Hirvipata muhii uunissa pitkään ja hartaasti

Ei sovi unohtaa juureksia.

Ei sovi unohtaa juureksia.

Talvi ei vielä kovasti kolkuttele ovelle. Mutta hirvipata kuuluu pimeään marraskuuhun. Oli maassa sitten lunta tai ei. Hirvenlapa kypsyy uunissa mureaksi ja kastikekin syntyy kuin itsestään.

Syksyn ja talven aikana syödään hirveä. Fileenä, paistina, lihapullina ja tietysti herkullisena patana. Hirvenlapa sopii hyvin pataan pilkottavaksi. Mukaan laitetaan monenmoista hyvää: sieniä, karpaloita ja katajanmarjoja.

Hirvi ja karpalo tykkäävät toisistaan.

Hirvi ja karpalo tykkäävät toisistaan.

Ja punaviiniä lorautetaan joukkoon lähes pullollinen. Viiden tunnin hauduttaminen yhdistää maut ja upea pataruoka syntyy kuin itsestään. Kokkikin saa levätä. Ja nautiskella jäljelle jäävän viinitilkan.

Monen tunnin muheutus edessä.

Monen tunnin muheutus edessä.

Metsäinen hirvipata
Print
Ainekset
  1. 1,2 kg hirvenlapaa
  2. 6 dl punaviiniä
  3. 4 dl vettä
  4. 2 rkl riistafondia
  5. 2 rkl soijaa
  6. 10 katajanmarjaa
  7. 10 mustapippuria
  8. 4 laakerinlehteä
  9. n. 1 dl karpaloita
  10. kourallinen kuivattuja mustatorvisieniä
  11. 2 porkkanaa
  12. pala lanttua
  13. pätkä purjoa
  14. 4 pientä helmisipulia tai shalottisipulia
  15. 4 rkl vehnäjauhoja
  16. 1/2 prk mustaherukkahyytelöä (n. 1, 5 dl)
  17. pari tl hunajaa
  18. voita
  19. ruohosipulia
Ohje
  1. Leikkaa lapa reilunkokoisiksi paloiksi. Pilko vihannekset pieniksi kuutioiksi, pienet sipuli puoliksi. Paista voissa lihapaloihin ruskea pinta, sekoita joukkoon vehnäjauho ja laita palat pataa. Kaada päälle punaviini ja lisää pilkotut vihannekset sekä soija, hunaja, katajanmarjat, pippurit, laakerinlehdet, karpalot ja kuivatut sienet. Sieniä ei tarvitse liottaa etukäteen.
  2. Hauduta pataa uunissa vähintään 4-5 tunnin ajan uunissa kannen alla 150 asteessa. Puolituntia ennenruokailua ota pata uunista, sekoita joukkoon mustaherukkahyytelö. Mikäli liemi on vetistä, lisää vielä vähän vehnäjauhoja nesteeseen sekoitettuna.
  3. Nosta uunin lämpöä viimeiseksi puoleksi tunniksi 175 asteeseen ja anna padan porista ilman kantta. Näin kastike saa hyvän koostumuksen. Tuo pata pöytään tarjolle, ripottele vielä päälle silputtua persiljaa.
Vinkit
  1. Annoksesta tulee kuudelle nälkäiselle. Padan kanssa maistuu makoisalta esimerkiksi Pio Cesaren Barbera D' Alba.
Jotain maukasta http://www.jotainmaukasta.fi/
Valmis tuotos on tummaa ja tujua.

Valmis tuotos on tummaa ja tujua.

Nauti pata vaikka hyvän Barbera D’Alban kanssa, esimerkiksi Pio Cesare maistuu tämän kanssa. Lautaselle vielä muutama suolakurkku, keitettyä perunaa ja vedet kielelle herauttava ruokahetki alkaa. Tässä on tarjolla kaikki metsän maut.

Katso täältä myös Reseptitaivaan hirvipataresepti