.
Sinulla on inspiroiva blogi! ?
Mari sanoo
Kiitos kehuista! Ja olet mukana arvonnassa!
Anni sanoo
Super mielenkiintoinen kirja ja tulisi kyllä tarpeeseen, sillä joudun kamppailemaan kokoajan supistuvan ruokavalion kanssa ja juuri fodmap rajoitus tällä hetkellä päällä. Auttaisi huimasti uusien reseptien löytämisessä eikä tarvitsisi aina vaan syödä kanaa ja kasviksia.
Mari sanoo
Pidetään peukkuja, olet mukana!
Teemu L sanoo
Kirja tulisi tarpeen ja liput myös 😉
Mari sanoo
Hyvä, hyvä!
Tiiana sanoo
Ongelmavatsan omistaja täälläkin tarpoo epätoivon suossa jatkuvasti kaventuvan ruokavalion ja hankalien oireiden kanssa. Tarpeeseen siis tulisi kirja. Ja nuo messut, ehkä ainoat joille suunnittelen joka vuosi lähteväni mutten vielä ole kertaakaan päässyt sisään asti, yhtenä vuonna pääsin jo pihaan kun hälytettiin takaisin kotiin 🙂
jukka sanoo
Mielenkiintoisia kirjoja. Erityisesti Myllymäki kiinnostelee!
Iina sanoo
Kyllä tuo Herkän vatsan valinnat täytyisi lukea 🙂
Karoliina sanoo
Varasin Herkän vatsan valinnat -kirjan juuri tänään kirjastosta. Valitettavasti yli sata muuta oli tajunnut tehdä saman, mutta aikaisemmin. Olisi siis oikein mukavaa, jos onni suosisi tässä arvonnassa! Kuulin fodmapista ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten, jolloin myös kokeilin noudattaa sen mukaista ruokavaliota. Homma kaatui noin kuukauden jälkeen inspiraation puutteeseen (tai siis en vain voinut vastustaa kiellettyjä herkkuja…), vaikka se helpottikin oloa huomattavasti. Sana on kyllä pyörinyt mielessä aina, kun vatsa on heittäytynyt ongelmalliseksi. Olisi aika siirtyä sanoista tekoihin!
Henna sanoo
Täytyy kyllä ostaa tuo kirja, kiitos vinkistä! Arpaonni kun ei tätä fodmap-ruokavalioista ikinä suosi 😀
Ride sanoo
Herkkä vatsa-kirja ehdottomasti.. vatsakatarripotilas täällä 🙁
Mari sanoo
Onnea!! Voitto osui kohdallesi, kirja ja liput lähtevät, jahka saan osooitteesi!
Jenna M sanoo
Todella mielenkiintoisia kirjoja!
Anneli Päivänsara sanoo
Ihanaa, fodmapruokareseptejä olenkin kaivannut :). Kiitos!
Suivi sanoo
Tuntuu, että vatsaongelmat voisi luokitella kohta jo sairaudeksi, koska ovat niin yleisiä 😀 mutta olisi huippua saada tuo kirja luettavaksi!
Suivi sanoo
Hups, piti kirjoitta että kansansairaudeksi 😀 sairaushan ne saattaa ollakin, mutta oire ehkä enemmänkin
Anni sanoo
Kiitos kauniista ja mielenkiintoisesta blogista! Osallistuisin mielelläni arvontaan, sillä ravintoasiat kiinnostavat ja liput messuille olisivat erityisen mieleinen juttu! 🙂
Nina sanoo
Kyllä oi kyllä!! Täällä tarvitaan tietoa ja apua! Gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota kokeiltu, ymmärrys ja kärsivällisyys loppuu. Please save my life!
Sanna sanoo
Oi, että olis ihana kirja ja vielä kirjamessut siihen päälle! =) Tykkään kovasti!
JohannaN sanoo
Mukana arvonnassa! Mielenkiintoiselta kuulostava kirja, aiheeseen haluaisin perehtyä enemmän kun monessa yhteydessä olen tuohon törmännyt.
Samu sanoo
Pronutritionist Reijo Laatikainen on mun suosikkeja ravitsemusasiantuntijoista, joten kirjakin kiinnostaa. Ja kukapa ei tuonne messuille haluaisi! 🙂